Jeroen woont samen met zijn vrouw en hondje Ollie in een gespikkeld bezit woning in de wijk de Hondsberg in Rosmalen. Een huis uit 1957 dat al flink verduurzaamd werd en eigenlijk bijna aardgasvrij-ready is. Jeroen en zijn gezin zijn geholpen door de gemeente. Gemeente ’s-Hertogenbosch heeft momenteel een pilot lopen die onderzoekt hoe gespikkeld bezit woningen het beste ondersteund kunnen worden in de verduurzamingsopgave. Maar wat is een gespikkeld bezit woning? Welke verduurzamende maatregelen nam Jeroen allemaal en hoe bespaart hij op zijn energiekosten terwijl ook het wooncomfort hoog is? In dit verhaal leest je het allemaal terug.
De term ‘gespikkeld bezit’ zal niet bij iedereen een belletje doen rinkelen. Een gespikkeld bezit- woning is een huis in een straat of blok waarin zowel corporatiebezit als particulier bezit aanwezig is. Het ‘gespikkeld bezit’ zijn dus de woningen in particulier eigendom die tussen huurwoningen van de woningstichting in staan. En die in het verleden van de corporatie zijn geweest. In het geval van Jeroen woont hij tussen twee huurhuizen in van de woningstichting JOOST.
Woningstichting JOOST verduurzaamde vorig jaar de huurhuizen in de buurt van Jeroen en gaf, in samenwerking met de gemeente, de woningeigenaren de kans om ook mee te doen met de verduurzamingsmaatregelen van de huurwoningen (of delen daarvan). Om eigenaren van voormalige corporatiewoningen te stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen, is er door gemeente ’s-Hertogenbosch een begeleidingstraject en energieadvies aangeboden in combinatie met een subsidie van 750 euro per isolerende maatregel aangeboden (bovenop de landelijke ISDE-subsidie).
Jeroen maakte gebruik van dit aanbod en isoleerde zijn spouwmuur. Jeroen zegt daarover: ‘’Ik was sowieso al op zoek naar bedrijven die de spouwmuurisolatie voor mij konden uitvoeren dus dit aanbod kwam helemaal op het goede moment. Door mee te doen werd alles voor mij geregeld én was het een stuk goedkoper. In combinatie met de ISDE-subsidie vanuit het RVO (Rijksdienst voor ondernemend Nederland) was de spouwmuurisolatie nu nagenoeg kosteloos” Doordat Jeroen meedeed met het aanbod van de woningstichting voor het isoleren van zijn spouwmuur, kon hij ook meeliften op de flora & fauna- vergunning van hen. Handig!
Eerder werd het dak van Jeroens woning al geïsoleerd aan de binnenkant, werd al het enkelglas vervangen voor dubbelglas en werden er zonnepanelen op het dak gelegd.
Jeroen gebruikt nog nauwelijks gas in zijn woning omdat hij het huis verwarmt met airco’s. Zo heeft hij in de maand januari nog maar 20 kuub gas (landelijk gemiddelde ligt boven de 100 kuub) gebruikt. “Dat gasverbruik is dan eigenlijk alleen maar om te koken en te douchen. Daarmee bespaar ik veel energie. En omdat mijn huis best wel goed geïsoleerd is hoef ik ook de airco relatief weinig aan te zetten. Als ik wel moet verwarmen of koelen dan wordt die stroom deels door mijn zonnepanelen opgewekt. Door de spouwmuurisolatie die ik nu net heb aan laten brengen, verwacht ik dat mijn stroomgebruik nog meer omlaag gaat.”
Jeroen kan zich voorstellen dat een eventuele nieuwe eigenaar het huis helemaal aardgasvrij-ready gaat maken. “Dat is geen hele grote opgave meer, zeker niet als je er toch een nieuwe keuken in zou zetten. Door het vervangen van het gasfornuis voor een inductieplaat ben je er dan al.”