Aan de slag met energiebesparing? En woon je binnen een VvE? Sommige energiebesparende maatregelen kun je niet zomaar zelf uitvoeren. Energiebesparende maatregelen aan gemeenschappelijke delen van het pand zijn een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid. Je neemt daar samen met de VvE een besluit over. Dit gaat vaak om de bouwkundige maatregelen die te maken hebben met de constructie van het complex. Denk hierbij aan dakisolatie, gevelisolatie, vloerisolatie, en in veel gevallen ook isolerende kozijnen en glas. Maar bijvoorbeeld ook ledverlichting in de gemeenschappelijke ruimtes.
Er zijn ook energiebesparende maatregelen die jij als VvE lid zelf in jouw eigen appartement kunt uitvoeren. Dit zijn vaak kleine maatregelen zoals leidingisolatie, maar ook de installatietechnische maatregelen in de woning zoals een verwarmingsinstallatie. Je kunt ervoor kiezen om ook dit soort maatregelen samen met de VvE uit te laten voeren, of met een deel van de bewoners van de VvE. Dan vallen de kosten vaak lager uit dan wanneer je alleen aan de slag gaat.
Let op! Op deze pagina vind je vooral informatie voor het samen verduurzamen van de VvE. Voor informatie over het verduurzamen van eigen woningen kun je terecht bij de Woning verbeteringen. Het is altijd goed om na te gaan in de statuten en de splitsingsakte van de VvE welke maatregelen je mag uitvoeren zonder toestemming. De regels hiervoor verschillen nogal per VvE.
Verzamel alle informatie die je nodig hebt om de eerste stappen te kunnen zetten in het verduurzamen van de VvE. Denk hierbij aan:
Wat zijn de verantwoordelijkheden van jouw VvE?
Welke energiebesparende maatregelen zijn er allemaal?
Zijn er subsidies of leningen voor VvE’s?
Hoe zit het met besluitvorming binnen jouw VvE? Bijvoorbeeld, wie mogen stemmen en wanneer is een besluit geldig?
Wat zijn de plannen van de gemeente in jouw buurt?
Wat is er mogelijk voor jouw VvE?
Bepaal de huidige situatie van de VvE (organisatorisch, bouwkundig, financieel)
Bepaal welke energiebesparende maatregelen voor jouw VvE relevant zijn
Bepaal of je gebruik wilt maken van subsidies of leningen
Bepaal of je vergunningen nodig hebt
Aan de hand van de mogelijkheden maak je concrete plannen
Maak een voorstel voor de VvE met de mogelijke maatregelen, gewenste subsidies en leningen en vergunningen die eventueel nodig zijn (vergunningscheck)
Bespreek dit plan tijdens een extra informatieavond waarbij alles goed wordt toegelicht en eventuele vragen of bezwaren goed besproken kunnen worden
Besluit met de VvE over het plan tijdens een stemming op de algemene ledenvergadering
Een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) is een plan voor onderhoud en het in stand houden van de gedeelde bouwkundige constructies en (technische) installaties van de VvE. In een MJOP staat wanneer welk type onderhoud of welke werkzaamheden nodig zijn en wat de kosten daarvoor zijn. Heeft jouw VvE een meerjarenonderhoudsplan? Maak hier dan slim gebruik van door onderhoud te combineren met het toepassen van energiebesparende maatregelen. Hiermee bespaar je op kosten en overlast van werkzaamheden. Heeft jouw VvE nog geen MJOP? Laat deze dan opstellen met daarbij een energieadvies. Je kunt daar subsidie voor krijgen.
Als je met de VvE een plan heeft, kun je offertes, financiering (subsidies & leningen) en vergunningen aanvragen. Let goed op de tijd bij het aanvragen van vergunningen en financiering. Moet je de financiering bijvoorbeeld van tevoren aanvragen of pas na het uitvoeren van de maatregelen? En hoe lang duurt het voordat je een vergunning krijgt?
Je gaat met de VvE akkoord met de definitieve offertes en uitvoering van de maatregelen. De installateurs kunnen aan de slag met het uitvoeren van de energiebesparende maatregelen.
Als alle gewenste maatregelen zijn uitgevoerd, zorg je dat de (financiële) administratie op orde komt en dat alle bewoners bijvoorbeeld een gebruiksaanwijzing hebben ontvangen.
Er zijn een aantal belangrijke punten om rekening mee te houden bij het verduurzamen van een VvE.
Het verduurzamen van een VvE is vaak lastiger, omdat er meerdere eigenaren bij het proces betrokken zijn. Om de uitvoering van maatregelen voor elkaar te krijgen is er interne besluitvorming nodig. Dit gaat via een stemming tijdens een algemene ledenvergadering. In de splitsingsakte en reglementen staan de regels van jouw VvE rondom het stemmen. Het is belangrijk dit van tevoren goed te weten, anders kan een stemming ongeldig worden verklaard.
Belangrijk om rekening mee te houden bij gemengd bezit, is dat huurders ook toestemming moeten geven aan hun verhuurder (particulier of woningcorporatie) voor het uitvoeren van maatregelen als dat van invloed is op de woning of de huur die zij betalen. Bij woningcorporaties moet minimaal 70% van de huurders in het pand akkoord gaan. Het is dus belangrijk iedereen vroeg in het proces te betrekken.
Uitvoerende bedrijven brengen minder snel offertes uit voor VvE’s, omdat de interne besluitvorming bij VvE’s lastig is en lang kan duren. Dit geeft bedrijven onzekerheid. Ook kunnen prijzen veranderen na een tijdje en dan iseen eerste offerte niet meer geldig. Dit kan zorgen voor onduidelijkheid en frustratie. Om dit te voorkomen, is het goed om te zorgen dat de interne besluitvorming rond is vóórdat jullie een offerte opvragen. Zo weet het bedrijf dat jouw VvE serieus met de maatregel aan de slag wil. Dit kan bijvoorbeeld met een intentiebesluit: een officiële geldige stemming van de VvE om met energiebesparende maatregelen aan de slag te gaan.
Er zijn verschillende financieringsmogelijkheden waar jij als VvE gebruik van kunt maken. Je leest hier de belangrijkste landelijke mogelijkheden.
Bij het warmtefonds kunnen VvE’s een lening afsluiten voor het uitvoeren van energiebesparende maatregelen. Er gelden verschillende regels voor VvE’s van 2 tot 8 appartementsrechten en vanaf 8 appartementsrechten. Je kunt via de website van het warmtefonds een quickscan laten uitvoeren om er achter te komen of je gebruik kunt maken van de lening.
Via deze subsidieregeling van de RvO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) kun je subsidie aanvragen voor energieadvies, verduurzamingsmaatregelen en oplaadpuntenadvies.
Via de subsidieregeling coöperatieve energieopwekking kun je als VvE subsidie krijgen voor het opwekken van energie.
Kijk voor de meest actuele informatie op de subsidiepagina.
Stuur ons gerust een e-mail of bel ons. Ons team zit voor je klaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur.