Ga direct naar hoofdcontent

Verduurzaam jouw woning met behulp van de ISDE-subsidie

Gepubliceerd op: 6 mei 2024

Er zijn tegenwoordig veel manieren om je huis te verduurzamen. En dat is goed. Want een energiezuiniger huis is fijn voor het milieu en je portemonnee. Maar, om een huis duurzamer te krijgen, moet er ook geïnvesteerd worden. Wist je dat je hier de ISDE-subsidie voor kan aanvragen? Je krijgt dan een deel van de verduurzamingskosten vergoed.

Wat is de ISDE-subsidie?

De overheid geeft de ISDE-subsidie om een huis te verduurzamen. Dit is een landelijke subsidie en geldt voor iedere gemeente. ISDE staat voor Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing. Deze tegemoetkoming is bedoeld voor bijvoorbeeld elektrische kookplaten, isolatiemateriaal, zonneboilers en warmtepompen.

Voor wie is de ISDE-subsidie?

Als je een eigen koopwoning hebt en de subsidie wilt aanvragen moet je bepaalde dingen kunnen aantonen. Bijvoorbeeld dat je zowel eigenaar als bewoner van de woning bent, een geldig BSN hebt en bewijsmateriaal kan aanleveren van de toegepaste maatregel(en).

Hier lees je of je in aanmerking komt voor de ISDE-subsidie.

Hoe vraag je de ISDE-subsidie aan?

U kunt de ISDE-subsidie tot 2 jaar nadat je een verduurzamingsmaatregel toegepast hebt, aanvragen. Maar hoe doe je dat precies? Gemeente 's-Hertogenbosch heeft een handige video over de ISDE-subsidie gemaakt, waarin stapsgewijs wordt uitgelegd hoe de subsidie aangevraagd kan worden en wat je hiervoor nodig hebt. In deze video krijg je uitleg over het aanvragen van vloerisolatie, maar dit zijn dezelfde stappen als bij andere aanvragen.

Misschien handig om de video vooraf al een keer te bekijken, voor je een verduurzamingsproduct gaat aanschaffen. Zo kun je tijdens de aankoop en installatie van het product al bewijsmateriaal verzamelen dat je nodig hebt bij de aanvraag van de subsidie.

Wat je in ieder geval nodig hebt voor het aanvragen van de ISDE-subsidie is het volgende:

  • Adresgegevens van het huis

  • Foto's van voor, tijdens en na de uitvoering

  • Gegevens van het uitvoerende bedrijf

  • De factuur van de uitvoering

  • Bon of betaalbewijs

  • Meldcode van de maatregel

Natuurlijk kun je zelf ook nog (kleine) maatregelen toepassen om jouw woning op een eenvoudige manier duurzamer te maken. Hier lees je meer over kleine maatregelen.