checklist waar let je op bij het kopen van een duurzame woning
Gepubliceerd op: 3 april 2025
5 april 2025 is het weer Open Huizendag. Tijdens deze dag heb je de mogelijkheid om vrijblijvend en zonder afspraak bij deelnemende huizen binnen te kijken. Je krijgt dan een goed beeld over hoe de beste plek voor jou eruit kan zien. Een nieuwe woning kopen is een grote stap. Vind je het belangrijk dat jouw huis zo duurzaam mogelijk is? Dan zijn er een aantal zaken waar je extra goed op kunt letten. Want hoe energiezuinig is een woning écht? En wat betekent dat voor je wooncomfort én je maandlasten? Check deze 5 aandachtspunten bij het kopen van een duurzame woning!
De basis van een duurzame woning begint bij goede isolatie. De leeftijd van een woning zegt al veel, vooral bij woningen van vóór 1995 (sindsdien geldt er energieprestatie eis voor woningen) is het goed te checken of de woning goed geïsoleerd is (dak, gevel, vloer én glas) en welk energielabel het heeft. Voor glas kun je deze handige tips gebruiken: Check je ramen: advies op maat | Milieu Centraal. Een woning met label A of B verbruikt veel minder energie dan een met label D of E. Dat merk je direct in je energierekening. Extra pluspunten zijn zonnepanelen, een warmtepomp of een zonneboiler.
Een goede ligging ten opzichte van de zon geeft niet alleen een prettige lichtinval, maar kan je ook gratis warmte opleveren. Veel glas op het zuiden is ideaal: in de winter staat de zon laag in het zuiden en verlicht en verwarmt je huis. In de zomer staat de zon hoog en dan is de warmte juist makkelijker buiten te houden. Let ook op bomen en planten in de tuin, deze geven schaduw en houden je huis en tuin lekker koel in warme zomers. Bladverliezende bomen en struiken hebben als voordeel dat ze in winter de zon doorlaten.
Bekijk welke verwarmingsinstallatie in de woning zit en hoe oud deze is. Is er een (hybride) warmtepomp aanwezig? Of nog een cv-ketel? En hoe wordt het huis geventileerd? Hier vind je een overzicht van de meest voorkomende systemen. Goede ventilatie is belangrijk voor een gezond binnenklimaat, maar bedenk wel dat ventilatie kanalen regelmatig schoongemaakt moeten worden. Let ook op oplossingen zoals vloerverwarming, een slimme thermostaat of balansventilatie. Een is met vloer- of wandverwarming is al voorbereid op een warmtepomp, radiatoren zijn daar niet altijd geschikt voor.
Denk verder dan alleen nu. Kan de woning makkelijk nog verduurzaamd worden? Bijvoorbeeld door extra zonnepanelen te plaatsen (is er een geschikt dak op het zuiden?), over te stappen op een warmtepomp (is er plek een buitenunit te plaatsen op meer dan 2,5 meter van de erfgrens?) of het aanleggen van een groen dak? Is er een mogelijkheid om een elektrische auto te laden op eigen terrein? En hoe zit het met de omgeving: zijn er plannen voor verduurzaming in de wijk (zoals aardgasvrij maken)?
Bij een duurzame woning hoort ook een woning die lang meegaat. Controleer daarom de bouwkundige staat: hoe oud is het dak, zijn er vochtproblemen of achterstallig onderhoud? Duurzame materialen (zoals FSC-gecertificeerd hout of circulair bouwmateriaal) zijn een mooie bonus en dragen bij aan een lagere milieubelasting. Het isoleren van een nog niet geïsoleerde woning kan makkelijker zijn dan het verbeteren een woning die al matig tot redelijk is geïsoleerd.
Een duurzame keuze gaat verder dan de woning zelf. Kijk ook naar de ligging: is de woning goed bereikbaar met het openbaar vervoer of de fiets? Zijn er voorzieningen in de buurt, zodat je minder afhankelijk bent van de auto? Hoe groener de omgeving, hoe prettiger én duurzamer het wonen vaak is.
Een duurzame woning is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee en wooncomfort. Door slim te letten op isolatie, installaties en toekomstmogelijkheden maak je een bewuste keuze waar je jarenlang plezier van hebt. Laat je goed informeren en schakel indien nodig een specialist in voor een energieadvies of bouwkundige keuring.
Veel succes met je zoektocht naar jouw duurzame droomhuis!