Water besparen in de tuin, nu en in de toekomst

Er is een officieel watertekort in Nederland en de droogte houdt de komende weken nog aan. Toch heeft je tuin water nodig. Maar hoe bespaar je water, nu en in de toekomst? 

Wist je dat water besparen al begint bij de inrichting van je tuin? Ga voor zoveel mogelijk groen en zo min mogelijk tegels. Als je meer groen hebt, komt het regenwater beter terecht.

Richt je tuin slim in

Je kan planten niet zomaar ergens planten. Let op of ze goed tegen droogte kunnen. Planten die veel water nodig hebben, zet je niet in een zonnig hoekje. Planten met grote bladeren verliezen bijvoorbeeld veel water. Deze kun je het beste in de schaduw plaatsen. Je hebt ook planten met stevige wortels, die kunnen goed tegen droogte. En nog wat tips:

  1. Bodembedekkers
    Dit is een beschermend tapijt. Onbedekte aarde droogt namelijk snel uit. Bodembedekkers beschermen tegen uitdroging.
  2. Boomschors, houtsnippers of cacaodoppen
    Het ziet er niet alleen mooi uit, ook zorgen boomschors, houtsnippers en cacaodoppen ervoor dat de bodem niet uitdroogt. Daarnaast werkt boomschors goed tegen onkruid.

Tip: compost helpt water vasthouden door het door zandgrond te scheppen. Als je kleigrond hebt, zorgt compost voor een lossere structuur zodat de plantenwortels beter bij het water kunnen.

Gratis water

Door een regenton in de tuin te plaatsen heb je gratis hemelwater. Sluit een regenton aan op een regenpijp zodat het hemelwater eerst de regenton vult en daarna doorloopt in het riool of in de de tuin. Koop wel een regenton met een kraantje. Zo kan je water tappen en in de tuin gebruiken. Het grote voordeel  van een regenton is dat het jaarlijks honderden liters water kan besparen.

Controleer in je gemeente of je subsidie kan krijgen voor de aanschaf van een regenton.

Extra tips

Nog wat extra tips om mee aan de slag te gaan, voor nu en in de toekomst:

  • Geef je tuin liever één keer per week veel water dan elke dag een beetje. Zo leer je de planten beter tegen droogte kunnen en groeien hun wortels dieper in de grond.
  • Gebruik een gieter of druppelsysteem om dicht bij de wortels te komen.
  • Geef ‘s ochtends water als de zon nog niet zo fel schijnt. ‘s Avonds is het vochtiger en heb je kans op schimmel in de planten.
  • Laat de tuinslang niet te lang in de zon liggen om legionella te voorkomen.

Wil je de tuin aan gaan passen en meer groen toevoegen, start dan in het najaar! De planten hebben dan de kans om rustig te wortelen zonder te veel hitte.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Meld je, net als 12.000 andere woningeigenaren in de regio van Brabant Woont Slim, aan voor de nieuwsbrief van het energieloket en blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van duurzaam wonen in je gemeente.

Meld je hier aan