Familie Petrona woont 100% gasloos en is enthousiast!

Daisy Petrona woont samen met haar man en dochter in Uden. In 2010 zijn zij vanuit Oss naar Uden verhuisd naar een leuke huurwoning in de muziekwijk, maar na een huurverhoging in 2015 hebben zij besloten de woning aan te kopen. Dat was een goed moment voor Daisy en haar gezin om meteen duurzame stappen te zetten.

Gezette stappen

De eerste stap was de aanschaf van zonnepanelen. Na aanvankelijk oriëntatie bij diverse partijen en informatie inwinning bij Greenpeace werd de keuze voor 10 zonnepanelen gemaakt. De volgende stap was gasloos wonen! Het gezin heeft veel gezocht naar informatie over mogelijkheden, en heeft daarom uiteindelijk de keuze gemaakt voor infrarood verwarming van de ruimten binnenshuis. “Het is net alsof het zonnetje gewoon lekker in huis straalt” vertelt Daisy. “We hebben het echt niet koud en het is een aangename warmte”. Naast de infrarood verwarming is er een boiler voor de douche en keuken geplaatst en de CV-ketel is uit de woning verbannen!

Geen subsidie

Doordat het gezin gasloos is gaan wonen zijn de energiekosten toegenomen. Dat heeft familie Petrona opgelost door nog eens 12 zonnepanelen op een houten overkapping te plaatsen, waar de zonnepanelen nu optimaal energie leveren. Dat betekent dat zij nagenoeg naar 0-op-de-meter zijn gegaan. “In totaal denk ik dat we wel € 17.000,- kwijt waren aan alle maatregelen, maar dit is het zeker waard” vertelt Daisy. Op de maatregelen die de familie Petrona heeft genomen zitten geen subsidies of financieringen. “De overheid geeft enkel subsidies of financieringen op specifieke maatregelen, onze maatregelen vielen niet onder die regeling. Dat heeft ons er niet van weerhouden om toch voor de maatregelen te kiezen die wij het meest geschikt vonden voor onze woonwensen!” zegt Daisy, die wil meegeven dat het helemaal niet zo moeilijk is om over te stappen naar gasloos wonen. “Er zijn zo veel manieren en methoden mogelijk, en alles is weer anders per woning, je moet kijken naar wat voor jou van toepassing is. Het hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn” zegt Daisy.

Volgende stap

De volgende stap van verduurzaming is het overwegen van een zonneboiler. Daarmee wordt het water op duurzame wijze door de zon verwarmt. “We willen iedereen overtuigen en aanzetten om te verduurzamen!” besluit Daisy. “Het is goed voor het milieu, je draagt je steentje bij aan een energieneutraal 2050 én het is nog eens mooi meegenomen in de portemonnee! Er is dus geen reden meer om het niet te doen!”