De meeste mensen verwarmen hun huis met radiatoren of vloerverwarming. Maar wist je dat luchtverwarming ook een optie is? Ongeveer 10% van de huizen die tussen 1975 en 1995 zijn gebouwd, heeft luchtverwarming. Maar wat is luchtverwarming? De naam zegt het al: de woning wordt verwarmd met warme lucht. Roosters verspreiden deze lucht door het huis.
Veel luchtverwarmingssystemen werken op aardgas. Net als een cv-ketel. Maar je kunt ook zonder aardgas verwarmen. Dit doe je door je luchtverwarming aan te sluiten op een warmtepomp of warmtenet.
De eerste soort is luchtverwarming via luchtkanalen. Dit systeem werkt vaak nog op aardgas en verwarmt de woning door warme lucht via kanalen en roosters te verspreiden. De tweede soort is een lucht-luchtwarmtepomp, ook wel airco genoemd. Dit systeem gebruikt stroom om de lucht te verwarmen en werkt zonder aardgas.
Dit artikel gaat alleen over luchtverwarming via luchtkanalen. Ben je op zoek naar informatie over een lucht-luchtwarmtepomp (airco)? Kijk dan op onze pagina over de verschillende soorten warmtepompen.
Luchtkanalen in huis verspreiden de warme lucht via roosters. De roosters zitten in het plafond, de muur of vloer.
Units aan het plafond of de muur verspreiden warme of koude lucht. Dit heet ook wel een lucht-luchtwarmtepomp of een airco.
Luchtverwarming kan direct of indirect gestookt zijn. Dit verschil kun je makkelijk herkennen.
Indirecte luchtverwarming krijgt warmte van een apart verwarmingsapparaat. Dit kan een cv-ketel zijn maar ook een warmtepomp of warmtenet. Het verwarmingsapparaat maakt warm water en levert deze aan de luchtverwarming. De luchtverwarming maakt hier warme lucht van. Het verwarmingsapparaat zorgt ook voor het warme water. Bijvoorbeeld om te douchen.
Directe luchtverwarming zet gas direct om in warme lucht. Om warm water te maken is een aparte boiler nodig. Directe luchtverwarming kun je niet combineren met een cv-ketel, warmtepomp of warmtenet. Wil je dit wel? Dan moet de directe luchtverwarming eerst worden vervangen voor indirecte luchtverwarming.
Veel luchtverwarmingssystemen werken nog op aardgas. Indirect gestookte luchtverwarming kun je aardgasvrij maken. Dit doe je door het systeem aan te sluiten op een warmtepomp of warmtenet.
Een hybride (buitenlucht) warmtepomp neemt een groot deel van de verwarming over van de huidige cv-ketel. De cv-ketel springt bij wanneer er een piekvraag ontstaat zoals in de winter. Ook blijft de cv-ketel warm tapwater maken.
Goedkoper dan een volledige warmtepomp
Flinke besparing op gas (50-80%)
Actief koelen in de zomer
Subsidiemogelijkheden
Neemt extra ruimte in beslag naast de cv-ketel
Buitenunit maakt geluid
Een buitenlucht warmtepomp verwarmt je huis volledig. Deze warmtepomp is iets goedkoper vergeleken met een bodemwarmtepomp maar heeft ook een iets lager rendement.
Grote stap richting aardgasvrij wonen
Koelen van je huis mogelijk
Subsidiemogelijkheden
Grote investering
Buitenunit maakt geluid
Een bodem warmtepomp verwarmt je huis volledig. De warmtepomp vervangt de cv-ketel. Je maakt geen gebruik meer van aardgas voor het verwarmen van je huis.
Meest duurzame oplossing
Grote stap richting aardgasvrij wonen
Goedkoop koelen van je huis
Grote investering
Huis moet goed geïsoleerd zijn
Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond waar warm water doorheen stroomt. De leidingen vervoeren het warme water naar meerdere woningen in een buurt. Dit warme water wordt gebruikt om een woning te verwarmen en warm tapwater te maken. De temperatuur is meestal lager dan die van een cv-ketel.
Duurzaam verwarmen
1 Klein apparaat in huis
Veel isolatie nodig (bij lage temperatuur warmtenet)
Wachten tot het aangelegd wordt
Aardgasvrije verwarming werkt meestal op een lagere temperatuur. Je huis moet dan nog steeds voldoende warm worden. Er zijn twee manieren om dit te doen:
Hoe meer lucht je in de woning blaast, hoe lager de luchttemperatuur ingesteld kan worden. Dit kan door extra roosters te plaatsen in ruimtes waar dit nodig is. Zo wordt de warme lucht gelijkmatig verspreid. Daardoor blijft het comfortabel in huis en kan de temperatuur van de lucht omlaag.
Luchtverwarming werkt goed samen met balansventilatie met warmteterugwinning. Bij balansventilatie wordt er evenveel oude lucht afgezogen als schone lucht aangevoerd. Warmteterugwinning houdt in dat je bijna geen warmte verliest door te ventileren. Je wint namelijk 95% van de warmte uit de oude lucht terug. Op deze manier hoef je minder te stoken en kun je energie besparen en het comfort in huis verhogen.
Balansventilatie met warmteterugwinning gebruikt dezelfde luchtkanalen als de luchtverwarming. Hierdoor is het ventilatiesysteem makkelijk aan te leggen. Meer informatie over balansventilatie vind je op onze ventilatiepagina.
Wilt je je luchtverwarming aardgasvrij maken? Er zijn veel mogelijkheden. Een vakspecialist kan je helpen om de beste keuze te maken.