Ate over Slim Wonen advies aan huis

Toen Ate haar huis kocht was het allemaal wat gedateerd. Het huis is gebouwd in de jaren 70 en destijds hield men zich tijdens de bouw nog niet zo bezig met duurzaamheid. Zodoende besloot Ate om rigoureus te gaan verbouwen. Ate wilde gelijk ook haar huis verduurzamen: “Energiebesparende maatregelen hebben gewoon mijn interesse.”

Gesprek met adviseur

In overleg met Buurtkracht is er besloten om samen aan de slag te gaan met buurtgenoten om de wijk te verduurzamen. Al snel ging Ate een gesprek aan met een energieadviseur, die de mogelijkheden van spouwmuurisolatie, zonnepanelen en een CV ketel besprak. Ate wilde graag weten of het mogelijk zou zijn dat de meter in de toekomst op 0 zou staan, maar dan zou er wel drastisch verbouwd moeten worden, zoals de aanleg van vloerverwarming en andere lage temperatuurverwarming. Omdat dit te hoge kosten met zich meebracht en er net een nieuwe vloer in het huis lag is hier uiteindelijk niet voor gekozen.

Genomen maatregelen

Wel heeft Ate meegedaan aan de zonnepanelenactie, samen met de buurt. Sinds afgelopen zomer liggen er 10 zonnepanelen op het dak van Ate.  Daarnaast is er beneden een houtkachel ingezet, de oude cv-ketel is vervangen en is er dubbelglas geplaatst. Ate dacht ook aan muurisolatie. “Ik twijfelde of we onze spouwmuur geïsoleerd kon worden, ik was bang dat het huis dan niet goed zou ventileren en dat ik vocht in de muur zou krijgen. Daarom heb ik iemand langs laten komen voor advies. De twijfels die ik had werden uiteindelijk allemaal weggenomen door de adviseur.”

‘Toen ik eenmaal had besloten om de spouw te isoleren heb ik in eerste instantie alleen voor mijn eigen huis offertes opgevraagd. Later ben ik ook de buren gaan mobiliseren en is bijna dit hele blok gedaan. Dit samen doen was een stuk voordeliger. Ik was uiteindelijk maar zeshonderd euro kwijt.”

Positief over isoleren

Het isoleren was niet alleen goedkoper dan verwacht, maar ook eenvoudiger. “De spouw van deze huizen is ongeveer vijf centimeter, ze hebben gaten in de gevels geboord waar ze het materiaal in hebben gespoten. Daarna was het een kwestie van de gaten dichten en klaar. Het is eigenlijk hartstikke snel gedaan, ze hebben zeker twee woningen per dag aangepakt. Ik had van te voren niet gedacht dat een spouwmuur isoleren zo gemakkelijk was en het bleek dus helemaal niet zo duur.”

Ate verwacht de komende winter het verschil te gaan merken: “Ik ga er deze winter vast profijt van krijgen zowel in warmte als op de energierekening. Hierna wil ik de vloer beneden gaan isoleren en nog extra zonnepanelen plaatsen op het dak.”

https://youtu.be/33hK4iHBQYk