eigen plan
Voordat je als woningeigenaar aan de slag gaat met maatregelen om je woning te verduurzamen, raden wij je aan om een plan te maken. Een plan geeft namelijk inzicht. Hoe ziet de woning eruit? Waar heb ik last van? Waar is er onderhoud nodig? En wat is mijn energieverbruik?
Met een goed plan combineer je onderhoud, renovatie en verbouwingen met verduurzaming. Ook voer je maatregelen uit op het juiste moment en in de juiste volgorde. Dat scheelt tijd, geld en zorgt voor zo min mogelijk overlast in de woning. Op deze pagina helpen wij jou op weg bij het maken van zo'n plan. Het maken van een plan bestaat uit 3 stappen:
Woon je in een VvE? Dan kun je nog steeds aan de slag met een eigen plan. Maar lees ook hoe je gemeenschappelijke delen samen met de VvE kunt verduurzamen. Huur je een woning? Ga dan naar onze tips voor een energiezuinige huurwoning. Verhuur je woningen? Lees meer over het verduurzamen van jouw woning(en) als particuliere verhuurder. Een bijzondere situatie is ook het verduurzamen van een monument.
Om inzicht in jouw woning te krijgen kijk je naar de isolatie, je energieverbruik, waar je last van hebt en waar er onderhoud nodig is. De bouwperiode zegt bijvoorbeeld al veel over hoe energiezuinig een woning is gebouwd. Daarom hebben wij per bouwperiode een aantal algemene kenmerken op een rij gezet. Dit kan je helpen om de eerste inzichten te krijgen. Weet je het bouwjaar niet? Zoek het bouwjaar hier op in het kadaster.
Bij een eigen plan kijk je ook naar veel andere punten die alleen voor jou interessant zijn. Volg daarom het stappenplan op deze pagina nadat je naar de bouwperiode gekeken hebt. Zo maak je echt een eigen plan op maat.
Dankzij het bouwjaar weet je dus hoe energiezuinig jouw woning is gebouwd. Is de woning later nog verbouwd en is de isolatie verbeterd op bepaalde plekken? Als je dat niet weet, controleer je hier de isolatiewaarde van bepaalde bouwdelen. Ontdek zelf bijvoorbeeld hoeveel isolatie er in jouw spouwmuur zit. Of doe een truc met een vlammetje om te ontdekken wat voor soort isolerend glas jij hebt.
Een andere interessante vraag is wat jouw energieverbruik op dit moment is. Op je jaarafrekening kun je zien hoeveel energie je verbruikt in kilowattuur elektriciteit (kWh) en kubieke meter gas (m3). Geef je vooral veel uit aan gas? Dan kun je het beste hier op gaan besparen. Heb je een hoge elektriciteitsrekening? Dan kun je misschien beter eerst besparen op elektriciteit. Bekijk onze kleine maatregelen waar je al mee bespaart door maar weinig geld uit te geven aan materialen. Of verbeter de isolatie voor echt grote besparingen.
Tot slot is het handig om op een rijtje te zetten waar jij last van hebt in de woning. Denk bijvoorbeeld aan tocht-, kou-, vocht- of geluidsoverlast. En in welke ruimtes is dat of bij welke bouwdelen (vloer, muren, ramen of dak)? Noteer dat voor jezelf. Ook kan er onderhoud nodig zijn aan sommige bouwdelen of installaties. Zoals het vervangen van kozijnen of de dakbedekking, het verven van kozijnen of vervanging van / onderhoud aan een cv-ketel of ventilatiesysteem. Als je dit allemaal op een rijtje zet, krijg je een goed beeld van hoe jouw woning er op dit moment aan toe is. Daarmee kun je door naar de volgende stap van het plan: jouw einddoel bepalen.
Waarom is het belangrijk om je einddoel te bepalen? Dat is eenvoudig. Als je weet waar je naartoe wilt, is het makkelijker om keuzes te maken. Bedenk ook altijd wat voor jou belangrijk is bij het verbeteren van jouw woning. Zo blijf je enthousiast om het einddoel te halen. De vragen hieronder helpen je bij het bepalen van jouw einddoel.
Je weet jouw situatie op dit moment en je hebt je einddoel bepaald? Dan kun je verder met het bepalen van de juiste vervolgstappen. Elke klus is anders, maar soms kunnen klussen wel gecombineerd worden. Daarom hebben wij de klussen ingedeeld in vier soorten. De eerste drie zijn om jouw woning voor te bereiden op een duurzame warmteoplossing en de laatste is de echte overstap.
Slimme tips & kleine maatregelen. Makkelijk zelf uit te voeren voor weinig geld, maar wel direct resultaat. Denk aan het dichtmaken van naden en kieren of ledverlichting.
Losse makkelijke maatregelen, die je één voor één kunt laten uitvoeren. Bijvoorbeeld vloerisolatie, zonnepanelen of een hybride warmtepomp.
Grotere maatregelen voor een natuurlijk moment, als je toch al aan de slag gaat met een ruimte of bouwdeel. Als je dakbedekking aan vervanging toe is, kun je direct ook het dak (extra) isoleren. En ga je de keuken verbouwen? Kies dan alvast voor een inductiekookplaat.
Overstappen op duurzame warmte, waarbij je aardgasaansluiting wordt afgesloten.
Besparen op warmte
Besparen op elektriciteit
De maatregelen hieronder kun je eenvoudig één voor één laten uitvoeren. De klus is vaak binnen enkele dagen geklaard en zorgt voor weinig overlast in de woning. Samen met de gemeente worden vaak collectieve acties georganiseerd voor veel van deze maatregelen. Kijk bij Acties in de buurt voor meer informatie over eventuele acties.
Sommige maatregelen kun je goed combineren met onderhoud, renovatie of een verbouwing die toch al op de planning stond. Dat scheelt kosten en gedoe. Je neemt deze maatregelen dan op een zogenaamd 'natuurlijk moment'. Het moment dat je toch al aan de slag wilde met die kamer of dat bouwdeel. Hieronder zie je een overzicht van veel voorkomende maatregelen die je het liefst op een natuurlijk moment uitvoert.
Isolerende ondervloer als er een nieuwe vloer komt
Binnengevelisolatie met een voorzetwand of buitengevelisolatie tegen de buitenmuren
Dakisolatie bij een schuin dak (binnen- of buitenkant) en plat dak isolatie aan de buitenkant
Triple glas plaatsen bij het vervangen van de kozijnen
Modern ventilatiesysteem met warmteterugwinning
In-roof panelen
Meterkast moderniseren
3-fase aansluiting
Vloer- of wandverwarming
Laag temperatuur convectoren
Inductiekookplaat
Douche-wtw
De laatste stap is het overstappen op een duurzaam alternatief voor aardgas. Je kiest dit zelf, op basis van de mogelijkheden die er zijn in jouw wijk. Per warmteoplossing zijn er nog een paar punten waar je mee aan de slag kunt.
Bij een warmtenet kies je een warmteafgifteset. Met andere woorden: wat voor installatie verspreidt de warmte door de woning als de cv-ketel dat niet meer doet? Daarnaast moeten er eventueel nog aanpassingen worden gedaan aan radiatoren en leidingen.
Bij een warmtepomp kies je het soort warmtepomp en hoeveel vermogen deze moet hebben. Je energieverbruik bepaalt voor een groot deel het vermogen van de warmtepomp. Dan kun je nog kiezen of je een boilervat en een buffervat erbij neemt. En ook hier kan het zijn dat er aanpassingen nodig zijn aan radiatoren en leidingen.
De kans is heel klein dat er duurzaam gas beschikbaar komt in de regio Noordoost Brabant. Maar als dat zo is, dan is de aanschaf van een hybride warmtepomp genoeg. Eventueel zijn er dan nog wat aanpassingen aan de cv-ketel nodig.
Heb je toch nog vragen na het lezen van alle stappen hierboven? Voor korte vragen kun je ons bellen via 085 - 041 00 70 of mailen naar info@brabantwoontslim.nl. Ga voor uitgebreider advies naar de Adviespagina.