Ik bespaar 70% op aardgas door de hybride warmtepomp

Tristan Sanders en zijn vrouw hebben hun huis ingrijpend verduurzaamd en renoveerden hun huis zelfs naar ‘nul op de meter’. Tristan woont met zijn vrouw en twee kinderen in de wijk Maaspoort: “Toen we dit huis geleden kochten, zijn we gelijk gestart met nadenken over verduurzaming.” Hij stuitte wel op weerstand: “Mijn vrouw zei: die duurzaamheidswensen zijn hartstikke mooi, zolang de kinderen en ik in de winter maar niet in de kou zitten.”

Koud in de winter en heet in de zomer

Tristan en zijn vrouw verlieten hun huurwoning aan de Buitenpepersdreef. Het was een flinke verbetering: “Het was daar in de winter altijd te koud en in de zomer te heet. Dit nieuwe huis dateert van 1987 en is in die tijd goed geïsoleerd. Maar het begon al snel te kriebelen. We wilden meer.”

Veel vragen rond het verduurzamen

Waar begin je als je je huis gaat verduurzamen? Vooral in het begin had Tristan veel vragen: “Wat voor maatregelen zijn mogelijk? Wat leveren ze op? Wat zijn de voor- en nadelen? Ik ontdekte al snel dat ik met die vragen vaak niet terecht kon bij installateurs.”

Daar heeft de gemeente iets op bedacht! Het energieloket, Brabant Woont Slim, geeft kopers van een woning de mogelijkheid om een Slim Wonen advies aan te vragen. Samen met experts kijk je naar de technische en financiële mogelijkheden. Zo hoef je minder zelf uit te zoeken en heb je geen stress.

Warmtepomp en zonnepanelen

Tristan koos ervoor te starten met wat de meeste CO2-besparing oplevert. “We zijn begonnen met een hybride warmtepomp die je laat plaatsen naast je bestaande cv-ketel. We verbruiken 70% minder gas. En we konden het huis de hele winter goed warm houden!”

Ook wil het gezin graag eigen elektriciteit opwekken. Daarom laten ze 16 zonnepanelen op het dak plaatsen. Tristan: “Eerst dacht ik dat ik veel te veel elektriciteit zou gaan opwekken. Maar door de warmtepomp en de nieuwe elektrische auto kunnen we alle opgewekte stroom goed gebruiken. We rijden nu op de zon!”

Minder maandlasten en hypotheekvoordeel

Volgens Tristan hoeft het verduurzamen niet duur te zijn. Zijn warmtepomp verdient hij binnen zes jaar terug en de zonnepanelen binnen acht jaar. Tristan: “Door de korte terugverdientijd is het een goede investering. Het mooie van al die maatregelen is: het zijn geen offers. Dat geldt ook voor mijn elektrische auto. Ik leef duurzaam en bespaar geld. Wat wil je nog meer?”

Ralf Klop van Brabant Woont Slim: “Tristan heeft spaargeld ingezet voor zijn duurzame verbeteringen. Goed om te weten is dat er nu ook aantrekkelijke financiële voordelen zijn. Je mag bijvoorbeeld 106% van je woningwaarde lenen in plaats van 100%. De extra maandlasten voor je duurzame investeringen, kun je vaak wegstrepen tegen de energiebesparing die je maatregelen gaan opleveren. Met een energie bespaarlening van de overheid kun je dus ook zonder eigen spaargeld voordelig verduurzamen en besparen. Al met al is de aankoop van een woning het moment om te verduurzamen.

Je woning is meer waard

Niet alleen grote maatregelen, maar ook de kleine stappen helpen. Bij de verbouwing van de badkamer, kocht Tristan een systeem om warmte terug te winnen voor de douche Ook plaatste hij dubbel glas in de voordeur en verving zijn gloeilampen door led-verlichting.
Een niet onbelangrijke reden om te verbouwen bij aankoop, is de waarde van je huis. Je nieuwe woning wordt direct meer waard door de duurzame, toekomstbestendige verbeteringen. Goede isolatie kan bijvoorbeeld een waardevermeerdering tot wel 60% opleveren.

Titel

Hier kunt u uw tekst plaatsen