Welkom energieadvies voor een oud-klooster

Kim woont nu een jaar in een oud-klooster in Reek. Een statig pand met oude elementen, hoge plafonds en grote ramen. In 2004 heeft de vorige eigenaar het pand omgebouwd tot woonhuis. Kim verteld dat die verbouwing behoorlijk wat tijd heeft gekost. ‘’De zolder is bijvoorbeeld nog steeds niet af, zo’n groot pand is het’’. Daarom wil Kim dan ook het huis te verduurzamen. “Vooral het isoleren is belangrijk omdat we anders veel warmte verliezen in de winter. Dat is niet duurzaam en daarnaast slecht voor de portemonnee”.

Brabant Woont Slim gevonden via straatapp
‘’Een buurtgenoot stuurde in de straatapp een link door van Brabant Woont Slim met de vraag wie daar interesse in had, ik was eigenlijk gelijk enthousiast’’! Kim meldde zich aan voor de energiescan. Ze denkt dat het een goede manier van de gemeente is om Brabant Woont Slim onder de aandacht te brengen. “Ik denk dat veel mensen graag hun huizen willen verduurzamen maar dat ze niet weten waar ze moeten beginnen of waar ze moeten aankloppen voor hulp”.

Aan de slag met het advies
Kim was erg tevreden met de scan die zij van Brabant Woont Slim kreeg. “Ik was op zoek naar iemand die kundig was en daarnaast realistisch. Natuurlijk wil je van alles, maar voor een scan wil je iemand die prioriteiten met je doorneemt. De adviseur stelde de juiste vragen en ik voelde me daardoor erg op mijn gemak”.  Zo heeft Kim nu besloten dat ze het dak laat isoleren en dat ze dubbelglas gaat zetten in alle ramen. Ze heeft net een nieuwe duurzamere ketel aangeschaft en de aansluiting voor elektrisch koken al gelegd. Ze kookt nu nog wel op gas. “Niet omdat ik niet over wil gaan op elektrisch koken. Maar ik vind het zonde om mijn gasfornuis weg te doen. Dat is eigenlijk nog nieuw en wegdoen zou verspilling zijn.”

Bewust omgaan met je omgeving

In het dagelijkse leven is Kim wel bezig met verduurzaming. “Het is niet zo dat ik mijn leven er compleet op aanpas. Maar ik ben me wel bewust dat we moeten proberen om ons energieverbruik zo laag mogelijk te houden. Ik stook niet voor de mussen!”. Kimt verteld dat ze bijvoorbeeld altijd het licht uit doet als ze een ruimte verlaat en ze gaat zuinig om met water. Tegen sceptici zou Kim dan ook willen zeggen: “Er is geen twijfel meer mogelijk dat we ons allemaal verantwoordelijk moeten voelen voor de uitstoot die we produceren. Ik wil niet met het vingertje wijzen. Maar als we allemaal wat bewuster met onze directe omgeving omgaan dan komen we al een heel eind!”