Ga direct naar hoofdcontent

Gemeente is nieuwe partner voor het VvE Transitie Centrum Brabant

Gepubliceerd op: 17 juli 2024

Gemeente ‘s-Hertogenbosch heeft zich als nieuwe gemeentelijke partner aangesloten bij het VvE Transitie Centrum Brabant (VTCB). In samenwerking met 10 andere Brabantse gemeenten en VvE Belang, zijn zij nu samen het VvE Transitie Centrum Brabant. Deze samenwerking opent de deur naar meer ondersteuning voor Verenigingen van Eigenaars (VvE's) in gemeente ’s-Hertogenbosch die streven naar verduurzaming. Dat uit zich onder andere in een gratis verduurzamingsaanpak waar VvE’s in zich nu voor aan kunnen melden en een helpdesk voor VvE’s.

Doe mee met de verduurzamingsaanpak

Bij het verduurzamen van een appartementencomplex komt ontzettend veel kijken. Wat zijn bijvoorbeeld de juiste duurzaamheidsmaatregelen voor jouw complex en hoe zorg je er voor dat andere VvE-leden net zo enthousiast voor het verduurzamen worden als jij? De gratis verduurzamingsaanpak beantwoord al deze vragen en bestaat uit vier fases. De voorlichtingsbijeenkomsten, de verdiepingscursus, de gratis oriëntatiescan en de regisseur. Na elke afgeronde fase word je voor de volgende uitgenodigd.

Fase 1; de voorlichtingsbijeenkomsten

De verduurzamingsaanpak wordt afgetrapt met de voorlichtingsbijeenkomsten over twee onderwerpen:

Voorlichtingsbijeenkomst - Tips & Valkuilen bij verduurzaming
Locatie: Gemeente ’s-Hertogenbosch
Datum: 9 september 2024 
Tijd: 19:30 - 21:30 uur

Voorlichtingsbijeenkomst - Zonnepanelen op VVE-daken
Locatie: Gemeente ’s-Hertogenbosch
Datum: 25 september 2024
Tijd: 19:30 - 21:30 uur

Fase 2; de verdiepingscursus

Daarna word je uitgenodigd voor de volgende fase; De verdiepingscursus. Tijdens drie middagen (3x 4 uur) word je meegenomen in de belangrijkste aspecten van het verduurzamen van de VvE. Daar worden de juridische, bouwkundige en energetisch-procesmatige invalshoeken van verduurzaming besproken. Vervolgens krijg je van de gemeente een VvE Campagnebox. Deze box is gevuld met praktische stappenplannen, overzichten, checklists, reglementen en sjablonen om verduurzaming binnen jouw VvE een kick-start te geven!

Fase 3; gratis oriëntatiescan van het complex

Na het afronden van de verdiepingscursus ontvang je een uitnodiging voor de VvE Oriëntatiescan Verduurzaming. Tijdens deze stap komt een bouwkundige op bezoek. Deze persoon maakt een ronde door het VvE-gebouw en gaat in gesprek met een aangewezen contactpersoon van de VvE. Uiteindelijk ontvang je een korte analyse, waarin een inschatting wordt gemaakt van de mogelijkheden om het pand te verduurzamen. Ook wordt er een ruwe schatting gegeven van de potentiële duur en het verloop van het verduurzamingsproces.  

Fase 4; de regisseur

In fase 4 kan de VvE in aanmerking komen voor de regisseur. De regisseur is een verbinder, een laagdrempelige gesprekspartner. In deze laatste stap ga je samen met de regisseur aan tafel om te kijken waar jouw VvE op dat moment staat. Er wordt een inschatting gemaakt van wat er op dat punt nog nodig is om op de ALV een goed plan te kunnen presenteren. De regisseur is iemand die ondersteunt en regisseert in de stappen waar de VvE ondersteuning bij nodig heeft. 

Aanmelden voor de verduurzamingsaanpak

Je meldt je als eerste aan voor de voorlichtingsbijeenkomsten. Daarna nodigt gemeente ’s-Hertogenbosch je uit voor de volgende fases. Aanmelden voor de voorlichtingsbijeenkomsten kan door het aanmeldformulier in te vullen op: www.vtcb.nl/bijeenkomsten/s-hertogenbosch. 

Helpdesk

De helpdesk van het VTCB is speciaal voor VvE’s bedoeld om vragen te stellen over verduurzaming. Of het juridische of bouwkundige vragen zijn, alle vragen zijn welkom. Juristen, bouwkundigen en energieadviseurs zitten klaar om de vragen te beantwoorden. Het is ook mogelijk om te bellen als je hulp nodig hebt bij het aanmelden voor de verduurzamingsaanpak. De VTCB-helpdesk is te bereiken via 085 237 74 44 of per e-mail via info@vtcb.nl.