In een keer goed

Wie dat wil, kan Tom Stams best betrappen op gedrag dat niet honderd procent duurzaam is. Toch besloot hij om samen met zijn vriendin hun bungalow aan de rand van de wijk Kruiskamp energieneutraal te maken.

Tom bekent dat hij “geen geitenwollen sok” is. Anders gezegd: hij loopt niet idealistisch voor de troepen uit om de wereld duurzamer te maken. “Maar toen we besloten onze bungalow ingrijpend te verbouwen, was het vanzelfsprekend om het zo duurzaam mogelijk te maken. Als je dan toch bezig bent, dan maar in een keer goed.”

Respect
Waarbij het woord verbouwen de lading niet echt dekt. , De bouwwerkzaamheden waren zo ingrijpend, dat het meer in de buurt komt van nieuwbouw. “Kan zijn, maar we hebben het karakter van de woning behouden”, stelt vriendin Bo Damen vast. Dat gebeurde met respect voor de overgrootouders van Tom, die de bungalow in 1968 bouwden. Daarna woonden zijn grootouders er. Na hun overlijden, stond het huis lange tijd leeg. “Nadat ik het kocht, twijfelde ik lange tijd wat er mee te doen. Verkopen, verhuren of er zelf gaan wonen?”

De keuze werd gemaakt toen Tom zijn vriendin leerde kennen. Inmiddels wonen ze met hun zoontje Jack in een woning die energie levert in plaats van verbruikt. Met dank aan de gemeente, “want de subsidie heeft ons over de streep getrokken”. Tom vertelt dat de dertig zonnepanelen iets meer elektriciteit opleveren dan nodig is. “En dus leveren we zowat dagelijks stroom aan het net.”

Comfortabel
Niet dat ze daar rijk van worden, want de bouw was behalve ingrijpend ook duur. “Voor je dat hebt terugverdiend, ben je heel wat jaartjes verder”, weet Tom. Geeft niks, want het gezin geniet met volle tuigen van de woning. Bo: “Het is een comfortabel huis, mede dankzij de verduurzaming. Vloeren, gevels en dak zijn prima geïsoleerd en de vloerverwarming zorgt voor een constante temperatuur. Heerlijk.”

Dat de gasaansluiting behouden bleef, komt door de gewenste gashaard. Tom: “Leveranciers van haarden laten hier trouwens wel een kans liggen. Die beginnen bij hun klanten zelden over duurzaam wonen en bieden meteen gasgestookte haarden aan.”