‘Wij hopen hier nog lang te wonen, dus kunnen we onze woning ook maar beter goed inrichten op de toekomst!’ aldus Henk de Bruyne uit Oss.

Henk de Bruyne woont samen met zijn vrouw in zijn woning aan de rand van Oss, welke hij destijds van zijn ouders heeft overgenomen. ‘Samen willen wij hier wonen totdat we onze laatste bestemming hebben bereikt’ vertelt Henk. De keurige woning had alles wat Henk en zijn vrouw nodig hadden, maar was verre van energiezuinig en ook niet seniorenproof. Omdat zij hier nog wel een tijdje willen wonen en Henk en zijn vrouw inmiddels gepensioneerd zijn, hebben ze genoeg tijd over om de woning te verbouwen. Daarom heeft hij de hulp van Brabant Woont Slim ingeroepen, om te kijken welke maatregelen hij kon nemen om de woning ook meteen energiezuinig te maken. Henk heeft een Slim Wonen advies aangevraagd via de website en is zeer tevreden over het advies!

Belangrijk voor Henk is dat de woning drempelloos wordt en een veilige omgeving gaat zij zodat zij hier nog een lange tijd kunnen blijven wonen. Henk is niet vies om zijn handen zelf uit de mouwen te steken, en omdat hij handig is en wel kennis heeft van elektrotechniek, kan hij zelf al veel doen. ‘Ik heb genoeg tijd dus kan ik zelf veel doen, maar ik huur ook wel soms experts in’ vertelt hij. Zo is er recent vloerverwarming aangebracht in de woning, waarbij Henk de hulp heeft ingeroepen van een professional. ‘Waar ik zelf 3 dagen aan zou hebben gesleuteld, was de expert in 4 uur klaar!’ verbaast Henk zich. Daarnaast is de woning op de begane grond meteen drempelloos gemaakt. Recent heeft Henk ook zijn toilet zelf helemaal verbouwd en uitgebreid, zodat het voorheen smalle toilet nu een stuk breder is. Hij heeft meteen de meterkast aangepakt en uitgebreid, zodat de woning ook voorzien is van een waterontharder, zodat kalkaanslag geen kans meer heeft en dat scheelt weer schoonmaakwerk.

Henk voert de verbouwing in fasen uit. Nu er geïsoleerd is, de vloerverwarming er ligt en de toiletruimte is aangepakt, is zijn volgende project de keuken. Deze is helemaal van de muur gehaald, zodat de ruimte goed geïsoleerd en voorbereid kan worden op de toekomst. Daarnaast heeft Henk in de keuken de lampen vervangen door slimme LED-alternatieven, die meerdere standen bevatten en helemaal naar wens in te stellen zijn. Aan de keuken zit ook de bijkeuken, die deels omgebouwd zal worden tot badkamer. Om dat te realiseren heeft Henk toestemming gekregen om zijn woning uit te breiden, zodat er meer ruimte vrijkomt voor het plaatsen van de badkamer op de begane grond.

De volgende stappen in de verbouwing zijn het vervangen van de glazen van de woning naar HR++ glas. Dit verhoogt het comfort van de lage vloerverwarming in de woning, en is een goede aanvulling op de nieuw geplaatste spekkachel in de woonkamer, die geschikt is voor meerdere houtsoorten. Hiervoor is ook het rookkanaal in de woning aangepast. Henk heeft recent zijn dak nog laten isoleren met een extra dikke laag tempex en heeft ook meteen de buitenmuren laten reinigen en impregneren. De eerste fase is daarmee afgerond, zodat de werkzaamheden zich nu in de tweede fase bevinden. De focus ligt daarbij op het realiseren van de aanbouw en het inrichten van een toekomstige slaapkamer met inloop-douche ruimte. De derde fase zal het aanbouwen van een carport worden, waarbij de grond wordt verhoogd zodat ook het betreden van de woning moeite- en drempelloos kan gebeuren. Daarna is de tuin aan de beurt!

De toekomstgerichte Henk wenst uiteindelijk de hele woning drempelloos, rollatorvriendelijk en futureproof te hebben. Met zijn energiezuinige maatregelen is hij daarmee zijn tijd vooruit! Zijn streven is om uiteindelijk een gasloze woning te hebben, en dat hoopt hij met de aanschaf van een warmtepomp en zonnepanelen te realiseren. Hij zou het toejuichen als de overheid een stapje meer zou zetten in het streven om samen met de bevolking de duurzaamheidsdoelstellingen te halen. ‘Een aantrekkelijke bijdrage vanuit de overheid in subsidie-vorm zou zeer gewenst zijn, samen staan we sterk!’ is Henk zijn advies. Uiteindelijk hoopt Henk nog lang en gezond te mogen genieten van zijn comfortabele woning, zeker na alle inspanningen die hij heeft gedaan om de woning toekomstbestendig te maken.