Tijdelijk geen boete bij ontbreken energielabel

Door een tekort aan energieadviseurs duurt het aanvragen van een energielabel vaak langer dan gepland. Normaal gesproken krijg je een boete bij verkoop zonder label. De overheid ziet het tijdelijk door de vingers.

Nieuwe energielabel woningen

In 2008 stelde de Europese Unie al een verplicht energielabel in. In Nederland werd het pas een verplichting in 2015, na enkele reprimandes van de EU. Het beoordelingssysteem bleek echter te weinig accuraat en er moest een nieuwe manier van beoordelen komen. Sinds begin 2021 is voor het krijgen van een geldig energielabel een inspectie ter plaatse nodig. Huiseigenaren leveren dus niet alleen zelf informatie aan over de energieprestatie van de woning. Door deze inspectie op locatie is de aanvraag van een energielabel duurder geworden. Dit komt doordat de beoordeling niet meer online wordt gedaan maar door een inspecteur ter plaatse.

Te weinig energieadviseurs

Voor de aanvraag van een energielabel zijn soms lange wachttijden. Dit komt omdat er niet genoeg erkende energieadviseurs zijn. Niet alleen de wachttijden lopen hierdoor op, ook de prijzen. Door de coronacrisis zijn er in de afgelopen tijd te weinig nieuwe adviseurs bijgekomen, die vooraf een examen moeten afleggen. Intussen is de examinering weer op stoom en waren er op 1 april 900 adviseurs beschikbaar. Daarnaast is er grote interesse in de opleiding, aldus de overheid. Volgens demissionair minister Ollongren nemen zowel de wachttijden als kosten op termijn weer af naarmate er meer adviseurs bijkomen.

Tijdelijk geen boete

Hoewel de meeste aanvragen zonder problemen verlopen, komt het toch voor dat sommige mensen niet op tijd een energieadviseur kunnen vinden. Voor deze mensen vervalt tot 1 juli 2021 de boete als zij bij verkoop of verhuur geen geldig energielabel kunnen overhandigen aan de koper of huurder. Wel moeten de woningeigenaren aantonen dat zij hebben geprobeerd het energielabel op tijd te verkrijgen.

Energielabel-aanvraag bij Brabant Woont Slim

Sta je op het punt je woning te verkopen en heb je geen geldig energielabel? Vraag het op tijd aan want er kunnen zo een paar weken overheen gaan voor je de definitieve versie ontvangt. De wachttijd is nu ongeveer 8 weken. Bij Brabant Woont Slim kun je een energielabel aanvragen via: https://brabantwoontslim.nl/actiepagina/energielabel/