ontwikkelingen energiemarkt
Gepubliceerd op: 26 mei 2023
De energierekening is de afgelopen jaren een veelbesproken onderwerp geweest, vooral omdat de kosten voor veel mensen zijn gestegen. Maar op dit moment zakken de energieprijzen weer. Hoe kan dit? Afgelopen winter was het niet heel koud, waardoor de gasvoorraden nog redelijk gevuld zijn. Op dit moment hoeft er dus minder gas ingekocht te worden om de gasvoorraden weer aan te vullen. Ook is Nederland minder afhankelijk geworden van Russisch gas omdat we meer vloeibaar gas uit andere landen halen. Dit vergroot het aanbod. Daarnaast gaan veel mensen sinds de gestegen prijzen zuiniger om met energie. Hierdoor is er nu minder vraag naar energie, waardoor de prijs daalt.
Toen de prijzen in 2022 zo extreem hoog waren, werden er lange tijd geen vaste energiecontracten aangeboden. Dit kwam omdat het voor energieleveranciers te onzeker was. Het risico bestond dat zij energie voor veel meer geld moesten inkopen dan waarvoor klanten het afnamen. Nu de markt weer wat voorspelbaarder is geworden, worden er meer vaste contracten aangeboden. Soms zelfs met lagere prijzen dan het prijsplafond van de overheid.
Dat klinkt aantrekkelijk, een vast contract voor een lager tarief dan het prijsplafond. Maar let op! Vanaf 1 juni gaat er een nieuwe regeling in. Als je jouw vaste contract eerder opzegt dan afgesproken, betaal je een hogere opzegboete. Energieleveranciers lopen hierdoor minder risico. Naast een rustigere markt is dit nóg een reden waarom zij waarschijnlijk meer vaste contracten gaan aanbieden vanaf 1 juni.
Heb je nu een vast contract en wil je vóór 1 juni nog een nieuw contract afsluiten? Dan betaal je een lagere opzegboete. Bij het afsluiten van een nieuw contract is het wél belangrijk dat je weet waar je op moet letten. In een uitgebreid artikel op de Kennisbank van Regionaal Energieloket, wordt dit allemaal besproken. Zoals welke contracten er zijn en wat daar de voor- en nadelen van zijn. En hoe je de verschillende aanbieders met elkaar vergelijkt.
Heb je een vast energiecontract en ben je benieuwd of je voor of na 1 juni een opzegboete (of opzegvergoeding) zou moeten betalen en hoe hoog die boete dan is? Independer schreef een artikel over de opzegvergoeding, compleet met simpele rekenvoorbeelden.
Als je overstapt vanuit een dynamisch of variabel contract krijg je nooit een opzegvergoeding.