Van energielabel G naar A

Jaren ’20 woningen: ze zijn prachtig, maar ook erg lastig duurzaam te maken. Daar liet Ronnie Hauwé, inwoner van gemeente Oss, zich echter niet door tegenhouden. Desnoods gaat het hele pand op de schop, dacht hij. En dat gebeurde ook.

“We kochten het huis op 18 januari 2018”, begint Ronnie zijn verhaal. “Zwaar verouderd, kun je wel zeggen. Het was in 1929 gebouwd, en in de jaren ’70 voor het laatst gemoderniseerd. Voor ons zou het alleen interessant zijn als we het geheel zouden verbouwen. En als we dat dan toch deden, konden we het net zo goed verduurzamen, bedachten we ons.”

Duurzame maatregelen
Ronnie pakte het meteen goed aan. HR++-glas, een geïsoleerd dak, geïsoleerde spouwmuren, een nieuwe vloer, infraroodpanelen (voor de verwarming boven), een warmtepomp (voor de verwarming beneden), een pelletkachel (voor als de warmtepomp niet snel genoeg is), zestien zonnepanelen, het gas eruit… “We zijn van energielabel G naar A gegaan. Iets waar ik heel trots op ben.”

Korte lijntjes
Wat daar erg bij hielp, was Ronnies bouwkundige achtergrond. “Ik zat al in het wereldje. Dat maakte de verbouwing toch wel een heel stuk eenvoudiger. Ik kende alle partijen die ons geholpen hebben al; de lijntjes waren heel kort.”

Die korte lijntjes bezorgden Ronnie de snelheid die hij nodig had. “Er waren natuurlijk meer kapers op de kust voor dat huis. Daarom hebben we in tweeëneenhalve week een compleet plan uitgewerkt, daar een kostenplaatje aangehangen, en er één nacht heel goed over geslapen… Toen hebben we de knoop doorgehakt.”

De complete verbouwing duurde slechts acht maanden. Ronnie lacht. “Zo snel als we de knoop doorgehakt hadden, zo vlot ging het de maanden erna. We hebben alles aangepakt. Alleen de gevel is blijven staan. En de trap… maar dan wel met nieuwe stoffering, haha!”

De charme van een oud huis
Met al dat werk was het goedkoper geweest om een nieuwer huis te kopen. Die keuze wijst hij echter resoluut af. “Ik denk er niet aan. Een nieuw huis is niks voor ons. Die charme van de jaren ’20 huizen, daar kan geen nieuwbouw tegenop. En trouwens: op de locatie waar we nu wonen, hadden we geen nieuwbouw kunnen vinden.”

Anderen inspireren
Het is duidelijk: Ronnie is blij met zijn huis. Hij vindt het dan ook leuk om anderen te vertellen over de duurzame opties en alle aanpassingen in het huis. Daarom deed hij in juni mee met de Duurzame Huizen Route. “Ik was nieuwsgierig hoe het zou zijn: zouden mensen echt oprecht geïnteresseerd zijn? Dat was zeker het geval.”

Goed advies
En Ronnies grootste tip voor anderen? “Zorg dat je goed advies inwint. Duurzaamheid is goed, maar je huis moet ook leefbaar zijn. Je moet dus niet dagelijks bezig hoeven zijn met de keuzes die je hebt gemaakt. Neem de warmtepomp. Die is heel zuinig, maar kan niet snel een kamer verwarmen. Dan kan een ander alternatief nuttig zijn, zoals infraroodpanelen of een pelletkachel. In plaats van die warmtepomp, of ernaast. Je moet daar de balans in zien te vinden. Maar als je goed informatie inwint, zijn er altijd opties om duurzamer te wonen. En dat scheelt dus algauw een paar energielabels!”