Kruisbestuiving door advies van Brabant Woont Slim

Deze keer zijn we te gast bij de Gerard Wittenberg. Gerard woont samen met zijn vrouw en jongste zoon in een jaren 80- woning in Schaijk, gemeente Landerd. Het huis staat te midden van dezelfde stijl woningen op een groen plein. Een plein, zo verteld Gerard, waar de mensen elkaar kennen en graag samen een borrel wordt gedronken. “De sociale cohesie is hier fantastisch”! Met  notitieblok in de aanslag beginnen we het gesprek over Gerard en duurzaamheid.

Lokale ambassadeur

Als lokale duurzame ambassadeur staat Gerard zijn leven bol van duurzame initiatieven, samenwerkingen en ondersteuning van projecten. Zo is Gerard in oktober 2018 een buurkracht-project begonnen waarin ze inwoners van Schaijk een collectieve inkoop van zonnepanelen aanboden. Om zelf informatie in te winnen hoe zoiets het beste kon worden aangepakt belde hij Brabant Woont Slim. “Ik had mezelf aangeboden om kartrekker van het project te zijn maar ik miste de kennis, daar heeft Brabant Woont Slim mij destijds goed mee geholpen”. Met kennis op zak zette Gerard het project door en dat pakte goed uit. “Het was een ontzettend groot succes, ze hadden bij Buurkracht Nederland nog nooit zoiets meegemaakt”. Maar liefst 128 particulieren uit het dorp deden mee met het Buurkracht- initiatief en in totaal werd er voor 519.000 Watt piek neergelegd op alle daken. “Hier in Schaijk gaat het van buurman op buurman, echt mond op mond reclame omdat het zo’n hechte gemeenschap is”. Het project is in augustus 2019 met succes afgerond. Ook bij vele andere projecten is Gerard betrokken en hij zorgt er altijd zo goed mogelijk voor dat deze projecten soepel verlopen. “Als je je naam ergens aan verbind wil je namelijk ook dat het goed verloopt”. Gerard is betrokken bij andere projecten in Oss, Nuland en Reek.

Zijn eigen huis

Daarnaast heeft Gerard ook privé veel gedaan op gebied van duurzaamheid. Het begon jaren geleden toen hij door het hele huis vloerverwarming liet leggen. Daardoor is de verwarming van zijn huis veel efficiënter en hoeft hij dus minder te stoken. “Onze zonen vertelden in de buurt dat ze de grootste indoor zandbak hadden van Nederland. Dat was het ook, een flinke ingreep, maar het was de verbouwing wel waard”. Ook heeft Gerard zijn muren laten isoleren en tenslotte heeft Gerard tijdens het bovengenoemde Buurkracht-project ook zonnepanelen op zijn dak laten leggen. “Een investering in ons huis waar we nog jaren lang plezier van hebben”.

Slim Wonen Advies

Omdat Gerard dus duidelijk veel bezig is met verduurzaming, zowel privé als in projecten, kreeg hij als lokale held van de gemeente Landerd een gratis Duurzaam Wonen Advies van Brabant Woont Slim. Mijn vraag dan ook hoe de scan en het bijbehorende rapport bevallen is. “ Ten eerste vond ik het hartstikke leuk om als ambassadeur naar voren geschoven te worden. De scan beviel ons goed, vooral omdat ik dingen hoorde waar ik nog nooit aan had gedacht. Bijvoorbeeld infraroodpanelen, dat was voor mij echt iets nieuws. Die kunnen dus energiebesparend kleine ruimtes verwarmen waardoor je niet de verwarming aan hoeft te zetten, ideaal”! Naar aanleiding van dat advies heeft Gerard, de bezige bij als die is, zich aangesloten bij een werkgroep in Oss die mensen informeert over deze duurzame optie. “Leuk dus eigenlijk die kruisbestuiving, doordat ik advies heb gekregen van Brabant Woont Slim kan ik die kennis weer verder verspreiden”.

Gerard benadrukt hoe belangrijk het is om met lokale mensen samen te werken bij een verduurzamingsproject. “Vooral in de kleinere dorpen nemen mensen eerder iets aan van een lokaal persoon dan van een instantie die iets verkondigd. “Je moet sociale cohesie inzetten als kracht, zeker bij moeilijke vraagstukken als verduurzaming. Ik denk dat gemeenten hier meer gebruik van moeten maken”. Daarnaast vindt Gerard dat gemeenten een stimulerende rol hebben bij het verduurzamingsproces. Als gemeente heb je een voorbeeldfunctie, het is hun taak om bewoners het belang van verduurzaming in te laten zien. “Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de gemeente alles uit handen hoeft te nemen van een bewoner maar een begeleidende rol hebben ze wel.

Toekomst

In de toekomst wil Gerard nog af van het koken op gas. “Vooral nu we zonnepanelen op ons dak hebben liggen is dat een logische stap”. Daarnaast denkt Gerard na over zolderisolatie, tochtstrippen en vacuümglas maar dat is iets voor de lange termijn. “Je moet natuurlijk wel de financiële middelen hebben om die stappen te ondernemen. Soms moet je ook ontwikkelingen een beetje afwachten alvorens je een stap neemt. Dat is naar mijn mening sowieso het hele ding met verduurzaming, blijf je hoofd gebruiken en doe alleen waar je je goed bij voelt”.