Joop over zijn zonneboiler

Joop en Katrien besloten zo’n 12 jaar geleden al om slim gebruik te maken van de zon. Ze lieten een serre aan hun huis bouwen en namen zonnepanelen en een zonneboiler. “We vinden het belangrijk om zorgzaam om te gaan met de middelen. Ik heb de zonnepanelen aangeschaft en op het dak van onze garage laten installeren via een aanbieder die ons alles uit handen nam, inclusief een persoonlijk advies. Dat was erg gemakkelijk voor ons. Voor de zonneboiler heb ik destijds via het energiebedrijf subsidie ontvangen. Verder werd ons aanbevolen om HR++ glas en extra spouwmuurisolatie in de serre te nemen, dat hebben we natuurlijk gedaan.”

Enthousiast over zonneboiler

“Ik ben vooral blij met onze zonneboiler, ik ben er nog steeds erg tevreden over en heb er nooit problemen mee. En zoals nu met dit warme weer, dan gaat het al hard hoor! Ik heb nog een oude meter die terugdraait. Even de zon erop en dan begint ie al, dan wordt de pomp geactiveerd en stroomt het water door de leidingen van de collector op het dak. Door het zonlicht wordt het water verwarmd.” vertelt Joop enthousiast.

“Toen de kinderen nog thuis woonden maakten we er optimaal gebruik van, maar ook nu we met z’n tweeën zijn vinden we het ideaal. We hebben sneller en warmer water dan uit de normale kraan. En ik heb nu ook de vaatwasser op het warm water aangesloten, er zit genoeg in de boiler.’

Puntje van kritiek

Met de installatie van de zonnepanelen heeft Joop achteraf gezien niet het beste bedrijf gekregen die de panelen hebben aangebracht. “Ze liggen niet helemaal optimaal op het dak. Ze liggen nu wel op het zuiden, maar vanwege de schaduw van de buren zou hier een oriëntatie op het oosten of westen beter zijn. De prijzen van zonnepanelen zijn de laatste jaren zo gedaald dat ik overweeg om een paar extra te laten leggen, en dan alles wel in de goede richting. Ik zoek nu zelf met mijn broer naar een betrouwbare aanbieder en een goede prijs.”