Veelgestelde vragen

Heb jij naar aanleiding van de Wijkactie warmtescan vragen? op deze pagina beantwoorden we ze.

Alle veelgestelde vragen op een rijtje

Brabant Woont Slim is een energieloket uit de regio noordoost Brabant. Brabant Woont Slim wijst onafhankelijk de weg naar comfortabeler, voordeliger én groener wonen. De deelnemende gemeenten zijn: Bernheze, Boxmeer, Boxtel, Cuijk, Grave, Haaren, Landerd, Meierijstad, Mill en Sint-Hubert, Oss, ’s-Hertogenbosch, Sint Anthonis, Sint-Michielsgestel, Uden en Vught. Gezamenlijk brengen we een gedragsverandering op gang om bewoners te helpen met het verduurzamen van hun woning. Meer informatie? Klik dan hier.

Helaas is deze actie alleen voor woningeigenaren. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft aan gemeenten een subsidie beschikbaar gesteld van maximaal €9 miljoen, die huiseigenaren stimuleert tot het nemen van energiebesparende maatregelen. In deze regeling zijn huurders niet meegenomen. We helpen graag iedereen op weg, bekijk bij onze bespaarchecks wat jij kan doen om je huis te verduurzamen.

Deze Wijkactie Warmtescan is helaas niet voor alle woningeigenaren van de gemeente. Deze actie wordt uitgevoerd voor een beperkt aantal wijken in gemeenten Uden/Landerd. De wijken zijn gekozen aan de hand van de volgende selectiecriteria:

  • Er is gekozen voor wijken waar veel woningen staan van vóór 1980. Woningen met een bouwjaar na 1980 zijn bij de bouw vaak al beter geïsoleerd.
  • Er is gekozen voor wijken waarin het overgrote deel koopwoningen zijn.
  • Er is gekozen voor wijken waar de voorgevel goed zichtbaar is vanaf de stoep of de openbare weg. Flats of appartementencomplexen zijn daardoor niet meegenomen.
  • Om uitvoering te geven aan het vervolgtraject ná de warmtefoto (uitgebreid advies) zijn er wijken gekozen waar de woningtypes overeen komen. Omdat deze woningen overeenkomen kunnen ze gedigitaliseerd worden om zo een heel nauwkeurig, uitgebreid advies, te kunnen geven op grotere schaal.

Alleen woningeigenaren die een brief hebben ontvangen, kunnen meedoen aan de actie. Toch helpen we graag iedereen op weg, kijk bij onze bespaarchecks wat jij kan doen om je huis te verduurzamen.

Een warmtefoto of warmtescan is een foto gemaakt met een thermografische camera. Dit is een speciaal soort camera die thermisch infrarood straling ‘ziet’, iets wat met het menselijk oog niet waarneembaar is. Deze straling is afhankelijk van de temperatuur van een object, en zo kan een thermisch infrarood camera dus temperatuur meten. De warmtefoto’s laten in een afbeelding zien wat de temperatuur is van een gefotografeerd object. In dit geval de gevels van woningen. De temperatuur op een warmtefoto wordt uitgedrukt in een kleur volgens een bijbehorende kleurschaal. Hoe roder, hoe warmer. Hiermee wordt het indirect zichtbaar waar een woning onnodig warmte verliest.

Maar let op, een warmtefoto van een woning interpreteren is niet zo makkelijk als je denkt. Er kunnen namelijk ontzettend veel redenen zijn waarom een huis op een bepaalde plek op de gevel warmer is. Dit hoeft niet direct te komen door een slechte isolatie. Daarom is het erg belangrijk dat een warmtefoto altijd gepaard gaat met een analyse en advies van een professionele thermograaf. Een thermograaf is iemand die speciaal is opgeleid om warmtebeelden te interpreteren en op basis hiervan advies uit te brengen.

Een warmtescan geeft aan waar warmte uit de woning verloren gaat en waar het zinvol is om extra isolatie aan te brengen. Dat is aangenamer, maar ook gezonder: gebrekkige isolatie (koudebruggen) kan bijvoorbeeld zorgen voor vochtvorming en schimmel in muren en houtrot in vloeren en daken.

Met een warmtebeeldcamera kunnen de volgende gebreken worden opgespoord:
• Ontbrekende isolatie
• Natte of uitgezakte isolatie
• Koudebruggen (in de isolatie)
• Kieren, naden en gaten (nauwkeuriger in combinatie met een blowerdoortest)
• Luchtdichtheid van de woning (alleen in combinatie met een blowerdoortest)
• Bouwgebreken
• Onjuiste detaillering
• Lekkages

Slechte isolatie kan in een woning van gemiddelde omvang jaarlijks zo’n € 1.000 aan stookkosten schelen. Dit staat gelijk aan ongeveer tien procent van de totale klimaatbelasting van een gemiddeld huishouden. Wonen in een slecht geïsoleerd, tochtig huis is bovendien onprettig: het voelt er altijd koud aan.

Gemeente Landerd en gemeente Uden bieden alle geselecteerde woningen gratis én vrijblijvend een warmtefoto mét isolatieadvies aan. Dit geeft een beeldende indruk van onnodig energieverlies in een huis. Zo word je aan het denken gezet over de energiezuinigheid van je woning. Dit soort beelden kosten gewoonlijk 100 à 150 euro, zónder isolatieadvies.

Het het persoonlijke isolatieadvies is een advies op maat op basis van de warmtefoto van jouw woning. En niet onbelangrijk, het is super simpel en bestaat uit slechts 4 pagina’s. Want, niemand heeft toch zin in een ingewikkeld technisch verhaal van tientallen pagina’s? Het advies is daarom zo geschreven dat je meteen een helder beeld hebt van de warmtelekken in jouw woning, de ernst van deze warmtelekken en wat je hier vervolgens aan kan doen. Naast enkele quick wins, zoals het aanbrengen van radiatorfolie of tochstrips, krijg je een persoonlijk isolatieadvies voor het onderdeel van je huis waar de meeste warmte weglekt. Op die manier kan je snel en effectief aan de slag met het isoleren van jouw woning.

Nee. Tijdens het maken van de warmtefoto’s komt thermograaf Sobolt niet op privéterrein. Ze maken alleen een foto van de voorgevel van het huis. Thermografen van Sobolt maken ook geen foto’s van de binnenkant van het huis.

Je kunt je tot 26 januari afmelden voor de Wijkactie Warmtescan via het formulier op: www.brabantwoontslim.nl/warmtescan. De thermograaf van Sobolt zal dan geen warmtefoto van jouw woning maken én er zal je dan geen beknopt persoonlijk isolatieadvies aangeboden worden. Deelname aan de Wijkactie Warmtescan is altijd vrijblijvend én gratis.

Niet het antwoord gevonden wat je zocht?

Neem voor overige vragen contact op met onze procescoaches: 085-0410070. Dit nummer is maandag tot en met vrijdag te bereiken van 09.00u t/m 17.00u. Je kunt ook een mail sturen naar: [email protected].