Tristan Sanders bespaart 70% op aardgas door hybride warmtepomp. “We konden het huis de hele winter goed warm houden,” vertelt hij.

Tristan Sanders woont met zijn vrouw en twee kinderen in de wijk Maaspoort. “Toen we dit huis 3 jaar geleden kochten, zijn we gelijk gestart met nadenken over verduurzaming.”

Aardgas reduceren

Eerst zocht Tristan uit welke technische en financiële mogelijkheden er zijn. Daarna koos hij om te starten met wat de meeste CO2-reductie oplevert. Tristan: “We hebben gekozen voor een Techneco Elga Warmtepomp. Deze kun je laten plaatsen naast je bestaande Cv-ketel. Door het plaatsen van een hybride warmtepomp verbruiken we 70% minder gas”. Afgelopen winter is het systeem getest. “We konden het huis de hele winter goed warm houden,” vertelt hij.

Zonnepanelen

We wilden graag onze eigen elektriciteit opwekken. Daarom hebben we 16 zonnepanelen op ons dak geplaatst. Tristan: “Eerst dacht ik dat ik veel te veel elektriciteit zou gaan opwekken. Maar door de warmtepomp en de nieuwe elektrische auto kunnen we alle opgewekte stroom goed gebruiken. We rijden nu op de zon!”

Kleine maatregelen

Niet alleen grote maatregelen, maar ook de kleine stappen helpen bij verduurzamen. Toen Tristan de badkamer ging verbouwen, kocht hij een warmteterugwinningsysteem voor de douche. Ook plaatste hij dubbel glas in de voordeur en verving zijn gloeilampen door ledverlichting. De grootste CO2-reductie was echter te halen zonder één cent investering. Van 7 dagen vlees eten, naar 1 dag in de week.

Van het gas af

Tristan is nog niet klaar met verduurzamen. Op termijn wil hij graag een volledig aardgasvrij huis. Hiervoor moet nog wel wat gebeuren. “Als ik volledig gasloos moet worden, moet ik vloerverwarming gaan aanleggen en extra isoleren. Daarna kan ik overstappen op een sterkere warmtepomp die het hele huis kan verwarmen tot -20 graden,” vertelt Tristan. Ook de warm-water-voorziening vormt nog een uitdaging. Dit hoopt hij straks ook met een sterkere warmtepomp op te lossen.

Betaalbaar

Volgens Tristan hoeft het verduurzamen niet duur te zijn. Zijn hybride warmtepomp verdient hij binnen zes jaar terug en de zonnepanelen in acht jaar. Tristan “Door de korte terugverdientijd is het een goede investering. En met een Energiebespaarlening van de overheid kun je ook zonder eigen spaargeld voordelig verduurzamen en besparen.”