10 tips energie besparen in de zomer
Gepubliceerd op: 1 juni 2024
Je staat er misschien niet bij stil, maar ook in de zomer kun je veel energie besparen. Wij delen in dit artikel 10 eenvoudige tips waarmee jij direct jouw energierekening verlaagt. Om te begrijpen waar we op kunnen besparen, is het handig om het gemiddelde energieverbruik in Nederland per maand te bekijken.
Energieverbruik is het gebruik van gas en stroom. In de winter verbruiken we meer energie dan in de zomer, vooral omdat het verwarmen van ons huis veel energie kost. In de meeste huizen werkt de verwarming nog op gas. Van oktober tot maart staat de verwarming bijna elke dag aan. In de zomer gebruiken we gas voor warm water en koken. Daardoor is het gasverbruik in de winter hoger en in de zomer laag.
Het stroomverbruik blijft ongeveer gelijk door het jaar. We gebruiken wat meer stroom in de winter omdat het langer donker is en we vaker lampen aan hebben. In de zomer gebruiken we stroom door vaker wassen en apparaten zoals een ventilator of airco. Als je op elektriciteit verwarmt, dan zal jouw stroomverbruik in de winter hoger zijn dan in de zomer.
Zonnewering
Warmte die niet naar binnen komt, hoef je ook niet het huis uit te werken. Dus houd de warmte buiten door zonwering te gebruiken en ramen en deuren dicht te houden op het heetst van de dag. Een koele woning hoef je niet actief te koelen. Zet ramen en deuren open als het 's avonds afkoelt om frisse lucht binnen te laten. Dit werkt goed bij meerdere verdiepingen vanwege het 'schoorsteeneffect' waarbij warme lucht opstijgt en koele lucht van beneden naar boven stroomt.
Lees meer over je huis koel houden op de website van Milieu Centraal.
Woning koelen
Moet je toch koelen met een apparaat? Doe dit dan 's nachts of 's ochtends vroeg, want koelere lucht kost minder energie om te koelen.
Hier lees je meer over jouw woning koelen op de kennisbank van het Regionaal Energieloket.
Ventilator ipv airco
Gebruik liever een ventilator dan een airco, want deze is veel energiezuiniger en goedkoper. Als je toch een airco wilt, kies dan voor een vaste airco in plaats van een mobiele.
Hier lees je meer over de verschillen tussen een ventilator en airco.
Groene tuin
Planten houden minder warmte vast dan stenen. Maak je buitenruimte groener door tegels te vervangen door planten, een groendak of groene gevel aan te leggen. En vang regenwater op om jouw tuin water te geven.
Meer over of een groendak iets voor jouw huis is.
Kort douchen
Douch korter of met kouder water en gebruik een waterbesparende douchekop. Dit bespaart warm water en gas. Een douchetimer helpt om de tijd tijdens het douchen te beperken.
Lees meer over een waterbesparende douchekop.
Lampen vervangen
Vervang oude lampen door ledlampen, zelfs als ze nog werken. Ledlampen zijn ongeveer 90% zuiniger en verdienen zichzelf meestal binnen een jaar terug. Voor buiten kun je led-lichtsnoeren of lampen met ingebouwde zonnepanelen gebruiken.
Lees meer over led-verlichting.
Vriezer en koelkast ontdooien
Ontdooi de vriezer regelmatig en controleer of de koelkast goed sluit. Een ijslaagje van 2 mm in de vriezer of een slecht sluitende koelkastdeur kan 10% meer energie verbruiken. Controleer de koelkastdeur door er een papier tussen te stoppen; als je het papier zonder moeite kunt verwijderen, maak dan de afsluitstrip schoon of vervang hem.
Wassen en drogen
Was energiezuinig door op 30 graden te wassen met een volle trommel en in daluren. Droog de was aan de lijn, want de wasdroger is een van de grootste elektriciteitsverbruikers in huis. Of gebruik de stroom van je eigen zonnepanelen voor de apparaten in huis. Lees hier meer over de 6 grootste energieslurpers in een woning (op de Kennisbank van Regionaal Energieloket).
Laptop of tablet gebruiken
Werk zoveel mogelijk op een laptop of tablet in plaats van een desktop computer, omdat deze minder energie verbruiken.
Zet apparaten uit
Tot slot, apparaten verbruiken energie zelfs als ze uit staan. Zet ze altijd uit met de UIT-knop en haal stekkers uit het stopcontact. Je kunt ook 'standby-killers' gebruiken, stekkerblokken met een AAN/UIT schakelaar, om meerdere apparaten in één keer uit te zetten.
Bonustip: isoleer jouw muren en dak! Dit is vraagt iets meer tijd en geld dan de 10 tips hierboven, maar het helpt wel heel goed. Een geïsoleerde woning houdt namelijk niet alleen de kou buiten, maar op hete dagen ook de warmte.
Wil je jouw energierekening nog verder verlagen? Denk dan eens aan zonnepanelen. De terugverdientijd is 3 tot 5 jaar en gemiddeld gaat een zonnepaneel wel 25 jaar mee. Dat is dus een goede investering die altijd de moeite waard is. Lees meer over zonnepanelen.