Strengere energielabels vanaf 1maart voor elektrische apparaten

Vanaf 1 maart 2021 zijn de huidige energielabels voor elektrische toestellen strenger: de labels A+++, A++ en A+ verdwijnen. Waarom zijn ze veranderd? En wat is er precies veranderd?

Energielabel

Elektrische apparaten zoals koelkasten, diepvriezers, (vaat)wasmachines, elektronische schermen, krijgen standaard een energielabel zodat je weet hoe zuinig of energieverslindend ze zijn. Het label werd in de jaren negentig geïntroduceerd met kleurcodes van groen tot rood en scores van A tot G. Later werden ook nog A+++, A++ en A+ toegevoegd. Dit oude schaalsysteem liep tegen zijn limiet aan. Het liet niet meer toe om huishoudtoestellen nog energiezuiniger te maken.

Vanaf 1 maart 2021 zijn de huidige energielabels voor elektrische toestellen strenger: de labels A+++, A++ en A+ verdwijnen. Het nieuwe systeem zal terug van A tot G lopen en moet voor meer duidelijkheid zorgen.

Van A tot G in plaats van A+++ tot G

De Europese Commissie besloot om sinds 1 maart 2021 een nieuw energielabel in te voeren voor elektrische apparaten. Het nieuwe systeem loopt van A tot G  en moet voor meer duidelijkheid zorgen. De plustekens achter de A zullen dus verdwijnen. Fabrikanten moesten het nieuwe label vanaf 1 november 2020 laten aanbrengen op hun toestellen. Daardoor staan op veel producten nu al nieuwe energielabels, samen met het oude label. Ga je een nieuw toestel kopen? Kijk dan goed naar het label- etiket want sommige producten zullen voorlopig twee labels hebben.

Strengere criteria

Daarnaast zijn de criteria strenger. Een koelkast die eerst een A+++-score kreeg, heeft vanaf 1 maart 2021 bijvoorbeeld een label B of C. Initieel zal geen enkel toestel het A-label krijgen. Die categorie is bedoeld voor apparaten die energiezuiniger zijn dan de toestellen die vandaag al op de markt zijn. Door deze verstrenging lijkt het alsof een toestel minder energiezuinig is, maar dat is slechts schijn.