Ga direct naar hoofdcontent

Eigen plan maken

Een goede voorbereiding is het halve werk

Waarom een plan maken om uw woning te verbeteren?

Voordat u als woningeigenaar aan de slag gaat met maatregelen om uw woning te verduurzamen, raden wij u aan om een plan te maken. Een plan geeft namelijk inzicht. Hoe ziet de woning eruit? Waar heb ik last van? Waar is er onderhoud nodig? En wat is mijn energieverbruik?

Met een goed plan combineert u onderhoud, renovatie en verbouwingen met verduurzaming. Ook voert u maatregelen uit op het juiste moment en in de juiste volgorde. Dat scheelt tijd, geld en zorgt voor zo min mogelijk overlast in de woning. Op deze pagina helpen wij u op weg bij het maken van zo'n plan. Het maken van een plan bestaat uit 3 stappen:

 1. Bekijk uw situatie van dit moment;

 2. Bepaal uw einddoel;

 3. Plan uw vervolgstappen.

Wat als ik geen particuliere woningeigenaar ben?

Woont u in een VvE? Dan kunt u nog steeds aan de slag met een eigen plan. Maar lees ook hoe u gemeenschappelijke delen samen met de VvE kunt verduurzamen. Huurt u een woning? Ga dan naar onze tips voor een energiezuinige huurwoning. Verhuurt u woningen? Lees meer over het verduurzamen van uw woning(en) als particuliere verhuurder. Een bijzondere situatie is ook het verduurzamen van een monument.

1. Wat is uw situatie nu?

Om inzicht in uw woning te krijgen kijkt u naar de isolatie, uw energieverbruik, waar u last van heeft en waar er onderhoud nodig is. De bouwperiode zegt bijvoorbeeld al veel over hoe energiezuinig een woning is gebouwd. Daarom hebben wij per bouwperiode een aantal algemene kenmerken op een rij gezet. Dit kan u helpen om de eerste inzichten te krijgen. Weet u het bouwjaar niet? Zoek het bouwjaar hier op in het kadaster.

Bij een eigen plan kijkt u ook naar veel andere punten die alleen voor u interessant zijn. Volg daarom het stappenplan op deze pagina nadat u naar de bouwperiode gekeken heeft. Zo maakt u echt een eigen plan op maat.

De isolatie van uw woning bepalen

Dankzij het bouwjaar weet u dus hoe energiezuinig uw woning is gebouwd. Is de woning later nog verbouwd en is de isolatie verbeterd op bepaalde plekken? Als u dat niet weet, controleert u hier de isolatiewaarde van bepaalde bouwdelen. Ontdek zelf bijvoorbeeld hoeveel isolatie er in uw spouwmuur zit. Of doe een truc met een vlammetje om te ontdekken wat voor soort isolerend glas u heeft.

Uw energieverbruik op dit moment

Een andere interessante vraag is wat uw energieverbruik op dit moment is. Op uw jaarafrekening kunt u zien hoeveel energie u verbruikt in kilowattuur elektriciteit (kWh) en kubieke meter gas (m3). Geeft u vooral veel uit aan gas? Dan kunt u het beste hier op gaan besparen. Heeft u een hoge elektriciteitsrekening? Dan kunt u misschien beter eerst besparen op elektriciteit. Bekijk onze kleine maatregelen waar u al mee bespaart door maar weinig geld uit te geven aan materialen. Of verbeter de isolatie voor echt grote besparingen.

Bij een gemiddeld huishouden bestaat de energierekening ongeveer voor 40% uit elektriciteit, 45% uit gas voor de verwarming, 12% uit gas voor warm tapwater en 3% uit gas om mee te koken. Verbruikt u meer of minder energie dan anderen die net zo wonen als u, en ook aardgas gebruiken voor verwarming? Test het hier met een handige energieverbruik tool van Milieu Centraal.

Dit heeft invloed op uw energierekening

Er zijn een paar belangrijke punten die de energierekening kunnen bepalen:

 • Hoe vaak bent u thuis en welke ruimtes verwarmt u dan? (groot effect op verwarming)

 • Hoeveel mensen wonen er in uw woning? (groot effect op tapwater)

 • Kookt u elektrisch? (klein effect op gasverbruik voor koken)

Energiefixer plaatst radiatorfolie achter radiator

Zet overlast en onderhoud op een rij

Tot slot is het handig om op een rijtje te zetten waar u last van heeft in de woning. Denk bijvoorbeeld aan tocht-, kou-, vocht- of geluidsoverlast. En in welke ruimtes is dat of bij welke bouwdelen (vloer, muren, ramen of dak)? Noteer dat voor uzelf. Ook kan er onderhoud nodig zijn aan sommige bouwdelen of installaties. Zoals het vervangen van kozijnen of de dakbedekking, het verven van kozijnen of vervanging van / onderhoud aan een cv-ketel of ventilatiesysteem. Als u dit allemaal op een rijtje zet, krijgt u een goed beeld van hoe uw woning er op dit moment aan toe is. Daarmee kunt u door naar de volgende stap van het plan: uw einddoel bepalen.

2. Bepaal uw einddoel

Waarom is het belangrijk om uw einddoel te bepalen? Dat is eenvoudig. Als u weet waar u naartoe wilt, is het makkelijker om keuzes te maken. Bedenk ook altijd wat voor u belangrijk is bij het verbeteren van uw woning. Zo blijft u enthousiast om het einddoel te halen. De vragen hieronder helpen u bij het bepalen van uw einddoel.


3. Plan uw vervolgstappen

U weet uw situatie op dit moment en u heeft uw einddoel bepaald? Dan kunt u verder met het bepalen van de juiste vervolgstappen. Elke klus is anders, maar soms kunnen klussen wel gecombineerd worden. Daarom hebben wij de klussen ingedeeld in vier soorten. De eerste drie zijn om uw woning voor te bereiden op een duurzame warmteoplossing en de laatste is de echte overstap.

Losse makkelijke maatregelen

De maatregelen hieronder kunt u eenvoudig één voor één laten uitvoeren. De klus is vaak binnen enkele dagen geklaard en zorgt voor weinig overlast in de woning. Samen met de gemeente worden vaak collectieve acties georganiseerd voor veel van deze maatregelen. Kijk bij Acties in de buurt voor meer informatie over eventuele acties.

Grotere maatregelen voor een natuurlijk moment

Sommige maatregelen kunt u goed combineren met onderhoud, renovatie of een verbouwing die toch al op de planning stond. Dat scheelt kosten en gedoe. U neemt deze maatregelen dan op een zogenaamd 'natuurlijk moment'. Het moment dat u toch al aan de slag wilde met die kamer of dat bouwdeel. Hieronder ziet u een overzicht van veel voorkomende maatregelen die u het liefst op een natuurlijk moment uitvoert.

Isolatie

 • Isolerende ondervloer als er een nieuwe vloer komt

 • Binnengevelisolatie met een voorzetwand of buitengevelisolatie tegen de buitenmuren

 • Dakisolatie bij een schuin dak (binnen- of buitenkant) en plat dak isolatie aan de buitenkant

 • Triple glas plaatsen bij het vervangen van de kozijnen

Ventilatie

 • Modern ventilatiesysteem met warmteterugwinning

Zon

 • In-roof panelen

Zolderruimte met geisoleerd schuin dak
Man werkt aan de meterkast om deze te moderniseren

Meterkast

 • Meterkast moderniseren

 • 3-fase aansluiting

Verwarmen

 • Vloer- of wandverwarming

 • Laag temperatuur convectoren

 • Inductiekookplaat

 • Douche-wtw

Overstappen op duurzame warmte

De laatste stap is het overstappen op een duurzaam alternatief voor aardgas. U kiest dit zelf, op basis van de mogelijkheden die er zijn in uw wijk. Per warmteoplossing zijn er nog een paar punten waar u mee aan de slag kunt.

Bij een warmtenet kiest u een warmteafgifteset. Met andere woorden: wat voor installatie verspreidt de warmte door de woning als de cv-ketel dat niet meer doet? Daarnaast moeten er eventueel nog aanpassingen worden gedaan aan radiatoren en leidingen.

Bij een warmtepomp kiest u het soort warmtepomp en hoeveel vermogen deze moet hebben. Uw energieverbruik bepaalt voor een groot deel het vermogen van de warmtepomp. Dan kunt u nog kiezen of u een boilervat en een buffervat erbij neemt. En ook hier kan het zijn dat er aanpassingen nodig zijn aan radiatoren en leidingen.

De kans is heel klein dat er duurzaam gas beschikbaar komt in de regio Noordoost Brabant. Maar als dat zo is, dan is de aanschaf van een hybride warmtepomp genoeg. Eventueel zijn er dan nog wat aanpassingen aan de cv-ketel nodig.

Heeft u nog advies nodig?

Heeft u toch nog vragen na het lezen van alle stappen hierboven? Voor korte vragen kunt u ons bellen via 085 - 041 00 70 of mailen naar [email protected]. Ga voor uitgebreider advies naar de Adviespagina.

Wilt u aan de slag met woning verbeteringen?

Subsidies & leningen

 • Gemeentelijke én landelijke subsidies

 • De Energiebespaarlening met 0% rente voor lagere inkomens

 • Belastingvoordeel op arbeidskosten

Vakspecialisten

 • Specialisten voor de uitvoering

 • Adviseurs voor een plan op maat

 • Bekijk keurmerken & certificaten