Verduurzaming van een huis tussen het groen

Door een doolhof van kleine weggetjes tussen het groen vind ik het huis van Mari Wingens. Een vrijstaand huis in Schaijk waar ik hartelijk ontvangen word. Het valt me meteen op dat in het huis hoge plafonds aanwezig zijn evenals grote ramen  waardoor het een licht voorkomen heeft. Op het dak liggen behoorlijk wat zonnepanelen. Als we gesetteld zijn aan de grote tafel in de woonkamer begint mijn gesprek.

De smaak te pakken
Verduurzamen van het huis begon voor Mari allemaal bij zoekopdracht op Google. Vijf jaar geleden liet hij al zonnepanelen op het dak leggen. Die investering begint zich inmiddels uit te betalen en levert vanaf nu alleen maar geld op. Na de zonnepanelen had hij de smaak te pakken, zo’n twee jaar geleden had hij contact over de mogelijkheden met de gemeente Landerd. Dit jaar werd hij door Brabant Woont Slim benaderd voor een gratis Slim Wonen Advies.

Slim Wonen Advies kwam goed uit
Daar heeft Mari geen spijt van gehad. Door het Slim Wonen Advies kwam hij er bijvoorbeeld achter dat het geen nut heeft om zijn muren te isoleren. “Fijn dat we dat nu weten want we waren het serieus aan het overwegen”, zegt hij daarover. Verder was Mari tevreden over de kunde van de adviseur. “De adviseur nam rustig de tijd om alles in het huis met ons door te nemen, dat gaf ons echt het gevoel dat we een gedegen scan kregen”.

Kleine en grote verbeteringen
Zo stonden er in het advies kleine verbeteringen die makkelijk te maken zijn. Denk aan radiatorfolie en strips onder de deur. “Fijn! Daardoor heb je het gevoel dat je meteen aan de slag kunt. Je hoeft niet alles op de lange termijn te schuiven”. Uiteindelijk wil Mari ook de binnenkant van het plafond isoleren zodat ze minder warmte verliezen maar geeft ook eerlijk toe dat het wel een langer termijn project is. “Duurzaamheid geniet absoluut mijn voorkeur maar het moet natuurlijk ook te betalen zijn.” Juist daardoor vind Mari het fijn dat hij Brabant Woont Slim nog eens kan bellen als hij nog een vraag heeft. “Ik sta er niet alleen voor”.

Verduurzaming hoort bij het leven.

Over duurzaamheid is Mari ook heel duidelijk: “het hoort bij het leven, er zit geen toekomst meer in fossiele brandstoffen dus is het overstappen geblazen. “ Het initiatief van de gemeente om mensen een Slim Wonen advies te geven vindt Mari een goed idee. “Het geeft mensen de mogelijkheid om echt met verduurzaming in aanraking te komen en dat is prima!”