Wij wonen hier nog wel een tijdje heel comfortabel

Maarten Homminga woont samen met zijn vrouw in een vrijstaande woning aan de rand van het centrum van Oss. Omdat zij hier fijn wonen en dat ook voor langere tijd te willen doen, hebben zij met elkaar besloten om te kijken naar de mogelijkheden om het huis duurzamer en comfortabeler te maken.

Voordelen duurzaam wonen

Aangezien de laatste verbouwing uit 1990 dateert is er destijds weinig aandacht besteedt aan duurzame maatregelen omdat duurzaamheid toen nog geen echt issue was. “Vanwege de huidige milieudoelstellingen in Europa is het echter wel van groot belang dat we duurzamer gaan wonen”, zegt Maarten. De techniek is er ondertussen en het wordt steeds comfortabeler en eenvoudiger om duurzamer te wonen. Een fijne bijkomstigheid is dat de maandelijkse lasten natuurlijk ook omlaag gaan. “Daarnaast willen we graag ons steentje bijdragen” besluit Maarten.

Om te kijken naar welke maatregelen er mogelijk waren, heeft Maarten contact opgenomen met Brabant Woont Slim. Zij hebben gebruik gemaakt van het Slim Wonen advies. Een adviseur is bij hen langs geweest en heeft een deskundig advies opgesteld. Zo waren onder andere isolatie van het dak en vloerisolatie een onderdeel van het advies. Verder is er meteen gekeken naar vloerverwarming en naar nieuwe kozijnen met trippel glas. Ook zonnepanelen kwamen aan de orde. Daarnaast was het advies om de huidige CV ketel te vervangen door een warmtepomp.

Plan van aanpak

Het advies ligt nu bij een bouwkundig adviseur en Maarten hoopt dit jaar nog te kunnen starten met de verbouwing. Zijn tip “Laat je goed adviseren en kijk of je alles in één keer wilt realiseren of in stapjes. Een bouwadviseur met ervaring kan hier goed bij helpen en neemt al je eventuele zorgen weg” zegt Maarten. Tijdens de verbouwing zal onder andere het dak worden geïsoleerd en ook de vloer komt aan de orde. Zo wordt deze ook beter geïsoleerd en onder andere voorzien van vloerverwarming. Daarnaast zal de CV-ketel ook daadwerkelijk worden vervangen door een warmtepomp. Ook de geadviseerde kozijnen zullen worden gerealiseerd. Verder gaat Maarten voor de aanschaf van zonnepanelen op zijn woning.

Slim Wonen advies

Maarten heeft het Slim Wonen advies van Brabant Woont Slim als prima en gedegen ervaren. Hij vindt het zeker een aanrader voor iedereen die zijn huis comfortabeler en duurzamer wil maken. Aan de hand van het advies gaan Maarten en de bouwkundig adviseur samen aan de slag om de verbouwing te realiseren. Maarten en zijn vrouw zitten nu nog in de ontwerpfase maar hopen dit jaar met de verbouwing te starten. “Als we allemaal ons steentje bijdragen kunnen we de Europese milieudoelstellingen wellicht behalen!”