Eervolle vermelding voor Stefan en Julie uit Rosmalen

Eervolle vermelding
Ze vielen net niet in de prijzen, maar de eervolle vermelding bij de ‘Verkiezing Duurzaamste Huis van Nederland’ is voor Stefan van Vessem en Julie-Ann Taylor uit Rosmalen ook een mooie erkenning.

Het echtpaar woonde al bijna tien jaar tweehonderd meter verderop, toen het huis in de Rosmalense wijk Sparrenburg te koop kwam. “Een huis met het dak op het zuiden, ideaal om zonnepanelen op te leggen”, wist Stefan. In de woningen waar het stel tot die tijd woonde, was ook al een hoop gedaan om het te verduurzamen, maar de nieuwe woning kon helemaal energie-neutraal worden gemaakt. Sterker: met een beetje goede wil zou het zelfs energie kunnen leveren.

Elektrische auto
Aldus geschiedde. De lijst met maatregelen en ingrepen is lang. Een greep: dak-, gevel- vloer-, leiding- en kierisolatie, drievoudig glas, warmtepomp, zonneboiler, balansventilatie en zonnepanelen. Dat Stefan en Julie-Ann nog steeds stroom moeten kopen, komt door de elektrische auto. “Zonder die ‘brandstof’ zouden we bijna 3.000 kWh aan het net leveren.”

De vraag wanneer dat is terugverdiend, vindt Stefan niet interessant. “Het is sowieso lastig uit te rekenen, omdat we ons huis ook op andere gebieden hebben verbouwd. Niemand die trouwens vraagt wanneer je die extra kamer of uitbouw terugverdient. Maar vooruit dan: de technische voorzieningen hebben we in zes jaar terugverdiend, het complete pakket in twaalf jaar.”

Lastig
Stefan is goed ingevoerd in de technische kant van het verduurzamen van woningen. Veel problemen ondervond hij dan ook niet bij de ingrijpende verbouwing. “We hadden een aannemer die hier goed thuis in is. Het bleek echter wel lastig om de diverse installaties aan elkaar te koppelen. Inmiddels is de techniek op dat gebied gevorderd en  is er een betere integratie van systemen voor bijvoorbeeld warmtepompen, zonnepanelen en balansventilatie.” Bij die vorm van ventilatie wordt de warmte van afgevoerde lucht gebruikt voor het opwarmen van verse lucht.

Ze zouden het allemaal zo weer doen. “Dankzij de diverse subsidieregelingen, zoals die van de gemeente, was het te betalen. En behalve dat we een bescheiden bijdrage leveren aan een betere wereld, ervaren we ook nog eens een beter wooncomfort. Wat wil je nog meer?”

De maatregelen

  • Isolatie (vloer, gevel, dak en kieren)
  • Drievoudig glas
  • Warmtepomp
  • Zonneboiler
  • Balansventilatie
  • Zonnepanelen

Titel

Hier kunt u uw tekst plaatsen