Ga direct naar hoofdcontent

Isolatiemateriaal kiezen

Isoleren is vaak de eerste stap als je je huis duurzamer wilt maken. Met goede isolatie bespaar je energie en geld op de energierekening. Daarnaast maak je je huis klaar voor een toekomst zonder aardgas. Maar hoe kies je het juiste isolatiemateriaal? Je kiest een isolatiemateriaal dat bij je past op basis van 3 dingen: 

  1. Wat is er mogelijk?

  2. De isolatiewaarde 

  3. Andere belangrijke eigenschappen

1. Wat is er mogelijk?

Niet elk isolatiemateriaal werkt goed in elke woning. De situatie in je huis bepaalt vaak welk materiaal het beste is. Heb je bijvoorbeeld een kruipruimte die laag is? Dan is het lastig om vloerisolatie te plaatsen. Bodemisolatie met EPS parels of isolatiechips kan dan vaak wel. Of lopen er veel leidingen onder je vloer? Dan is het moeilijk om isolatiefolie aan te brengen. Je kunt dan beter met een zacht materiaal isoleren rondom de leidingen. 

Een isolatiespecialist kan je helpen het juiste materiaal te kiezen voor jouw situatie. Deze expert kijkt naar de woning en geeft advies over het geschiktste isolatiemateriaal.

2. De isolatiewaarde

De isolatiewaarde zegt hoe goed je huis de warmte binnenhoudt. We noemen de isolatiewaarde ook wel de R-waarde. Een hogere R-waarde betekent betere isolatie. 

De isolatiewaarde hangt af van twee dingen:

  1. De isolerende werking van het type materiaal zelf (gemeten in de lambda-waarde)

  2. De dikte van het isolatiemateriaal

Voorbeeld: Als je isolatiemateriaal 15 cm dik is (0,15 meter) en een lambdawaarde heeft van 0,035, dan is de isolatiewaarde (R-waarde) 0,15 / 0,035 = 4,3

Je kunt geld krijgen van de overheid via de ISDE-subsidie als je goed isoleert. Hiervoor moet je isolatie minimaal deze isolatiewaarde hebben:

  • Vloer: R-waarde van 3,5 

  • Dak: R-waarde van 3,5 

  • Muur: R-waarde van 3,5 

  • Spouwmuur: R-waarde van 1,1

Soms is het slim om meer isolatie te plaatsen. Een isolatiespecialist kan je hierover adviseren. 

3. Andere belangrijke eigenschappen

Er zijn veel soorten isolatiematerialen. Elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen. Het is belangrijk om een isolatiemateriaal te kiezen dat past bij jouw situatie. Hieronder benoemen we 5 belangrijke eigenschappen voor het maken van de juiste keuze.

Milieuscore

Alle isolatiematerialen besparen meer energie dan het kost om ze te maken. Toch zijn sommige materialen beter voor het milieu dan andere. Vind je milieuvriendelijk isolatiemateriaal belangrijk? Kies dan voor een materiaal met een goede milieuscore. Op de website van NIBE vindt je een lijst met milieuvriendelijke isolatiematerialen. Deze materialen kun je ook herkennen aan het DUBOkeur keurmerk. 

Enkele materialen met een goede milieuscore:

  • Vlaswol

  • Isolatiefolie

  • Houtvezel

  • Cellulose

  • Hennep

Natuurlijk materiaal

Natuurlijke isolatiematerialen zijn beter voor de natuur. Ze worden ook wel biobased genoemd. De materialen zijn 'plantaardig' gegroeid, milieuvriendelijk gemaakt, bevatten geen schadelijke stoffen en zijn goed te recyclen of verwerken als afval. De meeste natuurlijke isolatiematerialen hebben ook een goede milieuscore. Bovendien isoleren ze vaak net zo goed als traditionele isolatiematerialen. 

Natuurlijke isolatiematerialen hebben vaak fijne eigenschappen, zoals een goede vochtregulatie, geluidsisolatie en goede werking tegen zomerhitte. Natuurlijke materialen zijn vaak duurder dan de traditionele materialen, zoals glas- of steenwol. Maar je krijgt extra ISDE-subsidie als je natuurlijk isolatiemateriaal gebruikt. Op de website van de RvO lees je meer over de bonus voor biobased materiaal. 

Enkele natuurlijke isolatiematerialen zijn:

  • Cellulose

  • Vlaswol

  • Hennep

  • Houtvezel

  • Stro

Biobased milieuvriendelijk isolatiemateriaal hennepvezel die door een man wordt vastgehouden in zijn handen

Geluidsisolatie

Woon je aan een drukke weg? Of heb je ‘s nachts last van overvliegende vliegtuigen? Dan kan extra geluidsisolatie fijn zijn. Zachte isolatiematerialen dempen het geluid beter. Daarom houden bijvoorbeeld glaswol, steenwol of natuurlijke materialen het geluid beter tegen dan harde isolatieplaten. 

Geluidsisolatie is iets anders dan het verbeteren van de akoestiek. Geluidsisolatie werkt dus niet tegen de galm in huis. 

Enkele materialen die het geluid van buiten dempen:

  • Glaswol

  • Steenwol

  • Hennep

  • Houtvezel

  • Vlas

Makkelijk aan te brengen

Sommige materialen zijn makkelijker aan te brengen dan andere. Glaswol kan bijvoorbeeld de huid irriteren. Het is dus belangrijk om de passende beschermende kleding te dragen. Het materiaal moet ook geschikt zijn voor het onderdeel van het huis dat je gaat isoleren. Ga je een onregelmatige muur isoleren? Dan kun je beter niet aan de slag gaan met harde isolatieplaten. De ruimte die achter de isolatieplaten ontstaat, kan voor vochtproblemen zorgen. 

Bescherming tegen zomerhitte

Warmt je huis in de zomer snel op? Met isolatiemateriaal dat beschermt tegen zomerhitte, houd je de warmte langer buiten. Dit is vooral fijn als je het dak gaat isoleren en daar slaapt of werkt. Zo blijft die kamer koeler en aangenamer, zelfs op warme dagen. De meeste natuurlijke isolatiematerialen beschermen goed tegen zomerhitte.

Enkele materialen die je beschermen tegen zomerhitte:

  • Cellulose

  • Vlaswol

  • Hennep

  • Houtvezel

  • Zeegras / zeewier

Top 10 meest gebruikte isolatiematerialen en hun eigenschappen

In de tabel hieronder zie je 10 isolatiematerialen en hun eigenschappen. Dit is geen lijst met alle mogelijke isolatiematerialen. Deze lijst kan je wel helpen met het kiezen van een geschikt isolatiemateriaal voor je klus. 

Isolatiemateriaal

Natuurlijk materiaal?

Milieuscore

Geluidsisolatie

Verwerkingsgemak

Bescherming tegen zomerhitte

Dikte voor Rd-waarde 3,5 (ongeveer)*

Glaswol

Nee

Redelijk 

Zeer goed

Goed, maar irriterend voor huid

Redelijk

11 - 14 cm

Steenwol

Nee

Redelijk

Uitstekend

Goed, maar irriterend voor huid

Goed

11 - 14 cm

EPS-platen (piepschuim)

Nee

Redelijk

Matig

Zeer goed

Matig

11 - 12 cm

PIR/PUR-platen

Nee

Slecht

Matig

Zeer goed

Goed

8 - 9 cm

PUR-schuim (gespoten)

Nee

Heel slecht

Redelijk

specialistische apparatuur nodig

Goed

8 - 10 cm

Isolatiefolie

Nee

Goed

Slecht

Goed

Slecht

Hangt af van hoeveelheid stilstaande lucht

Cellulose (papier)

Ja (gerecycled)

Goed

Goed

inblaasmachine nodig

Zeer goed

13 -14 cm

Vlaswol

Ja

Goed

Goed

Goed

Zeer goed

12 - 14 cm

Hennep

Ja

Goed

Goed

Goed

Zeer goed

15 cm

Houtvezelplaten

Ja

Goed

Zeer goed

Goed

Zeer goed

13 - 15 cm

* Dit is de isolatiewaarde die in veel gevallen nodig is om ISDE subsidie te krijgen. 

Conclusie

Het kiezen van het juiste isolatiemateriaal is niet moeilijk als je weet waar je op moet letten. Houdt rekening met het budget, de mogelijkheden in je huis en de eigenschappen die je belangrijk vindt. 

Wil je aan de slag met isolatie? Een isolatiespecialist kan je adviseren over het juiste isolatiemateriaal in jouw situatie. Vindt een isolatiebedrijf voor jouw klus via onze vakspecialistenpagina. Het is verstandig om meerdere offertes op te vragen en deze te vergelijken.