Ga direct naar hoofdcontent

Vloerverwarmingspomp

Hoeveel verbruikt een vloerverwarmingspomp?

Om water door de leidingen in de vloer te pompen gebruikt een vloerverwarmingsinstallatie een circulatiepomp. Deze pomp verbruikt elektriciteit en vaak meer dan u denkt. Een verborgen sluipverbruiker dus!

Oudere pompen hebben vaak drie standen (I, II en III). Ze staan vaak op de hoogste stand afgesteld en draaien met een vermogen van 60 (en soms wel 100) Watt. Daarmee loopt het jaarlijkse elektriciteitsverbruik flink op. Veel mensen hebben het niet door, maar de pomp staat bij veel huishoudens de hele dag en het hele jaar aan. Dat zijn 8.760 draaiuren per jaar!

Een berekening laat zien dat een circulatiepomp met een vermogen van 60 Watt, per jaar ongeveer 525 kWh aan elektriciteit verbruikt. Vergelijk dat met het gemiddelde elektriciteitsverbruik in Nederland (2.800 kWh, volgens Nibud) en u ziet dat zo'n circulatiepomp maar liefst 19% van het totale elektriciteitsverbruik in huis kan zijn. Hier leest u tips om deze sluipverbruiker aan te pakken.

Er zijn twee manieren om het energieverbruik te verminderen

  • Schaf een pompschakelaar aan

  • Vervang de circulatiepomp voor een moderne variant

Schaf een pompschakelaar aan

Vaak staat een vloerverwarmingspomp de hele dag aan. Niet alleen in de winter, maar ook in de zomer. Dat is zonde. In de zomer en andere warme dagen heeft u geen vloerverwarming nodig en is circulatie van het water dus ook niet nodig. Een pompschakelaar controleert of de thermostaat aanstaat en of er dus warm water gevraagd wordt om de woning te verwarmen. Is er geen warmtevraag, dan schakelt de pompschakelaar de circulatiepomp uit. Dat scheelt een hoop onnodig energieverbruik.

Tip: om te voorkomen dat de pomp te lang stilstaat tijdens de zomermaanden, bevindt zich in een goede pompschakelaar een timer die er voor zorgt dat de pomp elke dag een paar minuten loopt. Schakelt u de pomp namelijk langere tijd uit, dan kan hij vast komen te zitten.

Zelf eenvoudig installeren in drie stappen

  • Een pompschakelaar heeft een ingebouwde stekker die in een stopcontact past.

  • In de pompschakelaar bevindt zich ook een stopcontact. Daar kan de stekker van de circulatiepomp in.

  • De pompschakelaar heeft een warmtesensor die u op de aanvoerleiding van de cv-leiding bevestigt. De sensor meet het moment dat de verwarmingsinstallatie warm water levert. Op dat moment schakelt de circulatiepomp in om de woning van vloerverwarming te voorzien.

Een Eco pompschakelaar
Circulatiepomp in de meterkast

Vervang de circulatiepomp

Heeft u een hele oude circulatiepomp (15 jaar of ouder)? Dan is vervangen een slimme optie. Nieuwere pompen maken namelijk gebruik van gelijkstroom in plaats van wisselstroom. Dat scheelt veel in het energieverbruik. Daarnaast schakelen moderne pompen uit zichzelf naar het benodigde vermogen. Ze starten op het maximale vermogen en schakelen vervolgens terug naar een lager vermogen dat beter past bij de warmtevraag. Oude circulatiepompen doen dat niet. Oude pompen hebben vaak drie vaste standen (I, II en III) en staan in de meeste gevallen afgesteld op de hoogste (comfort) stand. De vloer wordt dan het snelst warm, maar energiezuinig is het niet.

Tip: zet de pomp eens op de laagste stand. Duurt het naar uw idee te lang voordat het warm wordt? Zet de pomp dan pas een standje hoger. 

Een oude en nieuwe pomp

Kosten circulatiepomp

Met een moderne circulatiepomp kunt u het energieverbruik met wel 75% verminderen. Zeker als u de circulatiepomp met een pompschakelaar alleen laat draaien als er warmtevraag is. U kunt bij de vloerverwarmingverdeler zien welke pomp u heeft en op welk vermogen deze staat te draaien. Een nieuwe pomp kost tussen de €200 en €500. De kosten zijn onder andere afhankelijk van het aantal groepen dat op de pomp wordt aangesloten. Een handige doe-het-zelver kan de pomp zelf vervangen. De meeste mensen kiezen er voor om dit door een installateur te laten doen. De kosten liggen dan iets hoger, rond de €350 - €650 (prijspeil januari 2024).

Heeft u een vraag voor ons?

Stuur ons gerust een e-mail of bel ons. Ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur.


3 medewerkers van de klantenservice van REL
Team Klantenservice