Familie Petrona woont 100% gasloos en is enthousiast!

Daisy Petrona woont samen met haar man en dochter in Uden. In 2010 zijn zij vanuit Oss naar Uden verhuisd naar een leuke huurwoning in de muziekwijk, maar na een huurverhoging in 2015 hebben zij besloten de woning aan te kopen. Dat was een goed moment voor Daisy en haar gezin om meteen duurzame stappen te zetten.

Gezette stappen

De eerste stap was de aanschaf van zonnepanelen. Na aanvankelijk oriëntatie bij diverse partijen en informatie inwinning bij Greenpeace werd de keuze voor 10 zonnepanelen gemaakt. De volgende stap was gasloos wonen! Het gezin heeft veel gezocht naar informatie over mogelijkheden, en heeft daarom uiteindelijk de keuze gemaakt voor infrarood verwarming van de ruimten binnenshuis. “Het is net alsof het zonnetje gewoon lekker in huis straalt” vertelt Daisy. “We hebben het echt niet koud en het is een aangename warmte”. Naast de infrarood verwarming is er een warmteboiler voor de douche en keuken geplaatst en de CV-ketel is uit de woning verbannen!

Investering

Doordat het gezin gasloos is gaan wonen wekten de eerste 12 zonnepanelen niet genoeg stroom meer op. Dat heeft familie Petrona opgelost door nog eens 12 zonnepanelen op een houten overkapping te plaatsen, waar de zonnepanelen nu optimaal energie leveren. Dat betekent dat zij nagenoeg naar 0-op-de-meter zijn gegaan. “In totaal denk ik dat we wel € 17.000,- kwijt waren aan alle maatregelen, maar dit is het zeker waard” vertelt Daisy. “Het heeft ons er in ieder geval niet van weerhouden om toch voor de maatregelen te kiezen die wij het meest geschikt vonden voor onze woonwensen!” zegt Daisy, die wil meegeven dat het helemaal niet zo moeilijk is om over te stappen naar gasloos wonen. “Voor mensen die ook zo’n stap overwegen: vaak zijn er subsidies of financieringen voor het aanbrengen van duurzame maatregelen. Er zijn zo veel manieren en methoden mogelijk, en alles is weer anders per woning. Je moet écht kijken naar wat op jouw woning van toepassing is. Het is heel goed te doen om je huis gasloos te maken als je maar goede begeleiding hebt”. Zo is het mogelijk om een Duurzaam Wonen Advies aan te vragen bij Brabant Woont Slim. De adviseur van Brabant Woont Slim helpt je dan graag op weg bij het realiseren van jouw woonwensen op het gebied van duurzaamheid!

Volgende stap

De volgende stap van verduurzaming is het overwegen van een zonneboiler. Daarmee wordt het water op duurzame wijze door de zon verwarmt. “We willen iedereen overtuigen en aanzetten om te verduurzamen!” besluit Daisy. “Het is goed voor het milieu, je draagt je steentje bij aan een energieneutraal 2050 én het is nog eens mooi meegenomen in de portemonnee! Er is dus geen reden meer om het niet te doen!”