Zoek de verschillen

Joost van der Biezen pakt er het zelfgemaakte fotoboek bij. Vol foto’s van voor en na de ingrijpende verbouwing. Maar een van de verbeteringen is op de foto’s niet zichtbaar. “Da’s onze energierekening. Iets meer dan 25 euro per maand.”

Dat bedrag betalen Joost en Inge voor het vastrecht dat het energiebedrijf in rekening mag brengen voor de aansluiting op hun woning in Nuland. Dat huis dateert van 1953. De uitstraling is nog steeds zo karakteristiek als voorheen, maar feitelijk is zowat alles aan en in het thuis veranderd. “We trokken er in 2010 in en besloten toen alleen het hoognodige aan te pakken. Maar in 2017 gingen we opnieuw aan de slag”, vertelt Joost.

Dikke trui

“Het huis had toen nog energielabel G”, herinnert Inge zich. Met 2,5 jarig zoontje Janno op schoot vertelt ze: “In de winter hield je het in de keuken alleen uit met een hele dikke trui aan. Boven was er alleen enkel glas, het dak was niet geïsoleerd en door de kruipruimten trok tocht de woonkamer in. Het was absoluut oncomfortabel.”

De keuze om het huis vergaand te verduurzamen was snel gemaakt. Joost: “Natuurlijk is het fijn dat we zo bijdragen aan vermindering van de CO2-uitstoot, maar ik moet eerlijk bekennen dat het comfort en de financiële besparingen doorslaggevend waren”. Wat die financiële besparing betreft: de investering in de warmtepomp en de zonnepanelen is in vier jaar terugverdiend, rekende Joost uit. Dat is mede te danken aan de subsidie die de gemeente ’s-Hertogenbosch gaf. Lachend: “We zijn in Nuland niet slechter van de gemeentelijke herindeling geworden”.

Elektrisch koken

De aannemer nam zowat het hele huis onderhanden. Radiatoren werden vervangen door vloerverwarming, dak en gevels werd geïsoleerd, er werd HR++ glas geplaatst, er kwamen zonnepanelen op het tuinhuis en er werd een warmtepomp geplaatst. Die pomp is te vinden in een ruimte achter het huis, dat daarmee een soort van machinekamer is geworden. “Eén vat is voor het tapwater, het andere voor de verwarming.” Over de 32 zonnepanelen: “Dat zijn er eigenlijk drie te veel, maar zo ligt het hele dak vol en dat ziet er toch wat mooier uit.”

De Van der Biezens koken sinds ze gasloos zijn elektrisch “Lastig? Welnee. Na een week weet je niet beter.”

De maatregelen

  • Vloerverwarming
  • Isolatie (gevel,dak)
  • HR++ glas
  • Zonnepanelen
  • Warmtepomp
  • Gasloos