Niet lukraak geld uitgeven maar advies op maat.

Verduurzamen is hot: veel mensen willen hun huis energiezuiniger maken. Maar waar begin je? Een adviseur van Brabant Woont Slim brengt alle maatregelen op het gebied van energie voor je woning in kaart. Gordon Braicks uit Oss had daar wel oren naar en kreeg er geen spijt van.

Hoe kwam Gordon bij Brabant Woont Slim terecht?

Gordon dacht al langer na over het energiezuiniger maken van zijn huis. Maar hoe hij er echt werk van moest maken? Dat wist hij eigenlijk niet. Terwijl het ideale moment daarvoor zich wél aandiende.“Mijn huis is aan het einde van de jaren 60 gebouwd”, vertelt Gordon. “Daardoor wist ik zeker dat er mogelijkheden waren om te verduurzamen. Én om te besparen op mijn energierekening. Omdat het sowieso tijd was voor wat klein onderhoud, besloot ik de daad bij het woord te voegen. Precies op dat moment werd ik door een collega bij de gemeente Oss getipt over de adviseur van Brabant Woont Slim.”

Ronde door het huis

Zo’n adviseur komt namens Brabant Woont Slim persoonlijk bij je langs. Samen maak je een ronde in en rond je huis. Tijdens die ronde ziet en noteert hij direct waar de kansen liggen om een woning te verduurzamen.

“Dat klinkt heel simpel, en dat was het eigenlijk ook”, aldus Gordon. “De adviseur nam alle tijd voor me en wist heel goed waar hij over praatte. Tijdens de rondleiding stelde hij me vragen, bijvoorbeeld over het bouwjaar van het huis en over de manier waarop we bepaalde kamers gebruiken. Maar ook als ik zelf ergens vragen over had, kon ik ze stellen.”

Persoonlijk adviesrapport

Na de rondleiding stelt de adviseur een persoonlijk adviesrapport op. Daarin staan alle maatregelen op het gebied van energiebesparing die je in jouw huis zou kunnen treffen. “En dat kan verrassende oplossingen en tips opleveren”, vertelt Gordon.

”Zelf dacht ik bij verduurzamen vooral aan grove maatregelen, zoals spouwmuurisolatie maar er zijn hartstikke veel kleine ingrepen die je makkelijk kunt doorvoeren om energie te besparen.” Zo wees hij me op de voordelen van een gordijn voor de voordeur. En hij liet met een eenvoudige som zien dat raamisolatie in ons huis veel effectiever is dan spouwmuurisolatie. Hij keek dus gericht naar slimme verbeteringen waarmee we snel veel energie kunnen besparen. En dus ook kosten.”

Tweede bezoek

Na het bezoek van de adviseur krijg je de tijd om het adviesrapport rustig door te nemen. Vervolgens komt hij een aantal weken later nog eens bij je langs. Op dat moment kun je hem gerichte vragen stellen over eventuele ingrepen en maatregelen.

“Het was heel waardevol dat hij een tweede keer langs kwam”, vertelt Gordon. “Op dat moment wist ik namelijk veel beter waar ik over praatte. Samen zijn we nog eens door het adviesrapport gegaan en hebben we de maatregelen aangestipt die kansrijk zijn voor mijn huis. Daarbij heb ik trouwens nooit enige druk gevoeld; het advies was oprecht en de adviseur was er echt om mij te helpen. Je zit helemaal nergens aan vast en bepaalt zelf of je wat doet met zijn adviezen.”

Meer dan waard

De adviseur komt dus twee keer bij je langs en maakt een persoonlijk adviesrapport op en daar betaal je maximaal 365 euro voor. “ De moeite meer dan waard als je ziet wat je ervoor terugkrijgt”, aldus Gordon.

“Je krijgt een advies op maat, daar was ik echt naar op zoek. Ik wil namelijk niet lukraak geld uitgeven aan het verduurzamen van mijn huis. De expert heeft me slimme en reële oplossingen aangereikt, specifiek voor mijn huis en passend bij mijn budget.”

Offertes

Intussen heeft Gordon offertes aangevraagd voor het treffen van een aantal maatregelen. Zo wil hij het ‘oude’ dubbelglas en de schuifpui in zijn woonkamer vervangen, de convectorput dichtmaken en de verwarming in huis beter op orde brengen.

“In mijn huis zijn dat namelijk dé manieren om efficiënt en relatief goedkoop te verduurzamen. Als ik dat straks allemaal voor elkaar heb, ga ik pas verder kijken. Op de langere termijn denk ik zeker na over het aanleggen van zonnepanelen en het aanbrengen van ‘grote’ isolaties. Maar zonder die adviseur had ik nooit geweten dat je ook klein kunt beginnen.”