Ga direct naar hoofdcontent

Subsidie Verduurzaming en Verbetering

Voor een energiezuinig huis

De subsidie Verduurzaming en Verbetering Groningen kunt u inzetten voor het verduurzamen van uw woning. Dit bespaart u energie en kosten. Goed voor het milieu en voor uw portemonnee. Het energieloket helpt u met het maken van de beste keuze.

Subsidie Verduurzaming en Verbetering Groningen

Als uw huis onderdeel is van het versterkingsprogramma van Nationaal Coördinator Groningen (NCG) en/of uw postcode in de waardedalingsregeling valt, is de kans groot dat u een subsidie kunt krijgen om uw huis te verduurzamen en verbeteren. Afhankelijk van uw situatie zijn er subsidies van € 7.000, € 10.000 en € 17.000. 

Hoe weet ik of ik in aanmerking kom voor een subsidie?

Huiseigenaren met een huis in het versterkingsprogramma van NCG die in aanmerking komen voor een subsidie zijn in juni 2021 met een brief geïnformeerd.

Heeft u geen brief ontvangen maar woont u binnen het zogenaamde waardedalingsgebied, dan kunt u hier zien of u in aanmerking komt voor de subsidie van € 10.000. Via onderstaande knop kunt u meer informatie over deze subsidie vinden.

Waarvoor kan ik subsidie aanvragen?

Met het geld uit de subsidieregeling kunt u, uw huis verduurzamen of verbeteren. Verduurzamen kan met bijvoorbeeld muur-, dak- of vloerisolatie, isolerend glas, zonnepanelen en/of een warmtepomp. Ook energieadvies of deelname aan een lokaal energieproject kunt u met deze subsidie financieren. Hiermee maakt u uw huis energiezuiniger en misschien wel aardgasvrij. Dit levert veel op. En wist u dat andere subsidies ook gewoon van toepassing blijven? Verbetering is gericht op achterstallig onderhoud oplossen en te zorgen voor meer wooncomfort. U kunt het geld bijvoorbeeld gebruiken voor een nieuwe keuken, badkamer, installatie of schilderwerk. Investeringen in uw inboedel, zoals een nieuwe tv, zijn niet mogelijk.

U kunt subsidie aanvragen voor maatregelen die u nog gaat uitvoeren of die u na 6 november 2020 uitgevoerd heeft.

Weet u niet waar u moet beginnen of wat de slimste maatregelen zijn?

Vraag dan een maatwerkadvies aan. Een energieadviseur komt bij u langs en brengt de kosten, opbrengsten en subsidies in kaart. De kosten voor dit advies worden vergoed vanuit de subsidie.

Hoe vraag ik de subsidie aan?

U vraagt de subsidie aan bij SNN. Wanneer u een subsidie wilt aanvragen op nog niet uitgevoerde werkzaamheden heeft u een prijsopgave nodig. Omdat leveranciers momenteel zeer druk zijn kan dit lang op zich laten wachten. Het energieloket heeft daarom met SNN afgesproken dat u hiervoor ook de gegevens uit de huisscan van het energieloket kunt gebruiken. U vult de HuisScan in en laat deze als pdf naar u toesturen. U kunt deze als bijlage meesturen met uw aanvraag. In uw aanvraag geeft u aan voor welke maatregelen uit de huisscan u subsidie aanvraagt.

Voor meer informatie over de inhoud van de regelingen en het aanvragen van de subsidie kunt u terecht op www.snn.nl/vvg.

Subsidie aanvragen tot 31 december 2025

Op 14 januari jl. heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) 250 miljoen euro extra uitgetrokken voor de subsidie Verduurzaming en Verbetering Groningen. Dit betekent dat iedereen die ervoor in aanmerking komt, de subsidie kan aanvragen. U krijgt ruim de tijd om deze aan te vragen. Het ministerie van EZK, het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) en betrokken gemeenten bereiden de opening van het subsidieloket zorgvuldig voor. Er zal geen sprake meer zijn van wachtrijen, niet digitaal en niet fysiek.

Is de subsidie opengesteld voor uw gemeente? Dan heeft u tot 31 december 2025 om de subsidie aan te vragen. U heeft dus alle tijd om uw aanvraag in te dienen. Er is geen haast. Er is voldoende geld beschikbaar voor alle woningen die in aanmerking komen voor deze subsidie. 

Wanneer start de subsidie in mijn gemeente? 

Komt u in aanmerking voor de subsidie Verduurzaming en Verbetering Groningen (VVG) van 10.000 euro? De subsidie gaat geleidelijk, in stappen, en op alfabetische volgorde van gemeenten open. De eerste gemeente is gestart op 6 juli 2022. Bekijk hier de startdata per gemeente. Komt jouw postcode in aanmerking? Bekijk hiervoor de specifieke postcodelijst. Uw postcode is bepalend voor de aanvraag. U kunt daarom pas een aanvraag doen als uw gemeente en postcode start. Via onderstaande knop kunt u meer informatie over deze subsidie vinden.

Stappenplan voor verduurzaming van uw woning

Vraag een maatwerkadvies aan

Een energieadviseur komt bij u langs en brengt voor u de mogelijke maatregelen, kosten, opbrengsten en van toepassing zijnde subsidies in kaart. De kosten voor dit advies kunt u vanuit de subsidie vergoeden.

U kunt terecht bij:

Stel uw eigen plan samen

Met de gratis HuisScan maakt u een plan voor uw eigen woning. Dit plan kunt u als bijlage gebruiken bij uw subsidie- aanvraag.

Wilt u liever eerst uw kennisniveau ophogen voordat u zelf aan de slag gaat? Ga dan naar onze kennisbank of lees de informatie over verschillende duurzame maatregelen. Daarnaast organiseert het energieloket verschillende webinars over verduurzaming. Via deze link kunt u zich hiervoor inschrijven.

Vraag direct offertes aan

U weet wat u wilt en wilt direct aan de slag. Op het energieloket vindt u gecertificeerde bedrijven die uw plannen kunnen uitvoeren.

Vind hier het overzicht van bedrijven aangesloten bij het energieloket en vraag direct een offerte aan. Ook deze offertes kunt u gebruiken bij uw subsidieaanvraag.

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag voor ons?

Stuur ons gerust een e-mail of bel ons. Ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:30 uur.


Angela, Klantenservice