Ga direct naar hoofdcontent

Ventilatie

Waarom is ventilatie zo belangrijk?

Ventileren is het verversen van lucht in de woning. Hierbij wordt verse lucht aangevoerd en vuile lucht afgevoerd. Dit is erg belangrijk, zeker als uw woning extra geïsoleerd is. Want er zijn dan vaak geen naden of kieren meer waardoor lucht kan stromen. En als vochtige en vuile lucht (door uitademen, koken, douchen, enzovoort) de woning niet kan verlaten, wordt het binnenklimaat ongezond. Er kan schimmel komen en u kunt gezondheidsklachten krijgen, zoals allergieën, irritatie van slijmvliezen en luchtwegproblemen. Door uw woning goed te ventileren blijft de lucht schoon en fris en dat is goed voor uw gezondheid.

Raam monumentenglas op een kier

Natuurlijke ventilatie of via ventilatiesysteem

Er zijn een aantal vormen van ventilatie. In de meeste oude huizen is geen automatisch geregeld ventilatiesysteem aanwezig. In deze woningen is er natuurlijke ventilatie door roosters en (kiep)ramen. Ook het naar binnen gaan van lucht door naden en kieren zorgt voor natuurlijke ventilatie. Wanneer u uw huis goed isoleert, en naden en kieren dicht, is er minder natuurlijke ventilatie. Dit betekent dat er niet altijd voldoende geventileerd wordt voor een gezond binnenklimaat. Daarom is een ventilatiesysteem een belangrijke vervolgstap na het isoleren van een woning.

Met een ventilatiesysteem zorgt u ervoor dat er altijd ‘schone’ lucht in de woning aanwezig is. Het ventilatiesysteem zuigt de ‘vuile’ lucht uit de woning weg. Tegelijkertijd komt schone lucht via ventilatieroosters en (kiep)ramen vanzelf naar binnen. Dit heeft nog steeds als nadeel dat koude lucht de woning in komt en aanvoelt als tocht of een koude stroming. Ook moet de verwarming dan op koude dagen harder werken en dat is niet energiezuinig.

Met (centrale) balansventilatie voelt u geen tocht meer. Het systeem regelt niet alleen de afvoer, maar ook de aanvoer van lucht en zorgt dat deze twee luchtstromen in balans (evenwicht) zijn met elkaar. En (centrale) balansventilatie wordt extra energiezuinig als u ook nog een systeem kiest met warmteterugwinning. Daarmee wint u tot 95% van de warmte terug die aanwezig is in de afvoerlucht. Deze warmte wordt dan overgedragen aan de inkomende verse lucht. Op die manier hoeft u minder te stoken en kunt u energie besparen én het comfort in huis verhogen.

Welke soorten ventilatie zijn er?

Mechanische ventilatie

Bij mechanische ventilatie type C wordt er voortdurend vuile lucht afgezogen in de woning. Verse lucht komt tegelijkertijd de woning binnen via ventilatieroosters en (kiep)ramen.

Het apparaat (de MV-box) staat vaak op zolder. De luchtkanalen lopen meestal naar badkamer en toilet en soms ook de keuken. De vuile lucht wordt afgezogen door de ventilator in de MV-box.

Een nieuwe MV-box heeft een energiezuinige gelijkstroom ventilator en kan vraaggestuurd ventileren. Dit scheelt kosten en zorgt voor een gezondere lucht in de woning.

Voordelen

  • Voordeel:

    Gezond binnenklimaat

Nadelen

  • Nadeel:

    Afvoerbuizen nodig

  • Nadeel:

    Koude stroming via roosters, die moet worden opgewarmd.

  • Nadeel:

    Hogere stookkosten

Blauwe mechanische ventilatie

Centrale balansventilatie

Balansventilatie is een systeem waarbij evenveel lucht wordt afgevoerd als aangevoerd. Beide op een mechanische manier. In combinatie met warmteterugwinning wordt de warmte uit de afvoerlucht overgedragen aan de binnenkomende lucht.

Voordelen

  • Voordeel:

    Gezond binnenklimaat

  • Voordeel:

    Zeer energiezuinig door warmteterugwinning

  • Voordeel:

    Geen last van koude stroming

Nadelen

  • Nadeel:

    Goede isolatie en naad- en kierdichting nodig

  • Nadeel:

    Ruimte voor kanalen nodig

Unit van centrale balansventilatie aan de muur op een lege zolder

Decentrale balansventilatie

Bij decentrale of lokale balansventilatie wordt de aanvoer en afvoer van lucht per ruimte mechanisch geregeld. Er zit een ventilatie-eenheid in de muur. Dit kan ook met warmteterugwinning gebeuren, zodat de aangevoerde verse lucht voorverwarmd wordt met de warmte uit de afvoerlucht.

Voordelen

  • Voordeel:

    Gezond binnenklimaat

  • Voordeel:

    Zeer energiezuinig door warmteterugwinning

  • Voordeel:

    Geen kanalen nodig

  • Voordeel:

    Goedkope optie: alleen de woonkamer ventileren

  • Voordeel:

    Geen last van koude stroming

Nadelen

  • Nadeel:

    Er moet een gat in de muur gemaakt worden

  • Nadeel:

    Met veel kamers, wordt deze oplossing duur

  • Nadeel:

    Meerdere apparaten = meer onderhoud

  • Nadeel:

    Er moet stroom zijn op elke plek

Dwarsdoorsnede muur met mechanische ventilatie

Welke ventilatie past bij mij?

Wat voor ventilatiesysteem u kiest hangt af van uw situatie en woning. Gaat u bijvoorbeeld ramen of kozijnen vervangen? Laat dan meteen ventilatieroosters in de nieuwe ramen of kozijnen plaatsen. Dit kunnen zelfregelende roosters zijn (reageren op de luchtdruk door de wind buiten) of automatische roosters (met sensoren die CO2 meten). Heeft u al een mechanische ventilatiebox (MV-box) en is deze aan vervanging toe? Kies dan voor een MV-box met een energiezuinige gelijkstroom ventilator.

De keuze tussen centrale en decentrale balansventilatie is redelijk eenvoudig. Centrale balansventilatie is vooral geschikt voor nieuwbouw, omdat er door de hele woning aan- en afvoerkanalen moeten worden aangelegd. Dat is een grote verbouwing in een bestaande woning. Heeft u daar geen zin in of geen geld voor? Ga dan voor decentrale (lokale) balansventilatie.

Aan de slag met een vakman

Wilt u aan de slag met een vakman? In ons vakspecialistenregister kunt u gericht zoeken naar bedrijven die ventilatiesystemen installeren.

Veelgestelde vragen over ventilatie

Wilt u aan de slag met woning verbeteringen?

Subsidies & leningen

  • Gemeentelijke én landelijke subsidies

  • De Energiebespaarlening met 0% rente voor lagere inkomens

  • Belastingvoordeel op arbeidskosten

Vakspecialisten

  • Specialisten voor de uitvoering

  • Adviseurs voor een plan op maat

  • Bekijk keurmerken & certificaten

Heeft u een vraag voor ons?

Stuur ons gerust een e-mail of bel ons. Ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:30 uur.


3 medewerkers van de klantenservice van REL
Team Klantenservice