Ga direct naar hoofdcontent

Energielabel voor woningen

Wat is een energielabel?

Een energielabel is een document dat aangeeft hoe energiezuinig een woning is. Het label laat zien welke maatregelen u kunt nemen om energie te besparen en het comfort in uw woning te verbeteren. Het energielabel is verdeeld in verschillende klassen, van A++++ (groen, zeer energiezuinig) tot en met G (rood, zeer energie-onzuinig). Hoe hoger de letter, hoe energiezuiniger uw woning is.

Wat staat er op een energielabel?

Op het energielabel staan ook verschillende kenmerken van uw woning vermeld. Zo vindt u informatie over de isolatie van de vloer, de gevel, het dak en de ramen. Daarnaast wordt er gekeken naar de verwarmingsinstallatie, de ventilatie en eventuele zonnepanelen. Deze gegevens helpen u om inzicht te krijgen hoe slim uw woning met energie omgaat.

een spaarvarken waar geld uit gaat richting het hoogste energielabel

Hoe verhoogt u het energielabel van uw woning?

Als u een hoger energielabel voor uw woning wilt, zijn er verschillende stappen die u kunt nemen. Hier zijn drie tips om uw energielabel te verbeteren:

  1. Isoleer uw woning: Door uw woning goed te isoleren voorkomt u warmteverlies en bespaart u energie. Denk aan het isoleren van uw dak, muren, vloer en ramen. Dit helpt om de warmte beter vast te houden en maakt uw woning energiezuiniger. Als u al een energielabel heeft, staat daarin aangegeven welke isolatie u het beste kunt verbeteren.

  2. Verbeter de verwarmingsinstallatie: Het verbeteren van uw verwarmingssysteem kan ook bijdragen aan een hoger energielabel. Denk eens na over de installatie van een warmtepomp of een zonneboiler. Deze systemen gebruiken minder energie en zijn beter voor het milieu dan een cv-ketel.

  3. Installeer zonnepanelen: Door zonnepanelen op uw dak te plaatsen, wekt u uw eigen duurzame energie op. U heeft dan minder energie van het stroomnet nodig en hierdoor daalt uw energierekening. Daarnaast dragen zonnepanelen ook bij aan een hoger energielabel.

Lees meer over alle mogelijke maatregelen op onze Woning verbeteringen pagina.

Hoe vraagt u een nieuw energielabel aan?

Als u een nieuw energielabel voor uw woning wilt hebben, kunt u online een adviseur zoeken via de website van de overheid. U heeft een officiële energieadviseur nodig om u te helpen. Die energieadviseur komt naar uw woning om te kijken hoe energiezuinig deze is.

Na het onderzoek krijgt u een definitief energielabel. Dit label is maximaal 10 jaar geldig en is belangrijk als u uw woning wilt verkopen of verhuren. In Nederland is het bij verkoop of verhuur verplicht voor de eigenaar om een energielabel te hebben voor de woning. Er is zelfs een boete als er dan geen geldig energielabel is. Sommige kleine vrijstaande woningen (<50m²) en monumenten zijn uitgezonderd van deze regel. Alle uitzonderingen vindt u op de website van de overheid.

De prijs van een energielabel hangt af van verschillende dingen (soort woning, beschikbare informatie over de woning, de tijd die een energieadviseur nodig heeft). Gemiddeld kost een energielabel zo’n 300 euro. Uiteindelijk bepaalt uw energieadviseur de prijs van het energielabel.

Foto van een energielabel voor een woning

Een hoog energielabel is positief

Het verduurzamen van uw woning is goed voor het milieu. Het is ook goed voor uw portemonnee, omdat het zorgt voor een lagere energierekening en omdat de woningwaarde stijgt. Daarnaast ligt in de Tweede Kamer een plan om woningen met een laag energielabel, een minder hoge hypotheek te geven. Kortom, een hoog energielabel is heel positief.

Veelgestelde vragen

Mocht u nog vragen hebben na het lezen van deze pagina, dan kunt u ook naar de veelgestelde vragen op de website van Milieu Centraal kijken.