Mundel en David: Wij willen naar 0 op de meter met onze jaren 70 bungalow.

De vrijstaande bungalow van Mundel en David staat aan de rand van Oss in een mooie groene omgeving. Echter stamt de woning uit de jaren zeventig en dat vonden Mundel en David een goede reden om te verbouwen. “Wij geloven echt in duurzaamheid” zegt Mundel. “Energie besparen en zelf duurzame energie opwekken vinden wij niet alleen erg belangrijk, maar zelfs noodzakelijk!” Dat daarbij ook nog eens de mogelijkheid voordeed om dit te combineren met de subsidie van de overheid maakte het plaatje compleet, alhoewel dat niet doorslaggevend was voor Mundel en David.

Voordelen

“We zijn om meerdere redenen gestart met het verduurzamen van ons huis” zegt Mundel. Een van die redenen is om het energieverbruik te laten dalen, maar ook de kostenbesparing speelt een rol. Zo is er al gestart met energiebesparing door onder andere isolatie en het opwekken van duurzame energie. Onlangs is er ook ingezet op goede ventilatie van de woning. Volgens Mundel is dit zeker een verbetering van het comfort van de woning. “We wonen nu iets langer dan een jaar in ons huis, en we merken écht dat het minder koud is geworden!” Op de lange termijn willen Mundel en David zelfs niet meer afhankelijk hoeven zijn van de huidige energieaanbieders, maar in hun eigen energievraag kunnen voldoen!

Aanpassingen op een rijtje

Om het huis nog verder te verduurzamen hebben Mundel en David bij Brabant Woont Slim het Slim Wonen advies afgenomen. Vanuit daar is gestart met vloerisolatie en spouwmuurisolatie. Beide maatregelen zijn al ruim een half jaar gerealiseerd. Verder zijn er uiteraard ook een aantal kleine aanpassingen gedaan, zoals de binnen én buitenlampen vervangen door LEDlampen en het toepassen van radiatorfolie. “Dit zien we als een blijvend terugkerend iets”. Het dak hoefde niet aangepast te worden, omdat de woning voorzien is van een schilddak dat door de vorige bewoners al voldoende was geïsoleerd. Vervolgens zijn Mundel en David aan de slag gegaan met het plaatsen van een installatie voor balansventilatie met warmteterugwinning. Dit is niet voor alle type woningen geschikt, maar door de bijzondere situatie van hun bungalow met dak was het toch mogelijk om alle kamers in bestaande bouw met de benodigde kanalen te bereiken. De installatie is opgehangen, de kanalen zijn inmiddels gelegd en de benodigde ventielen zijn aangebracht. De installatie is klaar om een dezer dagen in gebruik te worden genomen.

De volgende stap die Mundel en David willen nemen is het plaatsen van zonnepanelen. Deze mogelijkheden zijn er op het platte dak van de garage. Wel wordt het dak eerst vervangen, zodat de installatie van de zonnepanelen niet tijdelijk verplaatst hoeft te worden. Op het schuine pannendak van de bungalow willen Mundel en David een zonneboiler gaan plaatsen. “We zijn nog lang niet klaar met verduurzamen” aldus Mundel. In de toekomst wil het stel zeker nog verder stappen gaan nemen. Dan gaan de radiatoren uit het huis, zal er een dik pakket met gevelisolatie worden gerealiseerd en uiteindelijk resulteert dat in een energieneutrale woning. “Dat is onze droom!” Voor de middellange termijn is het stel na de komende stappen voorlopig wel weer even klaar met de energie verbouwingen.

Tevreden gevoel

Mundel en David hebben het advies van Brabant Woont Slim als heel erg waardevol ervaren. “Voor ons was het heel belangrijk om naast advies over wát er gedaan moest worden ook te achterhalen wélke volgorde het slimste was. Daarin zijn we zeker geslaagd” vertellen Mundel en David vol enthousiasme. “Het begint allemaal met goede isolatie, en dat merken we in onze energierekening! Deze is dermate gedaald dat dit voor ons de ruimte schept om te kunnen investeren in nieuwe maatregelen. Het gaat niet alleen om de terugverdientijd”. Hun tip is dan ook: “Gewoon doen! Begin met de maatregelen die in het begin voor het grootste rendement zorgen en die bijdragen aan een prettig wooncomfort. Dit schept niet alleen ruimte om door te gaan, maar zeker ook enthousiasme!”