Ga direct naar hoofdcontent

Vraag het de energiecoach: Is je cv-ketel aan vervanging toe?

Gepubliceerd op: 25 oktober 2024

Is je cv-ketel 12 jaar of ouder? Begin dan alvast met uitzoeken welke duurzame mogelijkheden er voor jou zijn. Als je wacht tot je ketel definitief kapot is en je in de kou zit, ben je te laat! Er zijn verschillende mogelijkheden.

Combineer met hybride warmtepomp

Combineer de nieuwe cv-ketel met een hybride warmtepomp. Dat is een klein elektrisch apparaat dat naast je cv-ketel hangt. De warmtepomp doet het meeste werk, de hr-ketel springt bij op koude dagen en is er voor warm water. Een hybride warmtepomp maakt gebruik van warmte die in de buitenlucht zit, en maakt daar warmte van waarmee je het huis kan verwarmen. Met een hybride warmtepomp ga je wel meer stroom verbruiken, maar daar staat tegenover dat je tot 60 procent minder gas verbruikt! Bovendien kan je de benodigde stroom deels zelf opwekken met zonnepanelen.

Of neem een volledig elektrische warmtepomp

Je kunt ook kiezen voor een volledig elektrische warmtepomp: daarmee heb je geen cv-ketel op gas meer nodig. Hiervoor heb je een redelijk tot goed geïsoleerd huis nodig en je radiatoren moeten 'groot genoeg' zijn. Wat betekent dit precies?

De meeste huizen in Nederland hebben nog een cv-ketel en radiatoren. De cv-ketel warmt het water dat naar de radiatoren gaat op tot zo’n 70 à 80 graden. In huizen die niet zo goed geïsoleerd zijn, is die hoge watertemperatuur nodig om het huis op koude dagen warm te krijgen. Maar een goed geïsoleerd huis kun je ook warm krijgen met een watertemperatuur van zo’n 35 tot 55 graden: de temperatuur die een warmtepomp levert.

Jouw verwarming (het afgiftesysteem) moet dan wel voldoende warmte kunnen afgeven. Dat kan als het een groot oppervlak heeft. Vloer- of wandverwarming zijn hiervoor gemaakt, maar ook je huidige radiatoren kunnen geschikt zijn of worden gemaakt. Er zijn ook radiatoren of convectoren die speciaal ontworpen zijn voor lage temperatuur. Een afgiftesysteem dat geschikt is voor lage temperatuur, noemen we lagetemperatuurverwarming.

Meer weten over dit onderwerp, maar ook over de financiële regelingen waar je gebruik van kan maken? Meld je aan voor een gratis bezoek van een energiecoach!