peter en ernst verduurzamen met de buren het veemarktkwartier s
Gepubliceerd op: 23 december 2024
Al een jaar zijn verschillende bewoners van het Veemarktkwartier in Den Bosch bezig met het verduurzamen van hun huizen. Ze hebben dit samen opgepakt door mee te doen aan het project Isoleer met je buur(t) van de gemeente ’s-Hertogenbosch. Buurtbewoners en initiatiefnemers Peter Maas en Ernst van Rosmalen vertellen over hun ervaring.
Het balletje voor dit project begon te rollen bij Ernst. Hij wilde zijn gevel aanpakken, maar kon dit niet zonder zijn buren doen. En dus bracht hij zijn idee naar de buurtvereniging, waar Peter ook enthousiast werd. “We zijn een kleine buurt, zo’n 200 adressen, en dus kennen de mensen elkaar”, legt Peter uit. “Toen Ernst het voorstelde dacht ik: leuk om te proberen. De wijken om ons heen zijn bijna allemaal energieneutraal en wij willen ook graag mee. We willen een mooie wijk blijven en daar hoort verduurzaming bij.”
En dus meldden Ernst en Peter de buurt aan bij de gemeente. “We werden toen gekoppeld aan het bedrijf Buurkracht”, vertelt Peter. “Zij zouden een aantal huizen onderzoeken om te kijken wat mogelijk was. Daarom heb ik eerst in de buurt geflyerd, gewoon een simpele vraag: lijkt het je leuk mee te doen? Daar kwam een groep van 30 actieve buren uit die mee wilde doen.” Het idee van deze aanpak is dat voor huizen in dezelfde buurt (en die er dus hetzelfde uitzien) dezelfde maatregelen zin hebben. Maar dat gold helaas niet voor de huizen in het Veemarktkwartier. “De huizen en de fase waar mensen in zaten waren te verschillend”, merkt Ernst op. “Voor Peter ging het bijvoorbeeld vooral om glas, terwijl ik een soort extra laag isolatie om mijn huis wil zetten.”
Na de presentatie van Buurkracht over wat mogelijk was voor de huizen van de enthousiaste buurtbewoners, ging Peter weer flyeren. “Ik wilde precies weten wat de mensen willen en wat ze al gedaan hebben.” Dat leverde uiteindelijk dertig reacties op en met die groep werd een groepsapp aangemaakt. “Toen bleek dat er eigenlijk aan vier verschillende maatregelen werd gedacht: glas, isolatie, zonnepanelen en verwarming”, legt Ernst uit. “Peter heeft met verschillende bedrijven contact opgenomen, online bijeenkomsten georganiseerd en de nodige contactgegevens doorgespeeld zodat er offertes gemaakt konden worden. Bij sommige buren zijn de werkzaamheden nu al uitgevoerd. Anderen zitten nog in een offertestadium.” De twee vinden dat verder ook aan de bewoners zelf, zij proberen het aan te jagen maar wat en wanneer iedereen actie neemt is aan henzelf.
Het project loopt nu ongeveer een jaar en de verwachting is dat het nog een jaar duurt voordat alle maatregelen zijn uitgevoerd. Ernst en Peter liepen in het proces wel tegen een paar dingen aan. Zo viel het hen tegen dat het technisch onderzoek naar de woningen niet gefinancierd kon worden, de huizen verschilde namelijk teveel van elkaar. Daarnaast liepen mensen die buiten iets aan hun huis wilden veranderen tegen de regels van de welstandscommissie aan. “Dat maakt het soms wel lastig want je wil iets en dat wordt aangemoedigd door de gemeente, maar dan krijg je toch een nee.”
Maar ze zien ook zeker de voordelen van het project: “de verbinding en het samen doen is goed voor de buurt”, legt Peter uit. “Je zit allemaal in je eigen woning tegen die rekening aan te kijken zo pak je het samen op. Daarnaast zijn we door dit project wel allemaal erover gaan nadenken, wat we willen en wat mogelijk is. Dat is ook een belangrijke stap! Ongeacht of je die stap voor jezelf maakt, of samen met een groep.”