thuisbatterij slimme keuze of niet
Gepubliceerd op: 20 december 2024
Steeds vaker horen we over de thuisbatterij, vooral nu veel mensen zonnepanelen hebben en de regels rond terugleveren van stroom veranderen. Maar is zo’n batterij echt een slimme keuze? Wat zijn de voor- en nadelen en waar moet je op letten?
Een thuisbatterij slaat de stroom op die je zonnepanelen overdag opwekken. En die je op dat moment niet gebruikt. Zo kun je die stroom later gebruiken, bijvoorbeeld in de avond. Sommige thuisbatterijen kunnen ook handelen op energiemarkten. Dat klinkt handig, maar het is niet altijd een slimme keuze.
Hoge kosten : voor een gemiddeld huishouden kost een thuisbatterij tussen de €6000 en €8000 euro.
Lang wachten op rendement : vaak verdien je de kosten niet terug
Geen subsidies : Er zijn geen subsidies voor huiseigenaren voor een thuisbatterijen in Nederland
Niet voor iedereen handig : Als je weinig stroom opwekt of meteen veel verbruikt, heb je weinig aan een batterij
Slecht voor het milieu: Het maken van batterijen is niet goed voor het milieu. Er zijn veel grondstoffen voor nodig, zoals lithium en kobalt. Het recyclen van batterijen is ook nog steeds lastig.
Meer eigen stroom gebruiken : Je kunt de energie die je zelf opwekt beter gebruiken, bijvoorbeeld ‘s avonds.
Minder afhankelijk : Bij een stroomstoring kun je tijdelijk je eigen batterij gebruiken
Verdienen aan een thuisbatterij? Sommige thuisbatterijen kunnen opgeslagen stroom verkopen aan het net op momenten dat er veel vraag is. Hiermee kun je in sommige gevallen wat geld verdienen. Dit is vaak niet meer dan wat de batterij kost. Lees voor meer informatie over geld verdienen aan een thuisbatterij op deze pagina.
Is het slim om geld uit te geven aan een thuisbatterij? Als je overweegt een thuisbatterij te kopen, houdt dan rekening met de volgende punten:
Verdient zich meestal niet terug . Een thuisbatterij verdient zichzelf in de meeste gevallen niet terug. Je betaalt veel geld voor een batterij en wat je ervoor terugkrijgt, is vaak lager dan wat je betaald hebt.
Hoeveel stroom wek je op? Wek je weinig stroom op, heb je weinig aan een batterij
Niet goed voor het milieu . Thuisbatterijen zijn niet goed voor het milieu
Twijfel je of een thuisbatterij iets voor jou is? Brabant Woont Slim helpt je graag. Wil je meer informatie? Bekijk deze pagina over de thuisbatterij.