“Verduurzaming is een continue proces”

In een prachtige gerenoveerde boerderij, net buiten de bebouwde kom van Rijkevoort ontmoet ik Mano Pallandt. Mano is enthousiast over duurzaamheid en het verduurzamen van zijn eigen huis. Mano denkt zowel in privé als werksferen aan manieren om groener te leven. “Uiteindelijk is het de toekomst, daar kun je maar beter naar handelen”. Dat is te zien: Mano’s huis is prachtig ingericht en voorzien van alle gemakken, op een duurzame manier. “Omdat we veel warmte verloren door slechte isolatie besloten we te gaan verbouwen. Nadat we alles beter geïsoleerd hadden wilden we een gezellige haard in de woonkamer. Gas of hout was voor Mano milieutechnisch geen optie dus werd er voor een duurzame oplossing gekozen, een palletkachel. Die duurzame optie beviel goed en dat werkte aanstekelijk. ''Langzaam maar zeker wordt het huis steeds duurzamer”.

Andere maatregelen

Andere maatregelen die Mano heeft getroffen zijn: het vervangen van de kozijnen en isolatie van de binnenkant van het dak. Zeer Binnenkort kan Mano aan dit lijstje ook zonnepanelen op het dak toevoegen. Tijdens het interview neemt een bedrijf namelijk alle maten van het dak op zodat er zonnepanelen kunnen worden geplaatst. “Eigenlijk is het gewoon een voortdurend proces, elke keer als we een nieuwe ruimte in ons huis aanpakken, maken we hem ook meteen duurzaam”.

Brabant Woont Slim

Mano kwam in aanraking met Brabant Woont Slim toen hij een tijd geleden in het Molenhuis in Rijkevoort een duurzame bijeenkomst bijwoonde. “Het was eigenlijk een bijeenkomst om mensen in beweging te krijgen maar ik wilde kijken of het voor mij ook relevant was. “Ik heb niet heel veel aan deze bijeenkomst gehad omdat ik al helemaal in deze materie zit maar voor mijn overbuurman was het bijvoorbeeld wel een inspiratie. “Het laatste zetje was dat wij zo bezig zijn om ons huis te verduurzamen”. Mano is dan ook van mening dat deze bijeenkomsten waardevol zijn om mensen hun zorgen weg te nemen waardoor ze daadwerkelijk kunnen starten. Voor de wat meer gevorderden raadt Mano een advies aan: ‘’Als je al echt bezig bent met het verduurzamen van je huis is het fijn als een adviseur een maatplan met je bespreekt”.

Mano benadrukt het belang van lokale duurzame bedrijven. ‘’Het was voor mij heel fijn dat ik alles kon bespreken met bepaalde partijen die ik vertrouwde. Natuurlijk kun je ook voor grote bedrijven kiezen maar het is fijn als je met een bedrijf werkt dat de regio kent en die ook weet wat er speelt”.

Investering

Mano snapt dat nog niet iedereen bezig is met het verduurzamen van zijn huis. “voor huizenbezitters is het best een grote investering om hun huis helemaal ‘groen’ te maken. Natuurlijk kun je een lening krijgen maar de kosten zijn wel een extra drempel om het niet te doen of te blijven twijfelen”. Toch vindt Mano het allemaal de moeite waard geweest om te investeren in een duurzame woning. “Je moet het zo zien, als bewoner bespaar ik nu elke maand geld en daarnaast investeer ik in een toekomstige wereld, dat geeft gewoon een goed gevoel!”