Evert en Caroline over hun nieuwbouwwoning

Acht jaar geleden kochten Evert en Caroline van de Plassche een nieuwbouwwoning in Uden. “Het werd casco opgeleverd”, vertelt Evert. “De isolatie was al in orde, wij hoefden verder alleen nog maar alles af te werken. Hét natuurlijke moment om ook te denken aan duurzame maatregelen. Die woning moet vele jaren meegaan, denken aan de lange termijn is dan belangrijk.”

Energieneutraal

Het is een persoonlijke overtuiging: Evert wil zo energieneutraal mogelijk leven, zijn ecologische footprint zo klein mogelijk houden. “Alles dat we verbruiken, is er niet meer voor onze kinderen. Ik vind: verbeter de wereld, begin bij jezelf. Er zijn inmiddels genoeg alternatieven voor fossiele brandstoffen. Je moet even investeren, maar goed, we zien nu wel een groot verschil in onze maandlasten.” Qua elektriciteit is het gezin zelfvoorzienend, op termijn is dat ook het doel wat betreft het gas. En dat is knap, want met een bedrijf aan huis en twee opgroeiende kinderen, kun je de familie Van de Plassche een grootverbruiker noemen.

Groene maatregelen

Welke maatregelen er zoal getroffen zijn? Er zijn zonnepanelen en -collectoren geplaatst, een cv-haard, vloerverwarming, low-h2o convectoren en een infiltratiekrat voor regenwater. Daarnaast hebben we een regenwatertank, waar we de toiletten mee doorspoelen. “Dat laatste hebben we allemaal in onze buurt; de gemeente Uden heeft kennelijk duurzame ambities, net als wij. Voor die cv-haard gebruiken wij naast biomassa vooral hout uit onze eigen omgeving. Ook dat is een vorm van duurzaamheid: lokaal inkopen. Er zijn al adviseurs langs geweest om te praten over de gasaansluiting, maar we moeten nog heel even geduld hebben. Het is voor ons nog niet interessant genoeg, vanwege het geringe verbruik. Goed om nog dromen te hebben! Ik ben nog niet tevreden, er zijn weer nieuwe normen voor de woningen die nu opgeleverd worden. Maar Rome is ook niet op één dag gebouwd. Een lokale held voel ik me in ieder geval niet. Ik doe gewoon wat ik vind dat ik moet doen.”

Begin!

Duurzaamheid, het speelt een steeds grotere rol. Caroline’s webwinkel in creatieve producten voor kinderfeestjes, verkoopt steeds meer gerecyclede producten. “De hele wijk brengt dozen voor de verzending”, lacht Evert. “Mooi toch, hoe het afval van de één, de oplossing kan zijn voor de ander. Ook binnen ons netwerk hebben we het steeds vaker over groene mogelijkheden. Mensen kennen onze situatie en zijn nieuwsgierig. Kunnen wij dat ook? Hoe dan? Wat kost het? Het is goed dat we er met z’n allen prioriteit aan geven. Mijn advies: het kan op veel manieren en lijkt ingewikkeld, maar dat valt wel mee. Begin gewoon! Daarom is het goed dat er een platform is zoals Brabant Woont Slim. Laat je informeren door onafhankelijke deskundigen en vooral: begin!”