Roel over zonnepanelen

“Eigenlijk komt het allemaal door de buurman”, vertelt Roel terwijl hij handig de jonge boompjes uit het groene dak van zijn schuurtje trekt. De buurman heeft twee jaar geleden in de buurt gevraagd welke mensen interesse hadden in zonnepanelen. Dat bleken er best veel te zijn. Samen met de lokale energiecoöperatie organiseerde hij twee informatieavonden. Inmiddels liggen bij zeven woningen de zonnepanelen al ruim een jaar op het dak.

Roel is erg tevreden over zijn panelen. Tien stuks heeft hij er. “Voldoende om ons eigen verbruik op te wekken. En wat ik teveel opwek, wordt netjes afgerekend. Het voelt heel goed om zelf je energie op te wekken. Zeker de eerste maanden ging ik gewoon op mijn stoel voor de meter zitten, om te kijken hoe hij achteruit liep. Ik had ook voor zo’n nieuwe meter kunnen kiezen, maar die zie je niet achteruit lopen. Dan mis je toch de kick.”

Roel ziet zijn zonnepanelen als een slimme investering. “Wij weten zeker dat we hier nog een tijd blijven wonen, het is de mooiste plek van de buurt. We wonen lekker dichtbij het groen, het stikt hier van de vogels en laatst zat er een eekhoorn op mijn schuurtje. Zonnepanelen kunnen dus voor ons wel uit. Het rendement dat we halen is veel hoger dan bij de spaarrekening die we hadden.”

Ook kreeg hij nog een aardige subsidie van het Rijk. “En we kregen een beetje korting, omdat we met zeven adressen tegelijk kwamen. Maar we hebben niet voor de goedkoopste gekozen. Er komt nogal wat techniek bij kijken, en dat moet wel goed zijn.”

Toch is het geld niet de belangrijkste reden om voor zonnepanelen te kiezen. Roel: “Het is vooral leuk om zoiets samen met je buren te doen. Eerlijk gezegd had ik het niet gedaan als we niet met een clubje waren. Niet om de korting hoor, maar omdat zo’n proces met de buurt heel prettig is. We hebben ook een hechte buurt, dat helpt natuurlijk wel. Als je een paar buren hebt waar je goed mee omgaat, moet je het gewoon doen!” De tweede reden is de kick die het geeft om zelf of met een groep je eigen energie op te wekken. “Loskomen van de grote bedrijven, zelf baas zijn over je energie, dat voelt goed.”

Weten of uw dak geschikt is voor zonnepanelen? Ontdek het met de zonatlas!