Ga direct naar hoofdcontent

Kozijnfolie

Waarom kiezen voor kozijnfolie?

In de meeste woningen gaat er veel warmte verloren via het glas. Om de warmte in de woning te houden kunt u het glas vervangen voor isolerend glas. Maar er is ook een makkelijkere manier om de isolatie van het glas tijdelijk te verbeteren. Namelijk het plaatsen van kozijnfolie. Hierdoor houdt uw raam ongeveer 30% meer warmte binnen. Kozijnfolie is vooral interessant bij enkel- of oud dubbelglas. Als u al HR+(+) glas of zelfs triple glas heeft, is extra isolatie met kozijnfolie niet nodig. 

Hoe werkt kozijnfolie?

De kozijnfolie spant u voor het raam en plakt u op het kozijn. Hierdoor maakt u een stilstaande luchtlaag tussen het glas en het kozijn. De stilstaande lucht isoleert en zorgt zo voor een betere isolatie van het glas. De kozijnfolie werkt het beste als deze luchtlaag ongeveer 1,5 centimeter dik is. Als de luchtlaag minder dan 1 centimeter dik is, dan is dit te weinig. Is de luchtlaag dikker dan 2 centimeter, dan staat de lucht niet meer stil. 

Als u kozijnfolie plaatst is het belangrijk dat er geen lucht meer onder de folie kan komen. Anders kan warme, vochtige lucht vanuit de kamer tussen het raam en de folie komen. De folie beslaat dan. 

Let op ventilatie

Als u kozijnfolie plaatst voor een raam, kunt u dit raam niet meer open zetten. Ventilatie is erg belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Wij raden daarom af om kozijnfolie te plakken voor ramen die u open kunt zetten. Waarom ventilatie belangrijk is, leest u op onze ventilatiepagina

Voor- en nadelen van kozijnfolie 

Voordelen

 • Betere isolatie van het glas

 • Makkelijk om zelf te plaatsen

 • Goedkoop (binnen enkele maanden terugverdiend)

Nadelen

 • Gaat een paar winters mee. Daarna wordt de folie vies en slijt deze. 

 • Kan kapot gaan als u het aanraakt. Pas dus op met kleine kinderen of huisdieren.

 • Kozijnfolie is zichtbaar. Sommige mensen vinden dit niet mooi. 

Kosten en besparing kozijnfolie

Kozijnfolie levert het meeste op als u dit voor enkel glas plaatst. U bespaart dan €17 per vierkante meter kozijnfolie. Plaatst u de kozijnfolie voor oud dubbel glas, dan bespaart u ongeveer €5 per vierkante meter kozijnfolie (prijspeil januari 2024). 

Kozijnfolie kost ongeveer €2,50 per vierkante meter. U heeft de kozijnfolie dus binnen een paar maanden terugverdiend. Kozijnfolie is te koop in de bouwmarkt. 

Kozijnfolie is niet hetzelfde als raamfolie

Kozijnfolie en raamfolie worden vaak door elkaar gehaald. Maar dit zijn twee verschillende producten. Raamfolie wordt op het glas zelf geplakt. Dit moet worden gedaan door een vakspecialist en is niet hetzelfde als anti-inkijk folie (dit isoleert namelijk niet). De raamfolie weerkaatst de warmte naar binnen. Raamfolie is bijna net zo duur als HR++ glas. Daarom kunt u vaak beter kiezen voor het vervangen van het glas. Maar als u in een monument woont kan raamfolie wel een goede keuze zijn.

Hoe plaatst u kozijnfolie?

U heeft nodig: doekje, schaar, föhn en dubbelzijdig tape (als deze niet bij de kozijnfolie zit).

Ga als volgt te werk:

 • Maak het kozijn schoon, zodat het dubbelzijdige tape goed blijft plakken.

 • Plaats het dubbelzijdige tape rondom het kozijn. Zorg ervoor dat de tape helemaal aansluit op elkaar. Hierdoor is de kozijnfolie straks luchtdicht.

 • Meet hoeveel kozijnfolie u nodig heeft en knip deze ruim af. De resten kunt u namelijk later nog wegknippen.

 • Verwijder de plakrand van het dubbelzijdige tape aan de bovenkant van het kozijn.

 • Plaats de kozijnfolie strak op de dubbelzijdige tape.

 • Verwijder nu de plakranden van de overige dubbelzijdige tape en plaats de kozijnfolie hier op.

 • Druk de folie goed aan.

 • De kreukels die nu in de folie zitten kunt u er uit halen met een föhn. Beweeg deze op 5-10 cm afstand van de folie. Als u de föhn te dichtbij houdt smelt de folie.

 • Knip de resten folie rondom het kozijn weg.

De illustratie is afkomstig uit de video van TNO over raamisolatie.

Illustratie van een man die raamfolie plaatst

Video over raamisolatie

Wilt u zien welke andere manieren er zijn om zelf uw ramen te isoleren? Kijk dan deze video van TNO over raamisolatie. 

Meer comfort en besparing

Als u meer energie wilt besparen, kunt u het oude glas beter vervangen voor HR++ of zelfs triple glas. Bent u op zoek naar meer kleine en slimme maatregelen? Lees dan meer over bijvoorbeeld radiatorfolie of het belang van naad- en kierdichting

Heeft u een vraag voor ons?

Stuur ons gerust een e-mail of bel ons. Ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur.


3 medewerkers van de klantenservice van REL
Team Klantenservice