Een nieuw huis, wel of geen cv-ketel?

Voor veel mensen een moeilijke vraag, maar niet voor Monique en Jasper uit Den Bosch. Ze besloten bij de aankoop van hun nieuwe huis de boel meteen grondig aan te pakken. ‘De boel’ staat in dit geval voor het nemen van duurzame maatregelen zoals het realiseren van een geïsoleerde vloer met lage temperatuur vloerverwarming, een luchtwarmtepomp, zonnepanelen en goede isolatie van dak en muren. Want waarom twee keer in de troep gaan zitten als je dit soort zaken ook vóór de verhuizing naar je nieuwe woning kunt regelen?

Monique Jansen is het type ‘verbeter de wereld, begin bij jezelf’ en daarom gelooft ze in duurzaam wonen.  “Wij hebben de koop van ons nieuwe huis, een jaren-70 woning, inderdaad aangegrepen om er meteen een duurzaam en dus ook comfortabel huis van te maken. Een koel huis is bijvoorbeeld erg prettig met de hitte van afgelopen zomer. Ik ben blij dat we het aanpakken voordat we er gaan wonen, want zit je er eenmaal in, dan komt het er vaak niet meer van.

Financieel voordeel
“Ik ben al jaren bezig met energieneutraal en duurzaam leven door mijn werk. En realiseer me erg goed hoe belangrijk dit is, zeker met het oog op de klimaatverandering. Dat geldt voor mijn partner Jasper ook. Hij ziet dat belang ook, hoewel het voor hem ook een sport is om te berekenen en te zien wat onze investeringen gaan betekenen voor onze maandlasten. Want die gaan fors omlaag. Terwijl de gasprijzen juist stijgen. Ik zie het als een win-win situatie: we krijgen een veel comfortabeler en energiezuiniger huis én we betalen geen extra maandlasten voor de aanpassingen. Sowieso is het nu financieel aantrekkelijk door de mogelijkheden om extra te lenen voor duurzame verbetering. Ook kun je de extra maandlasten compenseren met je afnemende energierekening. Wij besparen straks maandelijks tot misschien wel 150 euro op onze energiekosten. En leveren ook nog eens een wezenlijke bijdrage aan een beter milieu.”

Een huis kopen is hét moment voor duurzame maatregelen
Monique: “Waar het om gaat is dat je de koop of verkoop van je huis gebruikt om van een bestaande woning een duurzame woning te maken. Dat je juist vóórdat je naar je nieuwe woning verhuist, duurzame maatregelen neemt. Bij Brabant Woont Slim kunnen ze je adviseren welke stappen je moet nemen en brengen ze je contact met de juiste mensen en partijen. Fijn in deze huizenmarkt waarin je erg snel beslissingen moet nemen! “Voor ons heeft het fantastisch gewerkt. We zijn erg blij met ons duurzame huis én met het feit dat we alles meteen hebben geregeld toen we het huis kochten Dus ga hier vooral over in gesprek met je makelaar en je financieel adviseur.