Subsidie warmtepompen omhoog van 20 naar 30 procent

Vanaf 2022 zal gedurende drie jaar de ISDE-subsidie voor warmtepompen 30 procent van de gemiddelde totale investeringskosten bedragen. Nu is dat nog 20 procent. In een brief van demissionaire kabinet aan de Tweede Kamer van 28 oktober staat dat de subsidieverhoging alleen voor ‘hybride warmtepompen’ geldt. Maar dat is nu veranderd in ‘alle warmtepompen’, dus ook zonder de combinatie met een cv-ketel.

Het demissionaire kabinet ziet voor de hybride warmtepomp een belangrijke rol weggelegd om op korte termijn grotere stappen in de verduurzaming van woningen en het verlagen van het gasverbruik te zetten. De extra subsidie moet ervoor zorgen dat de hybride warmtepomp een aantrekkelijker alternatief wordt voor de gasketel. Bij natuurlijke investeringsmomenten, zoals bij vervanging, komt er nu meestal een nieuwe gasketel; dat moet dus een hybride warmtepomp worden.

Subsidie nieuwe installaties pas volgend jaar aanvragen

In een reactie op de subsidieverhoging adviseert Vereniging Eigen Huis om de subsidie voor  hybride warmtepompen die dit jaar zijn geïnstalleerd pas in 2022 aan te vragen. De subsidie is dan 30 procent in plaats van de huidige 20 procent. Dit is gewoon toegestaan; tot maximaal 12 maanden na installatie van de warmtepomp kan subsidie aangevraagd worden. Als de aanvraag is gecombineerd met een isolatiemaatregel, kan de subsidie aangevraagd worden tot 12 maanden na het installeren of aanbrengen van de eerste maatregel. De subsidie voor (hybride) warmtepompen kan via RVO worden aangevraagd.

Bron: Vakblad Warmtepompen