slim omgaan met regenwater in de tuin
Gepubliceerd op: 1 maart 2024
Wist je dat we in onze tuinen gemiddeld zo'n 1.100 liter gezuiverd drinkwater per jaar gebruiken om onze planten water te geven? Met 1.000 liter water zou je 35 keer 5 minuten kunnen douchen. Het is zonde om drinkwater te gebruiken in de tuin, als je bedenkt dat er regelmatig regenwater valt. Dit regenwater kunnen we ook slim gebruiken voor onze tuinen.
Teveel regenwater kan ook voor problemen zorgen, zoals overlast in de tuin en het riool. Gelukkig zijn er slimme manieren om met water in de tuin om te gaan. Hierdoor kunnen we drinkwater besparen en wateroverlast voorkomen. We bespreken drie mogelijkheden.
Regenwater stroomt normaal gesproken via de regenpijp naar het riool. Door regenwater apart op te vangen, kunnen we overstromingen van het riool voorkomen. Een regenton, regenwaterschutting, watertank of afvoergoot zijn handige hulpmiddelen om regenwater op te vangen en later te gebruiken voor bijvoorbeeld het besproeien van planten.
Als je geen mogelijkheid hebt om regenwater op te vangen, kun je ervoor zorgen dat het water langzaam in de bodem kan zakken. Dit doe je door water meer ruimte te geven in de tuin. Bijvoorbeeld door het aanleggen van een regenwatervijver, een wadi, waterdoorlatende bestrating, infiltratiekratten of een grindkoffer.
Groene daken, groen-blauwe daken en bruine daken zijn niet alleen mooi om te zien, maar vangen ook regenwater op. Deze daken zijn goed voor het milieu en dragen bij aan de biodiversiteit.
Wil je jouw tuin watervriendelijker maken? In veel gemeenten zijn er subsidies beschikbaar voor het nemen van maatregelen.