Ga direct naar hoofdcontent

Radiatorventilator

Waarom is een radiatorventilator handig?

Een radiatorventilator is een handig apparaatje dat de radiatoren beter laat werken. Ze verspreiden de warmte van de radiatoren beter door de kamer. Waardoor de kamer gelijkmatiger en efficiënter warm wordt. Hierdoor verbruikt u minder energie om de ruimte te verwarmen en bespaart u op de energierekening. 

Wat is een radiatorventilator?

Een radiatorventilator is een soort plastic houder met 3 mini ventilatoren op een rij. U plaatst deze aan de onder- of bovenkant van een radiator. Radiatorventilatoren passen op bijna alle radiatoren. Ze zijn ongeveer 34 cm lang, 7 cm breed en maar 2 cm hoog. Het is een elektrisch apparaatje dat u met een stekker in het stopcontact plaatst. 

Hoe werkt een radiatorventilator?

Een radiator geeft zijn warmte onder andere af via convectie. Dit is een warme luchtstroom. Een radiatorventilator blaast de warme lucht die van de radiatoren afkomt door de ruimte. De warme lucht verspreidt hierdoor sneller en gelijkmatiger door de ruimte, waardoor deze beter opwarmt. 

Radiatorventilator met draaiende ventilatoren

Energie besparen met radiatorventilatoren

Radiatorventilatoren kunnen op 3 manieren helpen met energie besparen:

De thermostaat 1 graad lager zetten

Zonder radiatorventilatoren blijft er veel warmte bij het plafond hangen. Deze warmte wordt door de radiatorventilatoren gelijkmatig verdeeld. Op zit- en stahoogte wordt het daardoor warmer. U kunt daarom de thermostaat 1 graad lager instellen, terwijl het comfortabel blijft. Door de thermostaat 1 graad te verlagen, kunt u ongeveer €120 per jaar besparen (prijspeil januari 2024).

Zet de CV op 60

De radiatoren kunnen met de radiatorventilatoren meer warmte afgeven aan de ruimte. Ze zorgen voor meer vermogen. `Hierdoor kunt u in de meeste gevallen de aanvoertemperatuur van de cv-ketel verlagen. Dit zorgt er dan niet voor dat het langer duurt voordat de ruimte is opgewarmd. Door de CV op 60 graden in te stellen kunt u ongeveer €80 per jaar besparen (prijspeil januari 2024). Wilt u de cv-ketel ook op 60 graden instellen? Lees dan onze pagina over het instellen van de cv-ketel.

Sneller verwarmen

Met radiatorventilatoren warmt een kamer sneller op. Dit betekent dat de verwarming minder lang aan hoeft te staan. Hierdoor kunt u €10 tot €20 per jaar besparen (prijspeil januari 2024). 

De voor- en nadelen van radiatorventilatoren

Voordelen

 • Snel op de gewenste temperatuur. De kamer is sneller op de gewenste temperatuur, omdat de radiatorventilatoren de warmte beter verspreiden. 

 • Meer comfort. De warmte wordt door de radiatorventilatoren beter over de kamer verdeeld. De temperatuurverschillen binnen de kamer worden kleiner, waardoor de kamer comfortabeler aanvoelt. 

 • Lagere energierekening. U kunt de thermostaat een graadje lager zetten, wat zorgt voor lagere energiekosten. Omdat u minder warmte nodig heeft in huis, is het ook mogelijk om de aanvoertemperatuur van de cv-ketel te verlagen naar 60 graden of lager. 

 • Toekomstbestendig. Een radiatorventilator kan helpen om de woning comfortabel warm te krijgen op een midden- of lage temperatuur. Bijvoorbeeld als u uw woning duurzaam gaat verwarmen met een warmtepomp of warmtenet

Nadelen

 • Elektriciteitskosten. Gemiddeld betaalt u zo’n 30 cent per jaar aan elektriciteit voor de radiatorventilatoren (prijspeil januari 2024). Het apparaat is dus zeer zuinig. 

 • Meer luchtverplaatsing. Radiatorventilatoren blazen de warme lucht door de ruimte. Dit kan voor een te lage luchtvochtigheid in de ruimte zorgen. Droge lucht kan leiden tot een droge huid, irritatie van de ogen en luchtwegen. Door voldoende te ventileren of een luchtbevochtiger te gebruiken kunt u dit voorkomen. 

 • Geluid. Een radiatorventilator maakt niet meer dan 20 dB(A) geluid. Dit is te vergelijken met het geluid van boomblaadjes in de wind. 

 • Onderhoud. Radiatorventilatoren moet u regelmatig schoonmaken om te voorkomen dat u stof door de ruimte blaast. 

Hoeveel radiatorventilatoren heeft u nodig?

Om te bepalen hoeveel radiatorventilatoren u nodig heeft, moet u de inhoud van de ruimte berekenen. De inhoud van een kamer berekent u door de lengte, breedte en hoogte van de ruimte met elkaar te vermenigvuldigen. Een radiatorventilator kan ongeveer 30 kubieke meter lucht per uur verplaatsen. De ventilatoren werken het best als alle lucht één keer per uur circuleert. 

Voorbeeld

Als uw kamer 5 meter breed, 10 meter lang en 2,5 meter hoog is, heeft de kamer een inhoud van 125 kubieke meter. U heeft voor deze kamer 4 radiatorventilatoren nodig, hiervoor betaalt u ongeveer €200 (prijspeil april 2024). Dit is berekend door de inhoud van 125 kubieke meter te delen door 30 kubieke meter. 

Radiatorventilator wordt onder een verwarming geplaatst

Hoe plaatst u een radiatorventilator?

Het plaatsen van een radiatorventilator is eenvoudig. De meeste radiatorventilatoren passen op alle radiatoren en convectoren. Hieronder leest u stap voor stap hoe u ze plaatst. 

 1. Begin met het stofvrij maken van de verwarming. 

 2. Bevestig de ventilator met de magneten onder of boven de radiator. Heeft u een convector(put)? Vaak zitten er kleine pootjes bij de radiatorventilator, waardoor deze op het convectorblok geplaatst kan worden. 

 3. Plaats de temperatuursensor, deze bepaalt wanneer de radiatorventilator begint met werken. Ook deze is magnetisch. De sensor kunt u het best plaatsen op de plek waar het warme water de radiator in komt. U kunt de sensor op de achterkant van de radiator plaatsen, zodat ook deze uit het zicht is. 

 4. Steek de stekker in een stopcontact. Als er in de buurt van de radiator geen stopcontact is, kunt u een stekkerblok gebruiken.

 5. Zet de verwarming aan en controleer of de ventilatoren werken. Het is belangrijk dat de radiatorventilatoren altijd naar boven blazen. 

Makkelijk besparen

Bent u op zoek naar andere kleine en slimme maatregelen die u helpen met energie besparen? Kijk dan eens naar ons overzicht van kleine maatregelen. Hier vindt u ook het e-book met 50 bespaartips

Heeft u een vraag voor ons?

Stuur ons gerust een e-mail of bel ons. Ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur.


3 medewerkers van de klantenservice van REL
Team Klantenservice