Ga direct naar hoofdcontent

Radiatorfolie

Waarom kiezen voor radiatorfolie?

Radiatoren geven warmte af waardoor het warm wordt in huis. Deze warmte blijft niet alleen in de woning. Een deel ervan ontsnapt via muren of ramen naar buiten. Met radiatorfolie zorgt u ervoor dat een groot deel van deze warmte in de woning blijft. Hierdoor bespaart u energie, wordt het sneller warm in de woning en de woning langer op temperatuur blijft. Het is een goedkope onzichtbare oplossing die u snel terugverdient en zeer gemakkelijk uit te voeren is. U hoeft de folie één keer te bevestigen op de radiatoren en daarna heeft u ieder jaar een lagere energierekening! Hieronder leggen we uit hoe radiatorfolie precies werkt en waarom iedereen met radiatoren dit zou moeten gebruiken.

Verwarming met radiatoren

Het merendeel van de huizen in Nederland worden verwarmd met radiatoren die aangestuurd worden door een centrale verwarming. Radiatie betekent straling. Radiatoren geven hun warmte af door middel van geleiding en stroming maar voor een groot deel via straling. Dit is vergelijkbaar met de straling van de zon en infraroodstraling. Warmte wordt uitgestraald naar koude objecten die dat opvangen en daardoor opwarmen.

Veel radiatoren staan tegen een buitenmuur of een raam aan. Deze radiatoren stralen warmte niet alleen de kamer in maar ook naar de buitenmuren en de ramen, die vervolgens opwarmen en de warmte afgeven aan de buitenlucht. Dat is zonde want zo lekt er veel onbenutte warmte naar buiten. Door radiatorfolie te plaatsen wordt deze stralingswarmte teruggekaatst en wordt een groot deel van deze weglekkende warmte tegengehouden.

De voordelen van radiatorfolie

Radiatorfolie is een efficiënte en goedkope manier om het comfort in een woning te verhogen en het energieverbruik te verminderen. Dit zijn alle voordelen op een rij:

 • Houdt de afgegeven warmte beter binnen en verminderd daardoor het energieverbruik

 • De kamers warmen sneller op en blijven langer op temperatuur

 • De folie is onzichtbaar (bij plaatsing achter de radiator)

 • Makkelijk te bevestigen. De radiatoren kunnen aan de muur blijven

 • Goedkoop in aanschaf en snel terugverdiend

Soorten radiatorfolie

Radiatorfolie is vergelijkbaar met zilverfolie wat tegen de muur of aan de achterzijde van een radiator wordt bevestigt. Er zijn twee soorten radiatorfolie: dunne en dikke. De dunne radiatorfolie plaatst u tegen de achterkant van de radiator en de dikke radiatorfolie plaatst u op de muur achter de radiator. Ze werken allebei ongeveer even goed.

Hoeveel gas bespaart u met radiatorfolie?

Hoeveel gas u bespaart met radiatorfolie is afhankelijk van hoe goed de woning is geïsoleerd, uw stookgedrag en de aanvoertemperatuur van de centrale verwarming. Hieronder ziet u hoeveel gas u gemiddeld bespaart per vierkante meter folie, afhankelijk van het type muur of raam waar de radiator tegenaan staat of hangt.

Soort muur

Besparing per m2 folie

Ongeïsoleerde steensmuur

20 m3

Ongeïsoleerde spouwmuur

10 m3

Geïsoleerde spouwmuur

3 m3

Zeer goed geïsoleerde (spouw)muur

2 m3

Soort glas

Besparing per m2 folie

Enkel glas

50 m3

Oud dubbel glas

25 m3

Jaarlijkse geldbesparing met radiatorfolie

Hoeveel geld u kan overhouden per woning hangt af van:

 • Hoeveel radiatoren staan tegen een buitenmuur of een raam aan?

 • Zijn de muren en ramen goed geïsoleerd?

Hieronder kunt u zien hoeveel het toepassen van radiatorfolie u jaarlijks in totaal oplevert. Ieder jaar opnieuw! Een gemiddelde tussenwoning heeft meestal tussen de 3 en 5 radiatoren in de woonkamer en hal. Dit zijn de radiatoren die het vaakst aanstaan. In grotere woningen zijn er meer radiatoren en kan er dus meer worden bespaard. Bij huizen waar goede isolatie ontbreekt is de besparing €40 tot €130 per jaar. In huizen met een betere isolatie kan er ongeveer €8 tot €20 per jaar worden bespaard (prijspeil januari 2024).

Soort muur

Besparing per 4-7 radiatoren (3-5 m2)

Ongeïsoleerde steensmuur

€80 - €130

Ongeïsoleerde spouwmuur

€40 - €65

Geïsoleerde spouwmuur

€10 - €20

Zeer goed geïsoleerde (spouw)muur

€8 - €15

Soort glas

Besparing

Enkel glas

€200 - €325

Oud dubbel glas

€100 - €160

Zoals u ziet, is radiatorfolie ook bij goed geïsoleerde huizen interessant. De terugverdientijd is dan wel langer, maar doordat radiatorfolie vrij goedkoop is, is dit nog steeds de moeite waard (los van het verbeterde comfort).

Wat is de terugverdientijd van radiatorfolie?

Radiatorfolie is te koop bij bouwmarkten of online en kost ongeveer €20 voor 3 m² folie. Dat is genoeg voor 2 grote of 4 kleine radiatoren. Er wordt meestal dubbelzijdige warmtebestendige tape of magneettape bijgeleverd zodat de folie makkelijk kan worden vastgemaakt. Magneetjes moeten vaak bij worden besteld en kosten ongeveer €5 voor 20 stuks.

Als we uitgaan van een woning met een ongeïsoleerde spouwmuur is de jaarlijkse gasbesparing ongeveer 10 m³ gas per m² folie.

 • 10 m³ gas besparing per m2 folie bespaart €13 (€1,30 per m³, prijspeil januari 2024)

 • €15 - €20 kost een rol van 3-4 m² (inclusief tape)

 • 3 m²  radiatorfolie bespaart ongeveer €40

Een rol radiatorfolie is dus meestal binnen een jaar terugverdiend.

Hoe plaatst u radiatorfolie?

Voor het plaatsen van radiatorfolie zijn er twee mogelijkheden. De radiatorfolie kan op de muur achter de radiator of aan de achterkant van de radiator. Meestal wordt de folie achterop de radiator vastgemaakt omdat de folie dan onzichtbaar is.

Radiatorfolie wordt geplaatst achter op een verwarming die voor een raam staat

Dit heeft u nodig

Radiatorfolie, magneettape of magneetjes, schaar, pen of potlood, doekje en een rolmaat of meetlint.

Radiatorfolie plaatsen doet u als volgt:

(Bekijk ook de video over het bevestigen van radiatorfolie)

 • De verwarming hoeft niet losgehaald te worden van de muur.

 • Meet op hoe lang en breed de radiator is. Gebruik 2 cm minder dan de lengte en breedte van de radiator.

 • Knip de radiatorfolie op de juiste maat.

 • Maak de achterkant van de radiator schoon, zodat de tape goed blijft plakken.

 • Eventueel: zet wasknijpers vast aan het uiteinde van de folie. Hierdoor blijft de folie goed strak als u het achter de verwarming naar beneden laat zakken.

 • Laat de folie achter de radiator zakken (met de meest glanzende kant naar de radiator toe).

 • Bevestig de folie op de gewenste plek met tape of magneetjes langs de randen.

De folie hoeft niet uit één stuk te bestaan. Als het uit meerdere stukken bestaat heeft dat geen nadelig effect op de reflecterende werking van de folie. Heeft u de radiatorfolie eenmaal geplaatst? Dan kunt u direct met de hand het verschil goed voelen. De muur of het raam achter de radiator wordt dan niet meer warm. De warmte blijft in de woning en u kan meteen de thermosstaat lager zetten.

Heeft u een vraag voor ons?

Stuur ons gerust een e-mail of bel ons. Ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur.


3 medewerkers van de klantenservice van REL
Team Klantenservice