Een energielabel is een document dat aangeeft hoe energiezuinig een woning is. Het label laat zien welke maatregelen je kunt nemen om energie te besparen en het comfort in jouw woning te verbeteren. Het energielabel is verdeeld in verschillende klassen, van A++++ (groen, zeer energiezuinig) tot en met G (rood, zeer energie-onzuinig). Hoe hoger de letter, hoe energiezuiniger jouw woning is.
Op het energielabel staan ook verschillende kenmerken van jouw woning vermeld. Zo vind je informatie over de isolatie van de vloer, de gevel, het dak en de ramen. Daarnaast wordt er gekeken naar de verwarmingsinstallatie, de ventilatie en eventuele zonnepanelen. Deze gegevens helpen je om inzicht te krijgen hoe slim jouw woning met energie omgaat.
Als je een hoger energielabel voor jouw woning wilt, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen. Hier zijn drie tips om jouw energielabel te verbeteren:
Isoleer jouw woning: Door jouw woning goed te isoleren voorkom je warmteverlies en bespaar je energie. Denk aan het isoleren van jouw dak, muren, vloer en ramen. Dit helpt om de warmte beter vast te houden en maakt jouw woning energiezuiniger. Als je al een energielabel heeft, staat daarin aangegeven welke isolatie je het beste kunt verbeteren.
Verbeter de verwarmingsinstallatie: Het verbeteren van jouw verwarmingssysteem kan ook bijdragen aan een hoger energielabel. Denk eens na over de installatie van een warmtepomp of een zonneboiler. Deze systemen gebruiken minder energie en zijn beter voor het milieu dan een cv-ketel.
Installeer zonnepanelen: Door zonnepanelen op jouw dak te plaatsen, wekt je jouw eigen duurzame energie op. Je hebt dan minder energie van het stroomnet nodig en hierdoor daalt jouw energierekening. Daarnaast dragen zonnepanelen ook bij aan een hoger energielabel.
Lees meer over alle mogelijke maatregelen op onze Woning verbeteringen pagina.
Als je een nieuw energielabel voor jouw woning wilt hebben, kan je online een adviseur zoeken via de website van de overheid. Je hebt een officiële energieadviseur nodig om je te helpen. Die energieadviseur komt naar jouw woning om te kijken hoe energiezuinig deze is.
Na het onderzoek krijg je een definitief energielabel. Dit label is maximaal 10 jaar geldig en is belangrijk als je jouw woning wilt verkopen of verhuren. In Nederland is het bij verkoop of verhuur verplicht voor de eigenaar om een energielabel te hebben voor de woning. Er is zelfs een boete als er dan geen geldig energielabel is. Sommige kleine vrijstaande woningen (<50m²) en monumenten zijn uitgezonderd van deze regel. Alle uitzonderingen vind je op de website van de overheid.
De prijs van een energielabel hangt af van verschillende dingen (soort woning, beschikbare informatie over de woning, de tijd die een energieadviseur nodig heeft). Gemiddeld kost een energielabel zo’n 300 euro. Uiteindelijk bepaalt jouw energieadviseur de prijs van het energielabel.
Het verduurzamen van jouw woning is goed voor het milieu. Het is ook goed voor jouw portemonnee, omdat het zorgt voor een lagere energierekening en omdat de woningwaarde stijgt. Daarnaast ligt in de Tweede Kamer een plan om woningen met een laag energielabel, een minder hoge hypotheek te geven. Kortom, een hoog energielabel is heel positief.
Mocht je nog vragen hebben na het lezen van deze pagina, dan kan je ook naar de veelgestelde vragen op de website van Milieu Centraal kijken.