Subsidie aanvragen, hoe zit dat nou

Vraag subsidie aan in 6 stappen en bekijk het overzicht wanneer je wel subsidie krijgt en wanneer niet. 

In 6 eenvoudige stappen leggen wij je uit hoe je subsidie aan kan vragen.

Stap 0: Oriëntatie

Verken de mogelijkheden of je subsidie krijgt en wanneer niet. Zo voorkom je teleurstellingen. Subsidie is sowieso niet mogelijk voor:

 • Nieuwbouw
 • Airco
 • Uitbreiding van woning (uitbouw)
 • Gevelisolatie als de spouwmuur al is geïsoleerd
 • Zonnepanelen (geen landelijke subsidie, wel zijn er gemeenten met gunstige leningen)

Stap 1: Maak een keuze

Als je weet welke maatregel je gaat nemen en je kent de voorwaarden, kan je door naar stap twee. Voorwaarden nog even dubbel checken? Ga dan naar de website van het rvo.

Stap 2: Controleer de lijsten

Voordat je een (nieuw) apparaat koopt of aan de slag gaat met een isolatiemaatregel, is het goed om eerst de apparatenlijsten of de maatregelenlijsten te controleren. Dat kan via deze link in de downloads. Staat het apparaat of de maatregel op de lijst, kies dan de meldcode die erbij staat. De meldcode betekent dat de keuze die je maakt, voldoet aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de subsidie.

Nog een paar dingen om rekening mee te houden:

 • De uitvoeringsdatum is de datum waarop de werkzaamheden van de betreffende isolatiemaatregel zijn afgerond. De installatiedatum is de datum dat het apparaat is aangesloten en dus functioneert.
 • Het verhoogde subsidiebedrag geldt voor het moment dat je het apparaat hebt laten installeren en of de werkzaamheden voor de isolatiemaatregel zijn afgerond na 31 december 2021.
 • Vanaf 26 januari 2022 heeft u ook recht op de verhoogde subsidiebedragen voor zonneboilers. Dit geldt voor aanvragen die vanaf 26 januari zijn ingediend en waarbij de zonneboiler is geïnstalleerd op of na 1 januari 2022. Is de zonneboiler voor 1 januari 2022 geïnstalleerd? Dan geldt het lagere bedrag van 2021.

Apparaat of maatregel niet op de lijst?

Staat het apparaat of de maatregel niet op de lijst? Je dan toch een aanvraag doen. Stuur dan de productbeschrijving en technische documentatie mee. Als bij controle blijkt dat de aanvraag niet aan de eisen voldoet, krijg je geen subsidie.

Stap 3: Koop het apparaat of isolatiemateriaal

Bewaar het bewijs van aanschaf en het betaalbewijs. Het bewijs van aanschaf is bijvoorbeeld een getekende offerte, of een opdrachtbevestiging per mail waarop of waarin het apparaat en/of de maatregel staan. Het betaalbewijs is een bewijs dat de betalingsverplichting is voldaan. Denk hierbij aan een factuur, waarop de leverancier heeft verklaard dat is betaald of een rekeningoverzicht waarop te zien is dat het betreffende bedrag is afgeschreven. Het is belangrijk om dit goed te bewaren!

Stap 4: Laat de maatregelen installeren

Voordat je subsidie aan kan vragen, moet je de maatregelen eerst uit laten voeren door een bedrijf. Vraag de installateur een bewijs van de installatie, bijvoorbeeld een (installatie) factuur of inbedrijfsstellingsformulier.

Stap 5: Bereid de aanvraag door

Alles doorlopen, dan is het tijd om de aanvraag te doen. Hou het volgende bij de hand:

 • Je hebt een DigiD-app of DigiD sms verificatie nodig.
 • Stuur de bewijzen mee als digitale foto’s en zorg dat het volgende goed zichtbaar en aanwezig is:
  • Factuur én betaalbewijs;
  • Omschrijving van het product, met onder andere het typenummer, de naam van het merk of de fabrikant;
  • Datum van aanschaf;
  • Adres van de woningeigenaar en van het bouw(installatie)bedrijf uitvoerder en/of leverancier;
  • Datum van de installatie/het aanbrengen;
  • Bedrag en de datum van de betaling;
  • Meldcode van de warmtepomp, zonneboiler of isolatiemaatregel dat u heeft gekocht.

Ga naar de website van rvo voor aanvullende eisen mocht dat nodig zijn.

Stap 6: Vraag de subsidie aan

Vraag de subsidie uiterlijk 12 maanden na de installatie van de maatregelen aan. Voer je meerdere maatregelen uit op verschillende momenten, dan gaat de 12 maanden in vanaf het moment dat je de eerste maatregel hebt uitgevoerd. Daarnaast hoeven de 12 maanden niet in een kalenderjaar te vallen. Vraag de subsidie aan middels deze link.

Let op!

Om in aanmerking te komen voor subsidie van isolatiemaatregelen, geldt dat je 2 of meer maatregelen moet hebben uitgevoerd.  Jemag wel combineren. Bijvoorbeeld 1 isolatiemaatregel en een warmtepomp of 2 isolatiemaatregelen. Een combinatie van maatregelen vraagt je in één keer aan. Als je subsidie voor een warmtepomp, zonneboiler, of aansluiting op een warmtenet aanvraagt, hoef je geen 2maatregel te nemen.

Behoefte aan extra advies? Mail dan naar [email protected]

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Meld je, net als 12.000 andere woningeigenaren in de regio van Brabant Woont Slim, aan voor de nieuwsbrief van het energieloket en blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van duurzaam wonen in je gemeente.

Meld je hier aan