Top 10 klimaatklappers voor jouw woning!

Eén keer iets doen en dan jaar in jaar uit CO2 besparen. Dat kan door te investeren in bijvoorbeeld woningisolatie, zonnepanelen en een elektrische auto. Het kost geld, maar levert ook wat op. Vaak ben je met zo’n duurzame investering op den duur voordeliger uit. Of je bent uiteindelijk voor ongeveer hetzelfde geld klimaatbewust bezig.

1. laat je spouwmuur isoleren

Klimaatwinst: 1.600 kilo CO2 per jaar voor een gemiddelde eengezinswoning

Vóór 1975 werden huizen gebouwd zonder isolatie in de spouw, de ruimte tussen binnenmuur en buitenmuur. Zo verliest je huis veel warmte. Het is eenvoudig om de spouw alsnog te laten met isolatiemateriaal. Dat gebeurt van buitenaf. Spouwmuurisolatie kost een beetje en levert veel op: extra wooncomfort, klimaatwinst en lagere energiekosten.

2. Vervang je auto voor een elektrische

Klimaatwinst: 1.500 kilo CO2 per jaar voor een gemiddelde auto, 13.000 km per jaar

Ga je een nieuwe auto kopen? Met een elektrische auto halveer je de uitstoot van CO2. En als de stroom in Nederland groener wordt, daalt die uitstoot nog verder. Een auto ‘met een stekker’ is (nog) duurder in aanschaf, maar voordeliger in onderhoud en energiekosten.

3. Isoleer het dak van je huis

Klimaatwinst: 1.300 kilo CO2 per jaar voor een gemiddelde eengezinswoning

Een dak zonder isolatie is een grote energieverspiller, ook als je de (slaap)kamers onder het dak niet verwarmt. Ga je hiermee aan de slag, kies dan meteen voor zeer goede dakisolatie.

4. Plaats 10 zonnepanelen op je dak

Klimaatwinst: 1.400 kilo CO2 per jaar

Zo’n 15 jaar gratis stroom? Het kan met zonnepanelen. Ze hebben een levensduur van 25 jaar. Na 7 tot 9 jaar heb je het aankoopbedrag terugverdiend met een lagere energierekening. En ieder jaar bespaar je veel CO2.

5. Vervang in je hele huis enkelglas voor HR++ glas.

Klimaatwinst: 800 kilo CO2 per jaar voor een gemiddelde eengezinswoning

Het bestaat nog, enkel glas in ramen. Van het vervangen van enkel glas door HR++ glas krijg je zeker geen spijt: meer wooncomfort door een mindere koude uitstraling. Ook de stap van dubbel glas naar HR++ glas is de moeite waard, de isolatiewaarde is bijna twee keer zo goed.

6. Schaf een hybride warmtepomp aan

Klimaatwinst: 750 kilo CO2 per jaar voor een gemiddelde eengezinswoning

Een hybride warmtepomp is een kleine elektrische warmtepomp naast je hr-ketel op gas. Als het koud is springt de hr-ketel bij. En die zorgt ook voor warm water. Je gaat minder aardgas gebruiken, en meer stroom. Al met al is er winst voor het klimaat. Er is een aantrekkelijke subsidie voor de aanschaf van een hybride warmtepomp.

7. Isoleer de vloer van je huis

Klimaatwinst: 550 kilo CO2 per jaar voor een gemiddelde eengezinswoning

De minst bezochte ruimte in huis is de kruipruimte. Tip: neem eens een kijkje en check of er isolatiemateriaal onder de vloer zit. Met vloerisolatie blijft je vloer warmer, verlies je minder energie en dat is goed voor het klimaat.

8. Schaf een zonneboiler voor warm water aan

Klimaatwinst: 290 kilo CO2 per jaar voor een gemiddeld huishouden

Douchen met de kracht van de zon. En als de zon te weinig schijnt, springt de hr-ketel of een ander verwarmingsapparaat bij. Zo heb je nooit een koude douche. Met een zonneboiler halveer je je gasverbruik voor warm water en bespaar je CO2. Er is een aantrekkelijke subsidie voor het kopen van een zonneboiler.

9. Vervang al je gloeilampen en hallogeenlampen voor ledlampen

Klimaatwinst: 120 kilo CO2 per jaar voor een gemiddeld huishouden

Ledlampen kosten meer dan gloeilampen. Maar ze gaan veel langer mee, per branduur zijn ze goedkoper. Bovendien zijn ze 85% zuiniger dan gloeilampen en 75% zuiniger dan halogeen. Vervang meteen al je gloeilampen en halogeenlampen, ook al zijn die nog niet stuk. Ledlampen zijn volwassen, voor bijna iedere ouderwetse gloei- of halogeenlamp is er wel een alternatief.

10. Koop een waterbesparende douchekop

Klimaatwinst: 80 kilo CO2 per jaar voor een gemiddeld huishouden

Een paar tientjes is bijna geen investering te noemen. Voor dat bedrag heb je een comfortabele douchekop die minder warm water verbruikt. Zo hoeft je ketel of boiler minder hard te werken. Tel uit je CO2-winst.

Bron: MilieuCentraal