Verduurzaming begint al bij een plan van aanpak!

Deze keer een verhaal over duurzame intenties. Verduurzamen van de woning moet ergens beginnen en er wordt niet voor niks gezegd, “een goed begin is het halve werk”. Maar waar begin je dan precies en waarom is het verstandig om bij aankoop van je woning meteen te starten met verduurzamen? Jean-Paul Roegies bevindt zich in deze situatie en deelt zijn verhaal.

Overwegingen

De heer Roegies heeft een huis aangekocht in de gemeente Meierijstad, een oud huis dat dateert uit 1930 gelegen in Mariaheide. Een pand met een hoop authentieke details maar niet erg duurzaam.”Ik denk dat het pand nu het energielabel Z- zou krijgen”, zegt Jean-Paul lachend. Daar wil hij graag verandering in brengen. 18 november krijgt hij  de sleutel van het huis en kan er verbouwd worden. Die verbouwing gaat wel even duren maar hij heeft het er graag voor over. De heer Roegies kiest bewust om alles meteen te laten verbouwen. Zo wordt het hele pand geïsoleerd, komt er een nieuwe kap op de woning en laat hij vloerverwarming aanleggen. “Als je het dan doet, moet je het ook goed doen”. Omdat mensen gemiddeld elke 7 jaar verhuizen betekent het dan dat de huizen steeds duurzamer worden. “Dat is voor iedereen gunstig”, zegt Jean-Paul.

Isolatie

Jean-Paul doet het niet alleen vanuit financiële overwegingen maar eigenlijk vooral voor het wooncomfort. “uiteindelijk willen we ons allemaal goed voelen in ons huis en bijvoorbeeld isolatie speelt daarbij een grote rol”. “Niet alleen voor het tegengaan van kou is goede isolatie belangrijk maar ook om warmte uit je huis te houden”. “Dat is met onze steeds warmere zomers erg relevant”. Financieel weet hij nog niet precies hoe het uit gaat pakken omdat hij de maatregelen nog niet getroffen heeft maar hij verwacht wel te kunnen besparen.

Realistische blik

Over het advies van Brabant Woont Slim is de heer Roegies erg tevreden. “Ik vond Brabant Woont slim via een online zoekmachine, puur toeval”. Dat pakte volgens Jean-Paul goed uit. Hij was met name op zoek naar advies op maat omdat hij het lastig vond om alles zelf uit te zoeken. “uiteindelijk kun je gewoon niet alles zelf uitvogelen, je hebt als consument niet overal verstand van”. Advies van Brabant Woont Slim was dan ook welkom. Met de oude eigenaar van het pand en een adviseur van Brabant Woont slim zijn ze door het huis gelopen om alles te inventariseren waarna Jean-paul een adviesrapport ontving. De heer Roegies vond dat heel waardevol. Blij was Jean-Paul ook met de realistische blik die de adviseur had. “De adviseur gaf praktisch advies en sloeg niet door in allerlei duurzame oplossingen”. Zo heeft de heer Roegies momenteel nog besloten om niet van het gas af te gaan. “op den duur wil ik dit natuurlijk wel maar ik wacht de ontwikkelingen nog even af”. “De adviseur van Brabant Woont Slim begreep mijn keuze en focuste zich vooral op wat dan wél kon in plaats dat hij een ideologie probeerde op te dringen”.

Tegen sceptici zou Jean-Paul willen zeggen dat de voordelen vaak opwegen tegen de nadelen. Zeker als je in de positie bent dat je toch iets gaat doen aan je huis. “Dan kun je beter meteen nadenken over duurzame oplossingen, dat bespaart je op de lange termijn geld én verbetert je wooncomfort”.