Ga direct naar hoofdcontent

Ledverlichting

Bespaar tot wel 90% op uw stroomverbruik

Oude lampen zorgen voor een onnodig hoog stroomverbruik in huis. Dat is zonde, zeker omdat het heel makkelijk is om op energiezuinige ledverlichting over te stappen. Als u nu nog gloei- of halogeenlampen in huis gebruikt, dan kunt met ledverlichting flink besparen op uw energierekening. Het vereist geen grote investeringen en de aanpassing verdient zichzelf snel terug. Een ledlamp verbruikt ongeveer 10% van de elektriciteit die een vergelijkbare gloeilamp gebruikt. Een 60Watt gloeilamp kan daardoor vervangen worden door een 6Watt ledlamp. Bovendien gaat een ledlamp een stuk langer mee. In dit artikel krijgt u meer informatie over energiezuinige ledverlichting.

Energie besparen met energiezuinige ledverlichting

Verlichting is verantwoordelijk voor een substantieel deel van het elektriciteitsverbruik in een woning. Gemiddeld gaat 10-20% van het elektriciteitsverbruik in huis op aan verlichting. Met energiezuinige verlichting kunt u dus flink besparen op de energierekening. In plaats van ouderwetse gloei- en halogeenlampen gebruikt u dan energiezuinige spaarlampen en/of ledverlichting.

Energielabel voor verlichting

Net als bij andere elektronica bestaat er ook voor verlichting een energielabel. Het energielabel voor lampen loopt sinds 1 september 2021 van A tot G. Hierbij is A het meest zuinig en G het minst zuinig. Ledlampen hebben nu meestal label B, C of D. Dit is vergelijkbaar met A+ of A++ op het oude energielabel. Halogeenlampen hebben vaak label F en gloeilampen label G. Deze worden alleen bijna niet meer verkocht.

Oud of nieuw energielabel?

Tot 1 maart 2023 kwam u nog wel lampen tegen met energielabel A+ en A++. Dit zijn labels van het oude energielabel, dat van E tot A++ liep. Verpakkingen met dit oude energielabel mogen tot die tijd namelijk nog worden verkocht. Nu moeten alle lampen het nieuwe label dragen. Ook staat er op het nieuwe energielabel een QR-code.

Wat betekent LED en hoe werkt het?

LED is een afkorting voor Light Emitting Diode. Een diode is een chip met elektroden. Wanneer de elektroden gevoed worden met elektriciteit reageren ze met een “kleurstof” waardoor er licht geproduceerd wordt. Door verschillende soorten stoffen te laten reageren met de elektroden kun je verschillende kleuren maken.

Verschillende fittingen

Ledlampen hebben, net als halogeen- of gloeilampen, een fitting waarmee ze in een armatuur bevestigd worden. Dit kan bijvoorbeeld een schroeffitting zijn, ook wel bekend als een e14 of e27 fittingen. Deze fitting kent u van gloei- of spaarlampen. Daarnaast zijn er ook led-alternatieven voor halogeenlampen met een pin- of bajonetfitting zoals de GU10 of MR16 fittingen. Er is vaak geen aanpassing van het armatuur nodig. U vervangt dus eenvoudig 1-op-1 gloei-, spaar- of halogeenlampen met energiezuinige ledlampen.

Wat is het voordeel van ledverlichting?

Een ledlamp is vele malen efficiënter dan een gloei- of halogeenlamp. Het zet elektriciteit op een zeer effectieve manier om in licht. Dit in tegenstelling tot een gloei- of halogeenlamp waar veel meer energie omgezet wordt in warmte dan in licht. Een gloeilamp heeft tot wel 15 keer meer energie nodig om dezelfde hoeveelheid licht af te geven als een ledlamp. Bij halogeen is dat 12 keer zoveel. Dat is een groot verschil en daardoor kunt u flink besparen door over te stappen op ledverlichting. 

Rekenvoorbeeld

Als voorbeeld kijken we naar een gemiddelde eengezinswoning waar een gezin met twee volwassenen en twee kinderen wonen. Ze zijn onlangs overgestapt op ledverlichting. In de oude situatie werd er gebruik gemaakt van gloeilampen, halogeenlampen en een paar spaarlampen. In de nieuwe situatie wordt de woning voorzien van ledverlichting. De woning bestaat uit twee verdiepingen met zeven kamers en twee gangen; woonkamer, keuken, toilet, badkamer en drie slaapkamers. Alle ruimtes hebben verlichting nodig. In het voorbeeld wordt ook rekening gehouden met het feit dat verlichting niet het hele jaar door aan staat en dat dit per ruimte verschilt. We komen dan uit op de volgende kosten:

Oude situatie zonder ledverlichting

Uitgaande van een jaarlijks elektriciteitsverbruik van 742 kWh voor verlichting betaalt het gezin op dit moment €260 per jaar (€0,35 per kWh, prijspeil januari 2024). Dat kan flink minder. In onderstaande nieuwe situatie worden de gloeilampen, halogeenlampen en spaarlampen vervangen voor ledverlichting.

Nieuwe situatie met ledverlichting

Met een verbruik van slechts 115 kWh per jaar is het elektriciteitsverbruik van de verlichting flink gedaald. De besparing ten opzichte van de oude situatie is maar liefst 85%. Ook in de portemonnee is dat te merken. Jaarlijks betaalt het gezin nog maar €40 voor de benodigde elektriciteit. Dat is een besparing van €220 per jaar.

LED-lamp op groene, natuurlijke achtergrond

Kosten ledverlichting

Om bovenstaande woning te voorzien van led-verlichting zijn we zo'n €200 kwijt (prijspeil januari 2024).

Conclusie: investering binnen 1 jaar terugverdiend

Met het vervangen van oude gloei- en halogeenlampen kunt u flink besparen op uw energierekening. Voor een gemiddeld huishouden betekent dit al gauw een besparing van €220 per jaar. De investering die u voor een heel huis doet zal ongeveer €200 zijn. Per led lamp is het ongeveer €10. Dat betekent dat u binnen 1 jaar de investering volledig terugverdient heeft. Als extra voordeel hoeft u met een goede ledlamp voorlopig niet over vervanging na te denken. Daarmee is het een van de meest interessante energiebesparende maatregelen die u kunt treffen.

Aan de slag met ledverlichting!

Na het lezen van dit artikel hoeft u hopelijk niet lang meer na te denken of het zin heeft om oude lampen te vervangen voor ledverlichting. En nu? Ledlampen behoren inmiddels tot het standaard assortiment in veel verlichtingswinkels, woonwinkels, bouwmarkten en online webshops. Veel lampen kunt u 1-op-1 vervangen. Let wel even goed op de juiste fitting. Het is dus vrij eenvoudig om hier mee aan de slag te gaan. Bekijk de video over ledverlichting. Hierin ziet u het verschil tussen ledlampen en gloei- & halogeenlampen. Ook komen de verschillende fittingen voorbij, de lichtsterkte en de lichtkleur.

Wilt u de verlichting in uw woning wat grondiger aanpassen? Overweegt u spotjes aan te leggen, dimmers toe te voegen en/of transformatoren te vervangen? Dan is het misschien verstandig om de hulp in te schakelen van een elektriciën of installateur. Zoek naar een elektrotechnisch installateur, die kunnen u goed helpen met deze vraag.

Heeft u een vraag voor ons?

Stuur ons gerust een e-mail of bel ons. Ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:30 uur.


3 medewerkers van de klantenservice van REL
Team Klantenservice